15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalLocuinţele ieftine promise de Olguţa sunt cam scumpe

Locuinţele ieftine promise de Olguţa sunt cam scumpe

Case ieftine pentru tineri, locuinţe sociale la tot poporul. Toate la preţuri care sfidează orice logică. Sunt promisiunile din campania electorală ale primarului Lia Olguţa Vasilescu. Ele nu au avut la bază nici o fundamentare economică, vreun studiu, ci doar aşa-zisul model „Mazăre“, primarul Constanţei. Ei bine, nici Mazăre nu a construit locuinţe ieftine pentru tineri, aşa cum a descoperit Gazeta de Sud, ci apartamente la preţuri mai mari decât cele din Craiova, care nici acum nu s-au vândut integral. 

Garsoniere cu 5.000 de euro, costuri de 200 de euro pe metrul pătrat construit, 4.000 de locuinţe în patru ani. Cum promisiunile nu costă bani, iar cuvintele Olguţei Vasilescu nu au fost susţinute de documente sau calcule care să demonstreze negru pe alb că aşa ceva este posibil, Gazeta de Sud a studiat cu atenţie proiectele imobiliare ale lui Radu Mazăre de la Constanţa, care reprezintă modelul de urmat pentru primarul Craiovei. Primar care a supralicitat, spunând că în Bănie va curge şi mai mult lapte şi miere decât pe malul mării. Imposibil. Şi asta dintr-un motiv foarte simplu. Ansamblul de locuinţe pentru tineri ridicat de Radu Mazăre şi care ar urma să fie implementat şi la Craiova scoate mulţi bani din buzunarul celor care se încumetă să cumpere o locuinţă acolo. Studiind oferta firmelor care au construit ansamblul Baba Novac, GdS a descoperit că preţul de vânzare al unui apartament cu două camere este de peste 38.000 de euro, la parterul blocurilor cu nouă etaje. La ultimul etaj, preţul scade la 34 – 35.000 de euro. La etajele intermediare, preţurile sar de 40.000 de euro. Comparativ cu piaţa imobiliară din Craiova, blocată de criză, apartamentele ieftine pentru tineri ale lui Mazăre, pe care vrea să le copieze Olguţa, sunt mai scumpe. Unde mai pui că nici cele din Craiova nu au prea mulţi cumpărători, din varii motive: lipsa banilor, preţul mare şi aşteptarea unui preţ mai bun, condiţii restrictive la bănci pentru accesarea creditelor. De exemplu, în Craiova, un apartament cu două camere, la parter, variază între 30.000 şi 50.000 de euro în zonele centrale, iar la ultimul etaj costă şi mai puţin.

Cum e la Constanţa

Iată ce a construit Mazăre la Constanţa, potrivit informaţiilor de pe site-ul primăriei de la malul mării, pentru a vă face o idee despre proiect.
La iniţiativa primarului Radu Ștefan Mazăre, Consiliul Local Municipal Constanţa a aprobat, prin HCLM nr. 613/2007, programul de construire a locuinţelor ieftine pentru tineri destinate cumpărării. Primăria Constanța pune la dispoziție terenul din zona Baba Novac, în suprafață de 2,4 hectare (dreptul de folosință gratuită pe întreaga durată de existență a imobilelor). Primăria a realizat proiectul de execuție pentru blocuri, utilităţi și infrastructură, pe care a cheltuit 1.209.000 de euro. La aceşti bani se adaugă lucrările de terasament și îmbunătățire a terenurilor de fundare prin realizarea pernelor de piatră spartă – circa – 1.100.000 de euro, execuția rețelei exterioare de alimentare cu energie termică, echipare puncte termice și racordarea lor – circa. 1.750.000 de euro, execuția rețelei exterioare de alimemare cu energie electrică – circa 600.000 de euro, execuția rețelei exterioare de iluminat public stradal, alimentare cu gaze naturale și branșarea imobilelor – circa 500.000 de euro, execuția drumurilor și a sistematizării verticale a aleilor pietonale, platformelor, căilor de acces, trotuarelor, spațiilor verzi și plantațiilor – circa 1.000.000 de euro plus alimentarea cu apă, canalizarea menajeră și pluvială – aproximativ 800.000 de euro. Cele 18 blocuri construite în prima etapă a programului sunt compuse din garsoniere cu suprafeţe de 32 mp şi apartamente de 65 mp, suprafața construită. În proiectul de prezentare, primăria a susţinut că preţul de vânzare al locuinţelor va fi preţul pe metrul pătrat cel mai mic ofertat la licitație de către antreprenorii generali pentru realizarea imobilului. Solicitanţii trebuie să plătească banii integral sau să contracteze un credit la finalizarea locuinței. Din informaţiile de pe site-ul Primăriei Constanţa, rezultă că licitaţia de atribuire a lucrărilor de construcţie a fost împărţită în opt părţi. În final, preţul pe metrul pătrat construit a variat între 475 de euro şi 512 euro, plus TVA, în funcţie de avansul pe care l-a plătit cumpărătorul: cine a achitat un avans mai mare a plătit mai puţin pe metrul pătrat.

Pentru tineri, dar cam scump

GdS i-a contactat pe constructorii care mai aveau apartamente de vânzare, nu puţine la număr. Firma Argos mai are trei blocuri în construcţie, iar apartamentele libere mai sunt doar la parter şi ultimul etaj. „Suprafaţa unui apartament este între 47 şi 49,9 metri pătraţi, preţul este între 34.700 şi 38.500 de euro. Dacă nu aveţi toţi banii, plătiţi acum un avans de 20%, iar diferenţa atunci când se va termina construcţia. Apartamentele sunt la nivel de şapă, nu vor avea gresie şi parchet. În rest au tot, inclusiv centrală termică de scară“, au spus reprezentanţii firmei. La Consulting Construction Investments, preţul era asemănător, dar mai erau la vânzare doar trei apartamente. „Să ştiţi că 80% dintre clienţii noştri au cumpărat prin programul Prima Casă. Blocul va fi gata în două săptămâni. Trebuie să plătiţi un avans de 20%, adică 7.000 de euro, şi în maximum o lună diferenţa de bani“, au spus reprezentanţii lor. La Comcm, suprafaţa apartamentelor pare mai generoasă, de 65 – 70 de metri pătraţi, dar ea include şi spaţiile comune. Aici preţul este puţin mai mare, până la 41.000 de euro, dar, repetăm, vorbim despre apartamente la parter şi la ultimul etaj. Ofertele celorlalte firme contactate de GdS nu difereau substanţial. Cert este că cine dispune de aceşti bani îşi poate cumpăra un apartament modernizat de pe piaţă fără să mai aştepte aşa-zisul program de locuinţe ieftine pentru tineri.

Sărac şi votant să fii, casă primeşti

Olguţa vrea să copieze de la Mazăre nu doar proiectul locuinţelor pentru tineri, ci şi pe cel al locuinţelor sociale de 5.000 de euro. Nici Mazăre nu a reuşit, însă, acest lucru. Cele aproape 800 de „unităţi locative“, garsoniere, apartamente cu două până la cinci camere costă Primăria din Constanţa 7,8 milioane de euro, ceea ce înseamnă aproape 10.000 de euro bucata. Iar la aceasta se adaugă TVA şi dobânda la bancă. De ce? Pentru că principiul pe care se construiesc aceste locuinţe modulare este următorul: primăria construieşte infrastructura, iar firma câştigătoare investeşte din surse proprii, urmând ca primăria să-i plătească rate timp de patru-cinci ani. Cei care vor locui în respectivele apartamente vor plăti chirie, iar săracii lipiţi pământului sau persoanele cu handicap vor locui gratis. Criteriile de selecţie a chiriaşilor ar putea fi şi ele o problemă. De exemplu, cel mai mare punctaj acordă primăria veteranilor şi văduvelor de război, pensionarilor şi familiilor cu peste cinci copii. De asemenea, dacă ai un venit între 0 şi 125 de lei pe lună eşti în fruntea listei, iar dacă ai un handicap de gradul 1 sau 2 şi mai ai şi peste 75 de ani primeşti sigur o locuinţă socială de la Primăria Constanţa. Evident, situaţia de la Constanţa nu este obligatoriu să se repete la Craiova, dar costurile financiare ale proiectelor sunt departe de promisiunile din campanie. Am întrebat-o pe Lia OLguţa Vasilescu cum îşi explică diferenţa de preţ dintre realitate şi cel promis. A spus că nu este adevărat, că Radu Mazăre construieşte acum locuinţe sociale cu preţuri foarte mici. Nu ne-a explicat nimic despre preţul locuinţelor pentru tineri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS