12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGhetoul din Brestei

Ghetoul din Brestei

Locuitorii căminelor de pe străzile Motru şi Albinelor din cartierul Brestei au transformat o centrală termică dezafectată în cea mai mare platformă de gunoi din Craiova

Localnicii îşi aruncă gunoiul la câţiva metri de blocurile în care stau. „Această centrală termică nu mai este în administrarea noastră. Acolo au fost probleme. Locuitorii nu îşi plăteau serviciile. Nu cunosc în acest moment situaţia acesteia“, a precizat Nicolae Degeratu, directorul adjunct al Regiei de Termoficare Craiova.
Clădirea este situată undeva în mijlocul ghetourilor în care îşi face veacul o lume pestriţă şi a servit în trecut drept centrală termică pentru căminele de nefamilişti repartizate aici. Numai că, odată cu trecerea timpului, s-a degradat, beneficiarii nu au mai plătit serviciile furnizate, adică apă caldă şi căldură, în plus au contribuit din plin la distrugerea ei. În sensul că au furat cam tot ce se putea fura. Pentru a preîntâmpina orice act de vandalism, administraţia locală a luat decizia să vândă această locaţie şi astfel să scape de probleme. „Noi ştim că primăria a vândut acest punct termic pe doi lei unei persoane fizice. Respectivul a venit, a îngrădit pe aici şi a lăsat aşa. Anul trecut a venit cu utilaje şi a scos tot ce era de fier, rezervoarele de păcură, cazanele şi conductele, şi dus a fost. Noi am rămas cu mizeria sub fereastră“, a spus unul dintre puţinii locuitori cu spirit civic din blocurile cu pricina.

Curăţenia se face cu poliţia

Este o zonă crepusculară, copiii umblă în voie fără haine pe ei, câinii caută prin gunoi, oamenii îşi fac nevoile la umbra vreunei clădiri, din Merţane se revarsă manele într-un geamăt prelung, de la o fereastră o mamă îşi apostrofează odrasla: „Haida, mă, în casă!“, o domnişoară cu fustă scurtă trece agale pe aleea prăfuită şi aruncă o pungă cu gunoi în uşa fostei centrale. „Aşa fac. Nu se deplasează până la platforma de gunoi. Ce este aici? Ghetou. La ora asta (aproximativ 12.00 – n.r.) abia se trezesc. Îşi fac nevoile pe jos. Nu poţi să zici nimic. Este o mizerie de nedescris. E plin înăuntru. Aici e groapa lor de gunoi. Nimeni nu ia o măsură. Muşte, câini, microbi şi noi stăm la doi paşi. Am sesizat la primărie. Pe aici nu calcă nimeni“, a spus Marian, un locuitor de pe strada Motru nr. 23.
Pe toată întinderea ei, clădirea fostei centrale este plină ochi de gunoi, iar în jur resturile zac răspândite în voie. Pentru locatarii de aici este cel mai la îndemână mod de a se debarasa de deşeuri. Ei nu au contracte încheiate cu Salubritatea, iar Asociaţiile de locatari Motru 1 şi 13 Brestei au restanţe către acest serviciu din anul 2010. Asociaţia Motru 1 are o restanţă de 16.591 de lei, din luna mai 2011, iar Asociaţia 13 Brestei are o restanţă de 13.843 de lei, din ianuarie 2010. Pentru aceste datorii, cele două asociaţii au fost notificate. În schimb, locatarii din Căminul nr. 51 nu sunt prinși în nici o asociaţie şi refuză să încheie contracte individuale.
„Având în vedere că spaţiul în care se aruncă gunoaie este proprietate privată, nu putem interveni pentru ridicarea deşeurilor şi igienizarea zonei decât la comanda proprietarului şi doar contra cost. Vom solicita sprijinul Poliţiei Locale pentru organizarea unei acţiuni comune, astfel încât situaţia reclamată de locatarii din zonă să fie rezolvată urgent“, a spus Flavius Adrian Sirop, administrator SC Salubritate Craiova SRL.

Europubelele, rezolvarea situaţiei

În ciuda tuturor acestor ilegalităţi care se petrec aici – chiriaşi fără contracte, gunoi aruncat pe domeniul public şi privat în afara oricărei reguli de bun-simţ -, administraţia locală mai dă o şansă oamenilor, le dă spre folosinţă europubele.
„Primăria Craiova este în plin proces de inventariere a gropilor, chioşcurilor şi a tuturor contractelor care aduc venituri la bugetul local. Toate persoanele fizice sau juridice care au încheiat contracte de orice natură cu Primăria Municipiului Craiova şi nu au respectat clauzele contractuale vor suporta rigorile prevăzute de lege.
În ceea ce priveşte depozitarea necorespunzătoare a deşeurilor, Primăria Municipiului Craiova a achiziționat deja europubele pentru a fi montate în zonele deficitare. La căminele C1-C3 de pe strada Motru există un singur imobil care are încheiat contract de servicii cu SC Salubritate Craiova. Cu toate acestea, se vor monta europubele şi la celelalte imobile, în acest caz fiind vorba de o situaţie socială“, a precizat Ionuţ Pîrvulescu, consilier în cadrul Serviciului imagine din cadrul Primăriei Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS