3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimăriei Craiova nu-i pasă de curăţenie

Primăriei Craiova nu-i pasă de curăţenie

Municipalitatea n-a ridicat nici măcar un deget pentru a-i ajuta pe voluntarii care vor face curăţenie gratis în oraş, în cadrul campaniei „Let’s do it, Romania!“

Sâmbătă se desfăşoară campania devenită deja tradiţională „Let’s do it, Romania!“, în cadrul căreia voluntarii îşi propun să facă curăţenie în întreaga ţară într-o singură zi. Deşi primarul Craiovei, Antonie Solomon, se laudă mereu că cele trei priorităţi ale sale sunt „curăţenia, ambientul şi siguranţa pe străzi“, instituţia pe care o conduce n-a făcut absolut nimic pentru a-i ajuta pe miile de voluntari care vor face curat – absolut gratis – în zonele cele mai murdare din oraş.

„Aveau ocazia să arate că şi fac ceva, nu doar vorbesc“

Anul trecut, „Let’s do it, Romania!“ a avut un real succes în Craiova. Nu mai puţin de 4.260 de voluntari, din care 4.110 elevi şi cadre didactice, au luat parte la această campanie de curăţenie din 24 septembrie 2011, adunând gunoaiele pe care unii cetăţeni le aruncau te miri pe unde.
Din municipiul Craiova şi împrejurimile acestuia s-au strâns 9.460 de saci cu gunoi, cu 50% mai mult decât în 2010. Deşeurile au fost preluate în mod gratuit de Eco-Sud, la groapa ecologică de la Mofleni ajungând din Craiova şi judeţ circa 135 de tone de gunoi.
Printre instituţiile care au ajutat campania „Let’s do it, Romania!“ s-au numărat Prefectura Dolj, cu sprijinul său logistic, Inspectoratul Şcolar Judeţean, prin atragerea şcolilor în campania de voluntariat, şi Garda de Mediu, care s-a ocupat de identificarea grămezilor de gunoi pe care trebuia să le adune voluntarii. SC Salubritate Craiova a oferit 13 utilaje pentru transportul deşeurilor, iar RAT Craiova a pus la dispoziţia voluntarilor zece autobuze în vederea deplasării către zonele vizate. Agenţia Bazinală de Apă „Jiu“, Direcţia Silvică şi Jandarmeria au luat, la rândul lor, parte, cu voluntari, iar dintre firmele implicate în campania de curăţenie s-au remarcat CEZ Group, Selgros şi Ford.
În schimb, printre cei nominalizaţi pentru nepăsare s-au numărat la loc de frunte Primăria Craiova şi Consiliul Judeţean Dolj.
„Mi-aş fi dorit o participare importantă din partea Primăriei Craiova, însă asta nu s-a întâmplat. Am fost săptămâni la rând la mai multe persoane din Primăria Craiova, dar nu am reuşit să obţin acea implicare pe care o doream. Au fost, ce-i drept, două instituţii subordonate primăriei – RAT Craiova şi Salubritate Craiova – cu care s-a lucrat exemplar, însă instituţia în sine putea face mult mai mult. (…) E ca şi când ar fi venit cineva la tine în casă pentru a-ţi face curăţenie, iar tu îl laşi şi pleci de acasă. Politicienii aveau acum ocazia să arate că şi fac ceva, nu doar vorbesc. Din păcate, ei continuă doar să vorbească…“, declara anul trecut Cătălin Zamfir, coordonatorul regional al campaniei „Let’s do it, Romania!“.

„N-a vrut să ne dea un aviz, o simplă hârtie“

Organizatorii „Let’s do it, Romania!“ se aşteptau ca în 2012 campania lor de curăţenie să aibă mai mult sprijin din partea autorităţilor, mai ales că evenimentul pica fix în campania electorală şi era o nesperată ocazie de campanie gratuită. Dar n-a fost aşa.
„Colaborarea cu Primăria Craiova pur şi simplu nu există, pentru că această instituţie nu ne-a ajutat cu absolut nimic pentru campania de curăţenie din 12 mai. I-am rugat, spre exemplu, să ne pună şi nouă la dispoziţie o încăpere, unde să ne facem un birou, şi nu ne-au dat. Le-am cerut un spaţiu unde să punem şi noi materialele – saci de gunoi, mănuşi şi altele asemenea -, dar nici asta nu ne-au dat. Ne-au servit doar promisiuni şi nimic altceva, mai mult ne-au încurcat“, a declarat Mădălina Marinescu, coordonatoarea judeţeană a campaniei de curăţenie.
Şi cel mai tare i-a încurcat primăria pe voluntari în privinţa transportului. „Vom avea sâmbătă aproape 1.000 de copii voluntari care trebuie transportaţi către şi de la locurile unde vor face curăţenie, iar Primăria Craiova n-a vrut să ne dea un aviz, o simplă hârtie, către RAT Craiova, pentru ca această instituţie să ne poată asigura mijloacele de transport necesare. Ni s-a explicat că le e frică să nu le ceară RAT-ul bani pe transport. Aşadar, mai sunt două zile până la campanie şi noi încă nu ştim dacă vom avea cu ce să-i ducem pe voluntari“, a menţionat Mădălina Marinescu.

„Nu putem să-i lăsăm pe participanţi fără transport“

Să nu creadă cineva că avizul pe care primăria trebuia să-l transmită RAT presupune cine ştie ce aprobări. E doar o simplă hârtie, care să permită reprezentanţilor RAT să organizeze transportul voluntarilor, o simplă „dezlegare“ precum cea de anul trecut, care conţinea un text de genul: „Urmare a solicitării depuse de…, reprezentantul judeţean al «Let’s do it, Romania!», vă rugăm să le asiguraţi tot sprijinul în vederea asigurării transportului voluntarilor către şi de la locurile unde vor face curăţenie“, iar în final, o semnătură a primarului Solomon. Atât trebuia, pentru ca Regia de Transport să poată avea o justificare pentru organizarea acestei activităţi.
În lipsa acestei hârtii banale, reprezentanţii RAT căutau ieri diverse variante pentru a-i ajuta pe sutele de copii care vor să adune gunoaiele din oraşul lor. „Avem toată aprecierea pentru această campanie de curăţenie şi de aceea nu putem să-i lăsăm pe participanţi fără transport. Aşadar, vom asigura transportul voluntarilor, dar folosind structura traseelor de autobuz din municipiul Craiova. Nu vom putea da transport pentru fiecare şcoală“, a explicat directorul de exploatare al RAT Craiova, Nicolae Drinceanu.
Aşadar, organizatorii „Let’s do it, Romania!“ au găsit sprijin pentru acţiunea lor, dar nu de la Primăria Craiova, ci direct de la RAT Craiova. La fel a fost şi cu SC Salubritate Craiova SRL, de unde au primit tot concursul pentru campania de curăţenie.
„Am participat anul trecut şi voi participa şi în acest an, inclusiv în calitate de voluntar, la această iniţiativă lăudabilă, menită nu doar să cureţe gunoaiele, ci şi să-i sensibilizeze pe cei care le aruncă unde nu trebuie. În plus, instituţia pe care o conduc va asigura şi sprijin logistic pentru această campanie de curăţenie, prin peste 1.000 de mănuşi şi de saci de gunoi oferite voluntarilor, dar şi prin preluarea şi transportarea gunoaielor adunate de aceştia“, a declarat Flavius Sirop, director general al SC Salubritate Craiova SRL.
Am fi dorit să menţionăm în cuprinsul acestui articol şi opinia reprezentanţilor municipalităţii, însă primarul Antonie Solomon n-a putut fi contactat şi n-am găsit nici un reprezentant al Primăriei Craiova care să ştie ceva despre implicarea instituţiei în campania „Let’s do it, Romania!“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS