10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalVin banii de la UE pentru reabilitarea blocurilor

Vin banii de la UE pentru reabilitarea blocurilor

Asociaţiile de proprietari vor suporta între 10% şi 30% din costul lucrărilor de reabilitare termică, în funcţie de veniturile proprietarilor
din clădire. Primăria Craiova strânge date tehnice pentru a scrie un proiect cu finanţare UE.

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) a finalizat negocierile cu Comisia Europeană (CE) pentru finanţarea, în cadrul actualului exerciţiu bugetar, a activităţilor de creştere a eficienţei energetice a blocurilor de locuit. Memorandumul de finanţare prin Programul Operaţional Regional (POR) a fost aprobat de guvern pe 11 iulie. Schema de finanţare se va aplica blocurilor de locuinţe construite după proiecte elaborate în perioada 1950-1990, în care locuiesc categorii sociale vulnerabile şi familii cu venituri reduse din municipiile reşedinţă de judeţ. Peste 50% dintre familiile – proprietari din clădire trebuie să aibă un venit net lunar pe membru de familie de maximum 500 de euro.
Bugetul schemei de finanţare este de 304 milioane de euro, din care 150 de milioane de euro din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), iar restul de 154 de milioane de euro sunt contribuţie naţională. Aceasta din urmă include cofinanţarea de la bugetul de stat, contribuţia autorităţilor locale şi a asociaţiilor de proprietari. Beneficiarii trebuie să participe financiar la aceste lucrări printr-o cofinanţare de 40%, restul de 60% fiind acoperit din FEDR şi bugetul de stat. Ratele de cofinanţare ale autorităţilor publice locale şi asociaţiilor de proprietari pot fi modulate în funcţie de proporţia în clădire a familiilor cu venituri reduse, după o schemă indicată deja de MDRT.
Autorităţile locale pot acoperi 30% din proiect, iar asociaţia de proprietari – 10%, în condiţiile în care mai mult de 50% din familii-proprietari din clădire au un venit net lunar sub 150 de euro; contribuţia autorităţii locale scade la 20%, iar a asociaţiei de proprietari creşte la 20% în cazul în care peste 50% din familii-proprietari au un venit net lunar pe cap de familie sub 350 de euro; asociaţia de proprietari va suporta 30% din costuri, iar autoritatea locală doar 10%, în cazul în care peste 50% din familiile-proprietari din clădire au un venit net lunar pe membru de familie sub 500 de euro.
Programul se va închide în 2013, prin urmare, schema propusă are un caracter pilot pentru actuala perioadă de programare. Programul va fi folosit şi pentru perioada 2014-2020. Dacă iniţial se vorbea de o finanţare de 20% din partea asociaţiilor de proprietari, proiectul final face referire la procente de 10% – 30%, în funcţie de veniturile proprietarilor. În aceste zile, Primăria Craiova colectează date de la asociaţiile de proprietari din oraş, pentru a scrie un proiect de finanţare în cadrul POR. Din condiţiile prezentate de MDRT reiese că doar o parte din blocuri vor fi eligibile pentru finanţare, iar clădirile istorice din centrul oraşului nu se vor încadra în program. Apelul de proiecte pentru acest program va fi lansat în această toamnă, anunţă MDRT.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS