21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalLa vremuri noi, directori noi

La vremuri noi, directori noi

Un impresar sportiv, un fost şef de cabinet senatorial şi un fost director în Compania de Autostrăzi sunt, de ieri, directori ai unor regii de interes local sau judeţean

De ieri, Compania de Apă „Oltenia“, Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ (RAADPFL) şi Regia Autonomă de Transport (RAT) Craiova au directori noi. „Sunt o serie de demisii pe care le-am primit de la foştii directori şi înlocuim oamenii. Din moment ce avem locuri vacante, e logic că facem numiri“, a explicat primarul Lia Olguţa Vasilescu. Întrebată de la ce instituţii din subordine se mai aşteaptă la demisia directorilor din vremea lui Solomon, primăriţa a răspuns „Cred că la toate“.

Mitriţă, Preda, Goga

Cea mai răsunătoare numire pare să fie la Compania de Apă „Oltenia“, unde consiliul de administraţie l-a ales în funcţia de director general pe Constantin Mitriţă. Acesta nu e cunoscut în Craiova drept un specialist în ape, ci doar ca un impresar sportiv care cochetează cu Partidul Naţional Liberal şi, în plus, este patronul hotelului Lido de pe strada Constantin Brâncuşi. Chestionat ieri în legătură cu noile sale atribuţii, managerul Companiei de Apă a declarat că vrea să cunoască mai bine situaţia instituţiei pe care o conduce, dar că, din ce şi-a dat seama până acum, „situaţia Companiei de Apă este dezastruoasă, iar dezastrul e invers proporţional cu importanţa acestei instituţii“.
„La Compania de Apă ne-am hotărât să-l păstrăm şi pe directorul tehnic Roşu (ing. Valeriu Dan Roşu – n.r.). În general, vreau să păstrez câte un om şi din vechea echipă pentru ca trecerea să nu fie foarte bruscă“, a spus edilul Craiovei.
De ieri, şi RAADPFL are un nou director, în locul lui Ion Petre, care a demisionat, rămânând însă în cadrul regiei, ca inginer la Secţia de Zone Verzi. În locul acestuia, primarul Craiovei l-a numit pe fostul său şef de cabinet, consilierul judeţean Radu Cosmin Preda.
Tot ieri, pedelistul Marinel Florescu şi-a dat demisia din funcţia de director general al RAT Craiova. Cu toate acestea, Florescu a rămas în conducerea RAT Craiova, ca reprezentant al PDL în consiliul de administraţie.
„Mi se pare ciudată această rămânere, dar vă asigur că fiecare o să plătească exact pentru ceea ce a făcut“, a comentat ieri, într-o conferinţă de presă, primarul Olguţa Vasilescu.
În locul lui Florescu a fost numit Alin Mihăiţă Goga, fost director în Direcţia Juridică a Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) în perioada 2007-2011. Numele lui Goga a fost vehiculat de mai multe ori în presa din ultimii ani. Pe de o parte, el a fost considerat unul dintre susţinătorii unui contract pentru „servicii de consultanţă, asistenţă juridică şi reprezentare în vederea dobândirii prin expropriere a imobilelor necesare construcţiei drumului expres Petea-Satu Mare“ în valoare de 12,17 milioane lei, (3,6 milioane de euro) plus TVA, pentru un drum de numai 54 de kilometri! Pe de altă parte, Alin Goga este cel care a denunţat şpăgile de ordinul sutelor de mii de euro care se dădeau în Ministerul Transporturilor şi CNADNR de către reprezentanţii firmelor interesate să obţină contracte privind construirea sau reabilitarea şoselelor din România.

„Este ca la nebuni!“

„Este esenţial ca persoanele pe care noi le numim să fie în stare să scoată regiile la liman. Vreau să vă spun că la conducerea Regiei de Termoficare Craiova vom avea o surpriză. Deocamdată, suntem în discuţii cu cineva de care ne rugăm noi să-l numim acolo pentru că este o persoană care, din punct de vedere profesional, nu ştiu dacă poate să se compare cu cineva de aici“, a anunţat primarul Olguţa Vasilescu în conferinţa de presă de ieri. „Dar este din Craiova, n-a fost şi, probabil, nu va fi niciodată într-un partid politic“, a completat-o viceprimarul Cristina Calangiu.
Vorbind de nevoia de oameni competenţi la conducerea regiilor, edilul Craiovei a spus: „Avem foarte mari probleme în regii. Au nişte datorii inimaginabil de mari. La Termoficare, de exemplu, sunt datorii de peste 2.000 de miliarde (lei vechi – n.r.). Sunt nişte datorii de care nu s-a ştiut pentru că n-au fost trecute în bilanţ. Ne-am dus la Florin Georgescu (ministrul finanţelor – n.r.) acum două săptămâni, pentru a obţine ştergerea penalităţilor Termoficării, dar ne-a trimis acasă să ne facem temele, să facem ordine în contabilitatea termoficării, pentru că nimeni nu mai ştie unde sunt dosite datoriile ăstea. Şi, totuşi, culmea este că la Regia de Termoficare, deşi existau datorii de peste 2.000 de miliarde, să plătea impozit pe profit! Este ca la nebuni!“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS