14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalReţeta electronică, introdusă doar pe hârtie

Reţeta electronică, introdusă doar pe hârtie

Implementarea prescripţiei în format electronic se lasă încă aşteptată. În farmaciile din Craiova, ieri nici urmă de vreo reţetă electronică, eliberarea medicamentelor făcându-se tot pe baza reţetelor clasice, pe hârtie autocopiantă.

Data anunţată de autorităţi pentru începerea funcţionării prescripţiei în format electronic, 1 iulie, nu corespunde nici pe departe cu realitatea din teren. Dacă sistemul ar fi fost funcţional, de la 2 iulie ar fi trebuit să apară primele reţete electronice. Chiar dacă perioada până la 31 decembrie 2012 a fost declarată perioadă de acomodare cu noua formă de prescriere, timp în care prescrierea „clasică“, pe hârtie autocopiantă, va coexista cu cea pur electronică, varianta „on-line“ şi „off-line“, prin farmaciile din Craiova nu s-a eliberat ieri nici un fel de medicament prescris în format electronic.
Ca la fiecare început de lună, farmaciile erau pline de clienţi, dar toţi cu reţete obişnuite. „Am fost la medicul de familie şi mi-a dat reţetă pentru medicamentele pe care mi le eliberează lunar. L-am rugat să îmi prescrie medicamentele pentru trei luni, pentru că plec din ţară mai mult timp şi nu pot sta fără tratament. Reţeta este eliberată cu data de astăzi (ieri – n.r.), dar nici vorbă de format electronic, aşa cum s-a tot spus. Şi soţia a fost la medic şi a primit tot reţetă pe hârtie, iar din ce am observat nu am văzut pe nimeni să vină cu prescripţie electronică“, a spus Ioan Frăsinescu, un pensionar care îşi aştepta rândul la farmacie.     

Câte farmacii, atâtea probleme

Pentru a vedea cum a debutat la Craiova implementarea prescripţiei în format electronic, am făcut turul mai multor farmacii din oraş. Concluzia a fost una singură: câte farmacii, atâtea probleme, dar nici urmă de reţetă electronică. Din cel puţin zece farmacii abordate, majoritatea făcând parte din reţele la nivel naţional, în nici una se eliberaseră medicamente în sistem electronic. Asta şi pentru că nimeni nu venise cu vreo prescripţie electronică.
Dar nici farmaciile nu s-au declarat pregătite să intre în noul sistem. Fie cititoarele „sunt comandate şi aşteptăm să vină“, fie „avem cititoarele, dar nu ştim dacă funcţionează pentru că nu am primit încă nici o reţetă“, fie „nu merge conectarea la sistem“. Am întâlnit şi situaţii de genul, „avem tot, dar nu e problema dumneavoastră, nu spunem nimic“. Cert este că va mai dura ceva timp până când farmaciile să poată elibera medicamentele după reţeta electronică. „Nu cred că s-a utilizat din prima zi vreo reţetă electronică, pentru că am înţeles că nici medicii nu şi-au luat încă numerele pentru prescripţia electronică“, a precizat Elena Călin, preşedinta Colegiului Farmaciştilor Dolj. Aceasta a mai menţionat că nu trebuie să se facă tam-tam pe seama acestor cititoare de coduri de bare, pentru că o reţetă prescrisă on-line de medic poate fi vizualizată direct în farmacie.       

Ce presupune reţeta electronică

Prescripţia electronică presupune completarea reţetelor de către medic direct în calculator, acestea urmând să fie vizibile în sistemul informatic al farmaciilor. După prescriere, datele sunt transmise on-line direct către farmacii, iar orice farmacie când intră în sistem poate vizualiza reţeta şi elibera medicamentele. Asiguratul îşi va putea astfel achiziţiona tratamentul doar pe baza buletinului de identitate, de pe care farmacistul îi va prelua codul numeric personal.
În cazul în care un medic nu are conexiune la internet atunci când dă reţeta, el o va printa pe o coală de hârtie de format A 4. Pe această reţetă va exista un cod de bare care va putea fi citit de scanerele farmaciştilor, reţeta urmând să fie introdusă ulterior în sistem. Oamenii vor putea însă merge în orice farmacie pentru a-şi ridica medicamentele prescrise.
Marele avantaj este acela că medicamentele pot fi cumpărate fracţionat, de la mai multe farmacii, lucru care înainte nu era posibil. Dacă, spre exemplu, o farmacie nu are în stoc tot tratamentul de pe reţeta electronică, asiguratul poate cumpăra o parte din el, iar restul din altă parte, fără a mai fi obligat să caute o farmacie care să aibă toate medicamentele prescrise, cum se întâmpla cu reţeta clasică.

„Dacă tot e perioadă de probă, să o folosească“  

Estimările Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) sunt că în prima lună de la introducerea reţetei electronice 10% din reţetele prescrise vor fi în noul sistem, urmând ca în două-trei luni să se ajungă la 40-50%. Medicul-şef al CNAS, dr. Marius Filip, a făcut apel la medici să utilizeze această nouă prescriere, „pentru a identifica eventualele disfuncţionalităţi şi astfel ele să fie remediate“. „De-asta vorbim de perioadă de acomodare, ca să ne obişnuim cu noul sistem. Dar medicii prescriptori trebuie să înceapă să elibereze aceste reţete electronice. Am avut discuţii cu ei, au primit ghidurile de implementare, trebuie să intre în sistem. Dacă în această perioadă se vor mai constata unele probleme, CAS Dolj va sesiza CNAS situaţiile apărute şi avem convingerea că acestea vor fi soluţionate. Dar dacă tot e perioadă de probă, să o folosească“, au precizat şi reprezentanţii CAS Dolj.
Medicii de familie dau însă vina pe sistemul informatic unic pe ţară, care funcţionează greu. „Nu cred că s-a eliberat vreo reţetă electronică astăzi (ieri – n.r.). Am înţeles că sistemul a început să funcţioneze după-amiază, dar foarte greu. Când interoghezi sistemul electronic privind verificarea calităţii de asigurat, îţi arată server indisponibil. Merge la început şi apoi pică. Plus că unele cabinete nu au dotarea necesară, şi mă refer la banii pentru softul de cabinet, pentru a se putea conecta la softul Casei“, a spus şi dr. Mirela Profir, preşedintele Societăţii de Medicină de Familie Dolj. „Dacă sistemul nu merge de prima dată, să mai intre o dată. Este ca şi la SIUI (Sistemul Informatic Unic Integrat – n.r.), aceeaşi aplicaţie. Medicii au primit ghidul de utilizare pas cu pas, să mai încerce“, este răspunsul celor de la CAS Dolj.  

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS