16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalBirocraţia din spitale, prosperitatea farmaciilor

Birocraţia din spitale, prosperitatea farmaciilor

Pentru a solicita restituirea banilor cheltuiţi cu medicamentele pe perioada internării, în baza unei legi în vigoare, un bolnav are nevoie de o serie de acte, pe care cu greu le poate obţine. În majoritatea cazurilor, el se lasă păgubaş, mulţumit că a scăpat de spital, iar singurele care câştigă sunt farmaciile din jurul unităţilor sanitare. 

Până ca bolnavul internat să ajungă să-şi recupereze banii cheltuiţi prin spital, de cele mai multe ori pe medicamente, este cale lungă, deşi legea îi oferă acest drept. Actul normativ care obligă unităţile medicale să suporte toate cheltuielile cu asiguraţii internaţi, inclusiv cele pentru medicamente, materiale sanitare şi investigaţii paraclinice, pe care bolnavii le plătesc de obicei din buzunar, este respectat foarte rar de spitale. Pentru ca bolnavului să-i fie returnaţi banii cheltuiţi pe perioada spitalizării, este nevoie de acte şi aprobări peste aprobări, iar pacientul se lasă de cele mai multe ori păgubaş. Este mulţumit că a scăpat de spital şi nu mai vrea să audă de birocraţie, de pe urma căreia cel mai mult au de câştigat farmaciile din jurul unităţilor sanitare. Dovadă că acestea apar precum ciupercile după ploaie. „Dacă nu ar avea profit, ar mai fi atâtea farmacii pe lângă spitale? Asta e cea mai bună dovadă că le merge bine şi că trăiesc de pe urma reţetelor pe care bolnavii le primesc în spital“, este concluzia trasă chiar de un medic din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Craiova.
Cunoaşte legea, dar ne spune că la el pe secţie nu s-a făcut niciodată un referat prin care să se restituie bolnavului banii cheltuiţi pe perioada internării. Pentru că nu a solicitat nimeni acest lucru. „Pacienţii sau aparţinătorii ştiu că sunt situaţii în care nu avem nici măcar minimum de materiale, vată, perfuzoare, apă oxigenată, nu mai vorbesc de eternul algocalmin. Şi nu se miră nimeni când primeşte vreo reţetă pe care trebuie să o cumpere. În mintea lui este un singur lucru: trebuie să mă fac bine. Poate se şi împrumută de bani, numai ca să scape odată de spital“, ne spune medicul.

Bolnavii, puşi degeaba pe drumuri

Într-adevăr, în momentul în care eşti internat, numai la drepturile pe care ţi le oferă legea nu te mai gândeşti, deşi ea există şi este clară. Tardiv, se mai trezesc câţiva păţiţi să facă o sesizare. „În luna mai 2012 am fost internat la Spitalul nr. 1 Craiova, pentru o infecţie la ochi. Neavând medicamente în spital, am fost nevoit să cumpăr toate medicamentele pe bază de reţete eliberate de medicul secţiei. Ştiu că banii cheltuiţi pe medicamente în spital se restituie bolnavului. Am intervenit la biroul de internări, dar am fost trimis la CAS Dolj pentru a-mi recupera banii. De acolo m-au trimis înapoi la farmacia spitalului. Nu am rezolvat nimic, doar m-au trimis de la unii la alţii“, ne-a scris la redacţie Victor Bitoleanu, din comuna Fărcaş, judeţul Dolj.
Iar la redacţia Gazeta de Sud ajung puţine sesizări de acest gen în comparaţie cu cele depuse la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Dolj. Nici cei de aici nu au ce face cu ele, pentru că răspunsul se află la spitale, la factorii de decizie de acolo. „Nu noi trebuie să decontăm aceşti bani cheltuiţi de bolnavul internat, ci spitalul. Noi plătim o dată spitalului, pentru caz rezolvat. Cu medicamentele cumpărate de pacient, spitalul trebuie să rezolve problema. Noi putem doar verifica dacă s-a respectat contractul cu Casa“, susţin reprezentanţii CAS Dolj.

Doar 11 pacienţi şi-au primit banii înapoi la SJU Craiova

Iar spitalul rezolvă problema, dar în felul său. Din cauza lipsei de medicamente veşnic invocată, medicii nu fac altceva decât să-ţi întindă o reţetă, de cele mai multe ori scrisă pe un colţ de hârtie, fără parafă, iar bolnavul sau însoţitorul său dă fuga la farmacie să le cumpere. Şi are de unde, pentru că farmacii sunt cu duiumul. Iar prosperitatea lor vine din buzunarul bolnavului. De ce nu din veniturile proprii ale spitalului, aşa cum prevede legea în paragraful în care se specifică fondurile din care trebuie plătite medicamentele cumpărate de pacienţi. Foarte simplu, bolnavii nu îndeplinesc condiţiile legale pentru a li se returna cheltuielile făcute pe perioada internării.
Exemplul concret vine tot de la cea mai mare unitate medicală din Oltenia. Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova a precizat că în ultimul an ar exista 11 cazuri în care pacienţilor li s-au returnat banii cheltuiţi în timpul spitalizării. Asta, în condiţiile în care anual numărul reţetelor eliberate către bolnavii internaţi este de ordinul zecilor de mii. „Pentru ca bolnavilor să li se restituie banii cheltuiţi pe medicamente, ei trebuie să prezinte un referat de la medicul curant, prin care să solicite plata, aprobarea şefului de secţie, reţeta cu parafa medicului respectiv şi documentul care atestă că s-au cumpărat medicamentele, în speţă bonul fiscal. Dacă le are pe toate acestea, poate să solicite banii“, a precizat conf. dr. Florin Petrescu, managerul SJU Craiova.
Lucru greu de obţinut, dacă ne gândim că, de multe ori, reţetele sunt nişte hârtii fără valoare, lipsindu-le parafa medicului. Şi nici referatele nu se fac prea uşor. „Trebuie să treci medicamentele prescrise, să spui motivul pentru care le-ai eliberat, dacă se justifică la boala respectivă, să arăţi că nu existau în farmacia spitalului în acel moment şi multe altele. Doctorii nu prea stau să facă acte. Dar nici oamenii nu se mai întorc după astfel de hârtii. Dacă s-ar aduna mai mulţi şi ar avea şi avocaţi buni, poate ar răzbi prin acest desiş birocratic. Altfel nu se va schimba nimic“, a explicat alt medic de la SJU Craiova.

Ce spunea legea

În anexa 17 din Normele metodologice de aplicare a Contractului-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, la art. 12, alin. (1), se precizează că „spitalele sunt obligate să suporte pentru asiguraţii internaţi în regim de spitalizare continuă şi în regim de spitalizare de zi toate cheltuielile necesare pentru rezolvarea cazurilor respective, inclusiv pentru medicamente, materiale sanitare şi investigaţii paraclinice“. Tot la acest articol, la alin. (2) se menţionează că în situaţia în care pe perioada internării în spital asiguratul suportă cheltuieli cu medicamente, materiale sanitare şi investigaţii paraclinice la care ar fi fost îndreptăţiţi fără contribuţie personală, în condiţiile Contractului-cadru pentru anii 2011 – 2012, el să beneficieze de rambursarea contravalorii acestor cheltuieli la cerere, în baza unor documente medicale întocmite anterior de doctorul curant din secţia în care bolnavul a fost internat şi avizate de şeful de secţie şi de managerul spitalului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS