13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjAlbiile râurilor, coşul de gunoi al comunelor

Albiile râurilor, coşul de gunoi al comunelor

Primăriile de comune din judeţul Gorj nu se grăbesc să renunţe la vechile depozite de deşeuri. De asemenea, edilii nici nu sunt prea mult interesaţi să monitorizeze zonele unde este aruncat gunoiul de cetăţeni sau agenţii economici, în special în apropierea cursurilor de apă. Potrivit conducerii Gărzii de Mediu Gorj, în urma controalelor tematice efectuate în ultimele luni, aproape la toate primăriile din judeţ au fost depistate deficienţe, în ceea ce priveşte modul de depozitare a deşeurilor. În baza unui ordin emis de prefectul de Gorj, echipe formate din comisari de mediu, angajaţi ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Gorj şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Gorj au controlat 68 de primării din judeţ, din totalul de 70. În 52 de localităţi, din cele 68, au fost depistate deşeuri abandonate în cantităţi mici, la poduri şi podeţe, pe cursurile de apă şi în albii. Totodată, la opt primării au fost depistate depozite majore de deşeuri abandonate la poduri şi podeţe, pe cursurile de apă şi în albii.

Primării sancţionate

În urma controalelor dispuse de Prefectura Gorj, echipele de verificare au dispus măsuri ce trebuia luate pentru ca deşeurile să fie eliminate de pe raza localităţilor. Nu toate primăriile s-au conformat şi astfel au fost sancţionate de Garda de Mediu. După ce s-a revenit la primării, s-a constatat că unele nu s-au conformat potrivit măsurilor dispuse şi au fost sancţionate contravenţional. Au fost aplicate nouă sancţiuni contravenţionale în valoare de 125.000 de lei primăriilor din: Novaci, Bumbeşti Jiu, Dăneşti, Bărbăteşti, Fărcăşeşti, Ioneşti, Samarineşti, Slivileşti şi Arcani.
„În paralel cu acţiunile privind salubrizarea cursurilor de apă, derulate de la începutul anului şi până în prezent, Garda de Mediu a verificat şi stadiul lucrărilor de închidere la depozitele neconforme de deşeuri menajere care au sistat activitatea de depozitare pe 16.07.2010, respectiv depozitele de deşeuri din localităţile: Bumbeşti Jiu, Motru, Târgu Cărbuneşti, Turceni, Ţicleni şi Novaci. Întrucât s-a constatat că unele administraţii publice locale procedau la depunerea deşeurilor în locaţiile care ar trebui să facă obiectul închiderii, respectiv la depozitul de deşeuri neconforme de la Târgu Cărbuneşti şi de la Motru, s-a luat măsura sancţionării primăriilor, conform legislaţiei prevederilor de mediu în vigoare“, a precizat Simona Cornea, comisar în cadrul Gărzii de Mediu Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS