22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDotările ţin în loc Polivalenta

Dotările ţin în loc Polivalenta

Sala Polivalentă e cu fiecare zi mai aproape de finalizare. Dar piedicile care apar la orice pas întârzie terminarea acestui obiectiv, aşteptat de craioveni de aproape 17 ani.
Reprezentanţii Primăriei Craiova, beneficiarul acestei clădiri, nici măcar nu mai pot aprecia când vor fi finalizate lucrările, pentru că, fiind un obiectiv finanţat de guvern, prin Ministerul Dezvoltării şi Compania Naţională de Investiţii (CNI), schimbările de miniştri, secretari de stat şi directori din ultima vreme duc inevitabil la întârzieri în derularea investiţiilor. Cele mai optimiste estimări din administraţia locală dau drept posibilă, totuşi, inaugurarea Sălii Polivalente prin luna august a acestui an.

Scaunele se lasă aşteptate

În sala cea mare, tribunele sunt pregătite pentru montarea celor circa 4.100 de scaune, din care 115 la tribuna oficială. Au fost deja amplasate sistemul de iluminare şi cel de ventilaţie. În prezent, se lucrează la amplasarea boxelor, a sistemului de sonorizare în general, care este de ultimă generaţie, de fabricaţie americană. A fost montat şi linoleumul special, rezistent la trafic intens. Doar scaunele lipsesc, deşi trebuia să vină de câteva săptămâni. Reprezentanţii constructorului Concas Buzău aşteaptă şi ei sosirea scaunelor, însă firma care urmează să le aducă şi să le monteze – Sport Arena – nu se prea grăbeşte să o facă. Se zvoneşte, totuşi, că acestea vor sosi pe 28 mai, însă mai trebuie şi montate şi, cum sunt peste 4.000 la număr, ar lua cel puţin o lună pentru poziţionarea şi fixarea lor în pardoseală, într-o aliniere perfectă.
Sala va fi alb-albastră. Şi nu e vorba doar de pereţi, care sunt vopsiţi unii în alb şi alţii în albastru, culorile tradiţionale ale Craiovei, ci şi de scaune, care sunt în patru culori – alb şi trei nuanţe de albastru, de la bleu deschis la bleumarin. Dispunerea lor în sală este una atent studiată. Astfel, primele rânduri de jos vor avea scaune bleumarin, apoi următoarele rânduri vor avea scaune de nuanţă din ce în ce mai deschisă, pentru ca ultimele rânduri de sus să fie ocupate de scaune albe. Printre ele vor fi intercalate din loc în loc scaune de altă culoare, care să asigure un anumit contrast. Această aşezare a scaunelor e gândită să atenueze impresia de sală goală, atunci când sunt puţini spectatori în tribune.
După montarea scaunelor, firma Concas trebuie să monteze nişte profile care să ascundă muchiile construcţiei în trepte pe care sunt aşezate tribunele. Şi acestea vor mai dura câteva zile, dacă nu chiar săptămâni.

Parchetul e în depozit de doi ani

Constructorul a finalizat cu ceva vreme în urmă sistemul de încălzire prin pardoseală a suprafeţei de joc, însă tot nu poate monta parchetul de competiţie. „Am făcut aproape totul. Mai avem de pus în sală parchetul de competiţii, pe care l-am aprovizionat de doi ani. Numai că trebuie să se monteze înainte piesele înglobate pentru fileurile de tenis şi volei. Pentru aceste piese, care se prind în podea, lucrarea e câştigată de o firmă care nu are contract cu noi, ci direct cu Compania Naţională de Investiţii. Sunt nişte piese pe care ei le aduc din Italia şi în care sunt susţinute fileurile specifice competiţiilor internaţionale. Abia după ce montează ei aceste piese putem veni şi noi cu parchetul“, a explicat reprezentantul constructorului Concas Buzău, şeful de şantier Toni Bălăcescu.
Parchetul de competiţie ce va fi sub terenul de joc are un sistem de montare asemănător cu pardoseala de la case. Pe podeaua de beton se montează mai întâi nişte „rigle“ (precum grinzile pe care se pune duşumeaua) printre ţevile de încălzire, pe aceste rigle se montează un strat de duşumea, iar deasupra acesteia se pune parchetul de competiţie.
Parchetul e fabricat în Germania din lemn adus din Norvegia şi va avea culoarea naturală a stejarului, asemănătoare cu cea a copertinelor din lemn care maschează scările pe unde echipele urcă pe teren din subsol.
Montarea sa va dura cam o lună. În momentul în care se montează acesta, nu ar trebui să se mai lucreze la altceva. Teoretic, ar trebui să fie puse inclusiv scaunele, însă constructorii speră să se poată descurca şi cu montarea parchetului şi a scaunelor în acelaşi timp, ca să nu se întârzie şi mai mult.
Primăria Craiova a achiziţionat deja terenurile de handbal, volei şi baschet, care sunt, de fapt, un soi de mochete ce se întind pur şi simplu peste parchetul de competiţie.

Subsolul e ca şi gata

În subsol, însă, lucrările sunt aproape gata. S-a zugrăvit, a fost montat linoleumul special (rezistent la foc – învăţătură trasă după evenimentul de acum aproape două decenii). „Mai sunt de făcut doar micile retuşuri – o bucată de linoleum de lipit, o plintă de pus la vreo margine sau de făcut curăţenie în vreo încăpere – care se pot termina în câteva zile“, spune şeful de şantier Toni Bălăcescu.
Acolo se află şase vestiare pentru competiţie, cu un număr total de 180 de dulapuri, unde se intră pe o parte îmbrăcat de stradă şi se iese pe cealaltă parte echipat de meci. Există în plus un vestiar general pentru antrenament, o sală de forţă cu aparate ultramoderne (o parte au fost deja montate, iar cealaltă parte urmează să fie montată zilele următoare). Există şi o sală de antrenament preponderent pentru atletism, care are 60 m lungime.
Va exista şi o saună, care însă trebuie montată de altă firmă, care nu are contract cu constructorul Concas, ci tot direct cu CNI.
Există cabinet antidoping, cabinet medical, vestiare pentru arbitri, camere speciale pentru antrenori, pentru trimişii federaţiilor de specialitate, birouri ş.a.
Intrările pentru public sunt cele dinspre Ciupercă. Pe holuri vor fi amplasate indicatoare care să-i îndrume pe spectatori către locurile lor. Dacă aceştia vor ieşi din sală în timpul meciurilor, ca să servească ceva la bufeturile din hol, vor putea să urmărească şi de acolo meciul, pe unul dintre cele 14 monitoare cu plasmă, fiecare cu diametrul ecranului de peste un metru, ce vor fi amplasate pe holuri.

Presa, lângă zona VIP

Zona presei este şi ea aproape gata, incluzând o încăpere specială pentru interviuri, un birou de presă dotat cu 24 de posturi de acces la internet prin fir, dar şi cu un bufet propriu. Amplasată la parter, în partea de clădire dinspre stadionul „Ion Oblemenco“, zona presei este situată chiar în vecinătatea zonei VIP şi a tribunei oficiale, pentru a facilita contactul ziariştilor cu personalităţile care vor asista la meciuri.
Dotări speciale vor exista şi pentru televiziuni. Practic, sala va avea 12 locaţii special amenajate pentru instalarea camerelor de luat vederi, unde vor exista legături la sistemul de cablaje care duce în exteriorul Sălii Polivalente. Acest modern sistem de cabluri preinstalate, similar cu cel de la Arena Naţională din Bucureşti, face inutilă întinderea pe holuri a cablurilor care îi pot încurca pe spectatori sau jucători. Practic, carele de reportaj ale televiziunilor nu vor avea altceva de făcut decât să parcheze într-o anumită zonă de lângă clădire şi să se conecteze la anumite legături existente pe exterior pentru a se conexa la camerele pe care le vor monta la interior.
Şi, totuşi, mai e destul de lucru. Zilele trecute, se lucra la rezervorul de apă pentru incendiu, amenajat către stadion, dar şi la aleile din jurul Polivalentei. Când vor fi terminate şi acestea? Greu de estimat…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS