6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalÎnchisoare pentru fostul purtător de cuvânt al Tribunalului Olt

Închisoare pentru fostul purtător de cuvânt al Tribunalului Olt

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-au condamnat definitiv la patru ani de închisoare pe un tânăr din oraşul Corabia, fostul purtător de cuvânt al Tribunalului Olt, judecat pentru trafic de influenţă după ce a cerut 15.000 de euro unui jandarm pentru o „pilă“ la INM

Povestea acestui dosar începe pe 31 octombrie 2010, când, în timp ce era la un meci de fotbal, Ovidiu Florin Dumitru, de 34 de ani, din Corabia, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Olt până în anul 2007, a intrat în vorbă cu un subofiţer de jandarmi din cadrul IJJ Olt. Din vorbă în vorbă, jandarmul i-a mărturisit lui Dumitru că a terminat Facultatea de Drept şi încearcă să ajungă procuror. Până atunci nu avusese succes însă, pentru că picase de trei ori la rând examenul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii (INM).
Dumitru i-a spus că el este procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti, post pe care îl obţinuse cu o şpagă dată persoanei potrivite, şi s-a oferit să îl ajute, mai ales că rămăsese bun prieten cu „pila“ lui, directorul INM. Cei doi au bătut palma pentru 10.000 de euro, sumă de bani în schimbul căreia Dumitru îi putea aranja promovarea examenului organizat de INM anul următor. Jandarmul i-a dat în aceeaşi zi o primă tranşă de 2.500 de euro. Peste câteva săptămâni, „procurorul Dumitru“ l-a sunat pe jandarm şi i-a spus că „pila“ lui de la INM a cerut şi restul de bani. Pe 13 noiembrie, jandarmul care vroia să ajungă procuror i-a dat lui Dumitru şi diferenţa de 7.500 de euro, după care a aşteptat.
O lună mai târziu, Dumitru i-a cerut jandarmului încă 5.000 de euro, motivând că „şpaga“ a crescut pentru că locurile s-au împuţinat. Abia atunci jandarmul s-a hotărât să verifice dacă Dumitru chiar este procuror. S-a dus la Bucureşti şi a luat toate Parchetele la rând, aflând că nu există procurorul Dumitru pe care îl ştia. În aceste condiţii, păcălitul s-a hotărât să sesizeze procurorii DNA Craiova, care, pe 23 decembrie, cu sprijinul ofiţerilor Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) Dolj, l-au prins în flagrant pe Ovidiu Florin Dumitru în timp ce primea 5.000 de euro de la denunţător.

De la suspendare la închisoare

După prinderea în flagrant, Dumitru a fost arestat preventiv, iar pe 29 decembrie 2010 a şi fost trimis în judecată pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţă. După ce dosarul său a ajuns pe rolul Tribunalului Dolj, inculpatul a făcut tot posibilul să obţină o pedeapsă cât mai uşoară. Dumitru a restituit cei 10.000 de euro primiţi de la jandarm şi a recunoscut faptele de care a fost acuzat, iar pe 31 ianuarie 2011, Tribunalul Dolj l-a condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare. Tot atunci, instanţa a hotărât să-l elibereze din arest pe Dumitru.
Procurorii DNA au făcut apel împotriva hotărârii Tribunalului Dolj, iar pe 3 octombrie 2011, Curtea de Apel Craiova a hotărât să-l condamne pe inculpat la patru ani de închisoare cu executare.
A urmat recursul făcut de Dumitru la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, instanţă care, pe 3 mai 2012, a hotărât ca Ovidiu Florin Dumitru să execute pedeapsa de patru ani de închisoare dată de Curtea de Apel Craiova. Hotărârea judecătorilor bucureşteni este definitivă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS