6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDaţi afară din poliţie din cauza şpăgii

Daţi afară din poliţie din cauza şpăgii

IPJ Dolj urmează să destituie doi agenţi din cadrul Biroului Rutier Craiova, care au fost condamnaţi definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru comiterea infracţiunii de luare de mită

Ştefăniţă Cristian Nedelcu, agent al Biroului Rutier Craiova, a intrat în atenţia ofiţerilor Anticorupţie pe 5 martie 2009, când tânărul poliţist s-a „mânjit“ cu o şpagă de 200 de lei de la un ofiţer sub acoperire ca să nu-l sancţioneze pentru că a trecut cu maşina pe roşu. După această testare, procurorii au dispus autorizarea unor investigatori sub acoperire care să-l „încerce“ pe Nedelcu. O lună mai târziu, pe 7 aprilie, agentul Nedelcu – care ieşise în trafic în Craiova, în zona „Ciupercă“, a tras pe dreapta alt investigator sub acoperire, care i-a dat 300 de lei pentru a nu-i suspenda permisul de conducere. Pe 10 aprilie, poliţiştii Direcţiei Generale Anticorupţie, sub coordonarea unui procuror de la Parchetul Tribunalului Dolj, au hotărât să organizeze un flagrant. Anchetatorii i-au dat unui investigator sub acoperire un Jaguar şi 300 de lei pentru şpagă în bancnote marcate şi l-au trimis pe E 70, în zona CET Craiova, unde agentul Nedelcu supraveghea traficul. Investigatorul a călcat acceleraţia şi a „dat“ în radar, fiind oprit de poliţişti. Agentul Cosmin Bălaşa, colegul de echipaj al lui Nedelcu, i-a spus şoferului că circula cu viteză peste limita legală şi i-a cerut actele. Şoferul i-a rugat pe poliţişti să nu-l sancţioneze şi a pus bancnotele marcate în certificatul de înmatriculare al maşinii, pe care i l-a înmânat lui Nedelcu. Acesta i l-a pasat lui Bălaşa, care a scos banii şi i-a pus în buzunarul portierei. Ulterior, anchetatorii au găsit cei 300 de lei în torpedoul maşinii.

Condamnaţi şi daţi afară din poliţie

Cei doi agenţi au fost trimişi în judecată, iar la sfârşitul lunii mai 2010 au fost condamnaţi. Nedelcu a primit un an şi şase luni de închisoare cu suspendare pentru luare de mită, iar Bălaşa, un an de închisoare, tot cu suspendare. Între timp, cei doi agenţi au fost puşi la dispoziţia şefului IPJ Dolj, fiind trimişi să facă de serviciu la garaj. Poliţiştii au atacat cu apel sentinţa dată de Tribunal, dosarul fiind înregistrat pe rolul Curţii de Apel Craiova pe 7 iulie 2010. Abia după aproape doi ani, în martie anul acesta, Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au respins apelurile agenţilor Bălaşa şi Nedelcu.
A urmat recursul, care s-a judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, instanţă care s-a pronunţat luni. Judecătorii bucureşteni au respins recursurile poliţiştilor, astfel că în cazul lor rămâne valabilă sentinţa dată de Tribunalul Dolj. Hotărârea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este definitivă. Potrivit reprezentanţilor IPJ Dolj, în momentul în care instanţa de judecată va comunica oficial sentinţa dată în cazul celor doi agenţi, aceştia vor fi destituiţi.

Tatăl, condamnat cu executare

Constantin Bălaşa, fost poliţist în cadrul IPJ Dolj, tatăl agentului Cosmin Bălaşa, a fost condamnat în noiembrie 2011 de Tribunalul Dolj la doi ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă. Fostul poliţist a fost prins în flagrant în mai 2011, în timp ce primea 2.500 de euro de la o persoană căreia îi promisese că va aranja să fie admisă la Şcoala de Agenţi de Poliţie Câmpina. Pe 20 martie 2012, Curtea de Apel Craiova a respins apelul formulat de inculpat, recursul fiind judecat în prezent tot de Înalta Curte.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS