21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalEducatoare trimisă în judecată pentru delapidare

Educatoare trimisă în judecată pentru delapidare

O educatoare din Târgu Jiu a fost trimisă în judecată de procurorii târgujieni pentru că a delapidat fonduri de la asociaţia de locatari unde a fost administrator. Mirela Şerban este în prezent angajată ca educatoare la Grădiniţa cu program prelungit „Constantin Brâncuşi“ din Târgu Jiu şi o perioadă de timp a fost administrator al Asociaţiei de locatari nr. 2 ANL, din cartierul CAM, din municipiu. Potrivit rechizitoriului, Mirela Şerban va trebui să dea socoteală în faţa instanţei pentru infracţiunile de fals în înscrisuri sub semnătură privată, delapidare şi o infracţiune conexă faptelor de evaziune fiscală. Educatoarea a activat ca administrator al Asociaţiei nr. 2 ANL, în perioada 2005 – 2009, ocupându-se cu administrarea spaţiilor comune de la două blocuri componente ale asociaţiei de locatari, repartizarea costurilor pentru fiecare locatar sau spaţii, încasarea sumelor de bani de la locatari, plata facturilor şi achitarea acestora la termenele prevăzute de lege a sumelor datorate atât acestor furnizori, cât şi la bugetul de stat.

Expertize pentru stabilirea prejudiciului

Conform procurorilor, un control derulat de Primăria Târgu Jiu în 2007 a stabilit că Mirela Şerban a încasat de la locatari mai mulţi bani decât cheltuielile prevăzute pentru utilităţi. Totodată, pentru stabilirea cuantumului prejudiciului au fost realizate mai multe expertize: „În urma verificării documentelor contabile puse la dispoziţie, experţii au constatat că în perioada în care învinuita a îndeplinit atribuţiuni de serviciu de administrator al asociaţiei de locatari amintite (septembrie 2005 – 30 martie 2009), aceasta a încasat de la locatari suma de 159.777,43 lei, iar suma pe care a achitat-o către furnizori este de 145.582,75 lei, nejustificând suma de 14.194,68 lei, la care se adaugă indicele de inflaţie până la concurenţa sumei de 15.922,17, care nu a fost identificată în casieria asociaţiei. S-a stabilit astfel că învinuita a încălcat Legea nr. 82/1991 şi Legea nr. 230/2007, fiind prejudiciul adus de aceasta în patrimoniul Asociaţiei de locatari (…) De asemenea, fiind întrebată în legătură cu suma constatată lipsă în gestiune, pe baza documentelor care au mai putut fi identificate şi puse la dispoziţie experţilor, aceasta a răspuns că nu are o explicaţie în acest sens, şi că îşi însuşeşte acest prejudiciu constatat, că nu mai are altceva de declarat şi nici cereri sau probe în apărare, recunoscând şi regretând faptele săvârşite şi pentru care s-a început urmărirea penală“, se menţionează în rechizitoriul de trimitere în judecată.  

În vizorul conducerii grădiniţei

Conducerea instituţiei de învăţământ unde este angajată Mirela Şerban a declarat că aşteaptă o sentinţă definitivă pentru a putea lua măsuri împotriva educatoarei. „Știu despre ce este vorba. Am primit și noi vestea că doamna educatoare Mirela Șerban a fost trimisă în judecată pentru săvârșirea mai multor infracțiuni. Asupra dumneaei planează prezumpția de nevinovăție și aștept sentința finală și definitivă a magistraților și apoi vom decide ce măsuri vom lua cu dumneaei. În Consiliul de Administrație vom lua aceste măsuri. După 22 august ne vom întruni pentru a evalua această situație. Știu că este vorba despre infracțiune de delapidare în cazul doamnei educatoare“, a declarat Gabriela Cutuca, directoarea Grădiniței cu program prelungit „Constantin Brâncuşi“ din municipiul Târgu Jiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS