17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCraiovenii, pişcaţi de purici

Craiovenii, pişcaţi de purici

Tot mai mulţi craioveni se plâng că sunt pişcaţi de puricii pe care îi iau fie de la locurile de joacă amenajate pentru copii în preajma blocurilor din cartiere, fie din spaţiile verzi unde sunt amplasate bănci şi chiar din faţa blocului. Cauza, câinii şi pisicile care trăiesc nestingherite în aceste locuri şi chiar în scara şi subsolul multora dintre blocurile din Craiova. Prin urmare, orice craiovean care se opreşte în aceste locuri se poate alege cu unu-doi „chiriaşi“ pe care îi pot duce chiar în propria locuinţă. „În zona blocului unde locuiesc, strada Mihail Străjan, blocul 16, este o adevărată invazie de purici. Cum ieşim cu copiii la joacă, cum aducem în casă doi-trei purici, dacă nu mai mult. Sunt foarte mulţi câini vagabonzi, Salubritatea nu a mai făcut de mult curat, iar vecinii nu ştiu decât să arate cu degetul, nu să facă curat. Am sesizat la primărie şi mi-au trimis scrisori informându-mă că Salubritatea are programat între 1 şi 6 iulie curăţenia aici. Nu a venit nimeni. Spaţiile verzi vor igieniza zona până pe 15. Din punctul lor de vedere invazia de purici este de competenţa DSP. Direcţia a spus că nu poate să facă nimic. Salubritatea a mai spus ca a dezinfectat, iar că acea substanţă va cădea pe pământ şi va omorî şi puricii“, a spus Alin Popescu.

Paraziţi peste tot

Problema puricilor nu este izolată, iar acest lucru o demonstrează şi plângerile altor craioveni, care locuiesc în alte cartiere ale oraşului. „Problema puricilor este îngrijorătoare. În faţa blocului meu nu mai poţi să ieşi să stai la aer curat, că te umpli de purici de la câinii vagabonzi din zonă. Cum putem să rezolvăm situaţia?“, întreabă Alina, care locuieşte pe strada Aleea Castanilor 1, din cartierul Craioviţa Nouă.
Şi locuitorii de pe strada 1 Decembrie 1918 au probleme cu puricii. „Avem purici în boxă de la pisicile din zonă. Atunci când cobori în boxă, iei puricii şi îi duci în casă“, a spus o locatară de pe strada amintită.
Şi în cartierul George Enescu există această problemă: „La locul de joacă din cartier, unde stau noaptea câinii vagabonzi, ziua vin copiii să se joace şi sunt muşcaţi de purici. Este inadmisibil aşa ceva: să mergi cu copilul la joacă şi să te alegi cu astfel de paraziţi. Este lipsă de igienă publică. Nu sunt de acord să avem mai mare grijă de câinii vagabonzi decât de copiii noştri şi de populaţie, în general. Şi în faţa blocului – acelaşi lucru. Stai cinci minute şi sar puricii pe picioare. Nu putem să ne apărăm“, a declarat Ramona, din cartierul George Enescu.

Puricilor le place mizeria

În privinţa invaziei de purici, reprezentanţii Salubrităţii spun că nu au primit astfel de sesizări. Substanţa de dezinsecţie folosită împotriva ţânţarilor are acţiune şi asupra puricilor, dar, din păcate, modalitatea de intervenţie e alta împotriva puricilor (împotriva ţânţarilor se acţionează cu atomizoare şi generatoare de ceaţă însă la nivelul tufişurilor, nu la nivelul solului, unde se dezvoltă puricii). Puricii se înmulţesc odată cu venirea căldurii în subsoluri şi în curţi interioare, în special din cauza igienei precare din aceste locuri şi a modului în care sunt îngrijite animalele cu sau fără stăpân.
„Sfătuim proprietarii de patrupede din zonele în care a fost semnalată apariţia puricilor să îşi deparaziteze animalele şi încurajăm cetăţenii din respectivele zone să sesizeze aceste probleme la dispeceratul nostru, cu program permanent“, a spus Flavius Adrian Sirop, directorul general SC Salubritate Craiova. (Numărul de telelefon de la dispecerat este 0251/422.733. Sesizările pot fi făcute şi on line, prin intermediul formularului de contact de pe site-ul http://www.salubritate-craiova.ro).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS