12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalApel la final pentru carderii lui Lale

Apel la final pentru carderii lui Lale

Curtea de Apel Craiova a menţinut luni pedepsele date de Tribunalul Dolj pentru nouă membri ai grupării de carderi conduse de Cosmin Camen, zis Lale, şi a scăzut cu doi ani pedeapsa unuia dintre inculpaţi

Cosmin Camen, zis Lale, Ilie Pară, poreclit Elvis, Gabriel Vanghelie, Marcel Petrovici, zis Cântar, Nicolae Stănescu, poreclit Boabă, Ionel Gherganu, Cosmin Ionescu, zis Beni, Ştefăniţă Mandă, zis Pepa, Narcis Cîţă şi Emil Vladu au fost trimişi în judecată de procurorii DIICOT din Craiova la sfârşitul lunii octombrie 2011. Inculpaţii au fost acuzaţi de constituirea unui grup infracţional organizat, falsificarea de instrumente de plată electronică, deţinere de echipamente pentru falsificarea instrumentelor de plată electronică sau efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos.
Anchetatorii au început cercetările în acest dosar încă din octombrie 2009, când reprezentanţii Alpha Bank – Agenţia Craioviţa Nouă au sesizat ofiţerii BCCO despre faptul că la un bancomat au fost efectuate 86 de tranzacţii, în valoare de 28.800 de lei cu 63 de carduri falsificate. O zi mai târziu, poliţiştii au supravegheat zona, iar la acelaşi bancomat a fost prins tânărul Ştefăniţă Mandă, care efectua retrageri frauduloase cu carduri falsificate. Acesta era însoţit de Emil Vladu, iar în maşina celor doi, oamenii legii au găsit zece carduri clonate, coduri pin şi suma de 11.600 de lei. În apropierea agenţiei bancare a fost depistat şi Ilie Pară, care părea că îi supraveghează pe cei doi şi care a încercat să fugă de poliţişti cu un Audi A6, însă a fost prins. La Pară nu a fost găsită nici o probă, însă oamenii legii bănuiau că este implicat în retragerile frauduloase, motiv pentru care de atunci l-au ţinut sub supraveghere. Ulterior, Mandă şi Vladu au fost trimişi în judecată într-un dosar separat şi condamnaţi.
În urma cercetărilor, procurorii au stabilit că, încă din anul 2009, Cosmin Camen a format şi coordonat un grup infracţional care se ocupa cu copierea datele cărţilor de credit în Italia, clonarea lor şi efectuarea de retrageri frauduloase. De montarea aparaturii pe POS-uri din diferite magazine din Italia s-a ocupat Ionescu, iar cu datele obţinute au fost clonate 115 carduri, cu care au fost făcute retrageri între 25 octombrie şi 7 noiembrie 2009 din bancomate din Craiova şi Bucureşti.

Opt inculpaţi la puşcărie

Procurorii DIICOT au mai stabilit că, în total, membrii grupului au „tras“ aproximativ 50.000 de euro de pe cele 115 carduri ale cetăţenilor italieni pe care reuşiseră să le cloneze. În rechizitoriul întocmit de procurorii DIICOT s-a consemnat că, „coroborând întreg materialul probator, s-a constatat că liderul grupului este inculpatul Camen Cosmin, acesta fiind persoana care a încredinţat cardurile în vederea efectuării tranzacţiilor frauduloase, fiind totodată şi beneficiarul final al sumelor ridicate“. Pe 19 decembrie 2011, judecătorii de la Tribunalul Dolj i-au găsit vinovaţi pe cei zece inculpaţi şi i-au condamnat. Lale a primit cinci ani de închisoare pentru infracţiunile comise, la care s-a adăugat o pedeapsă mai veche de un an, acesta urmând să facă șase ani de puşcărie. Vanghelie, Petrovici, Stănescu, Ionescu, Mandă şi Vladu s-au ales cu câte cinci ani de închisoare. Gherganu a fost condamnat tot la cinci ani, însă acesta mai avea o „coadă“ de trei ani şi şase luni, astfel că va trebui să stea opt ani şi șase luni după gratii. Mai uşor au scăpat Pară şi Cîţă, care au fost condamnaţi la trei, respectiv doi ani de închisoare cu suspendare.
Hotărârea Tribunalului Dolj a fost atacată cu apel de inculpaţi, iar luni Curtea de Apel Craiova s-a pronunţat.
Nouă dintre inculpaţi au rămas cu pedepsele date de Tribunalul Dolj şi numai Vladu a fost „iertat“ de doi ani, acesta urmând să execute trei ani de închisoare. În plus, instanţa a hotărât ca inculpaţii să rămână deocamdată în arest. Aceştia au posibilitatea să facă recurs, o sentinţă definitivă în acest dosar urmând să fie dată de Curtea Supremă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS