21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalCum să fii un tată mai bun

Cum să fii un tată mai bun

Statisticile arată că tații discută singuri cu copiii lor aproape 20 minute… pe săptămână! În mare parte sarcina educării copiilor revine mamei, la fel ca multe alte responsabilități din cadrul familiei. Ei i se aduc laudele în cazul unui copil ambițios care reușește în viață, dar și criticile când lucrurile nu merg tocmai bine, iar copilul nu este așa cum ar trebui.
Tradiția ne-a învățat că tatăl ne veghează de la distanță, că se îngrijește de bunăstarea familiei, că este acolo fără a fi însă prezent. Dar este oare suficient? Căci, în esență, de implicarea și de dragostea tatălui depind echilibrul emoțional și evoluția copilului.
Tatăl nu poate fi perfect, însă poate fi hotărât, poate pune suflet, dorință și implicare, poate fi un punct de sprijin pentru soția lui sau un exemplu de urmat pentru copil.
Dragi tătici, chiar dacă nu aveți suficient timp sau când ajungeți acasă sunteți obosiți, nu vă lăsați copiii nesupravegheați, căci riscați ca într-o bună zi să nu-i mai recunoașteți, să nu mai știți cine sunt. Rolul de tătic începe odată cu aflarea veștii că veți avea un copil. Nu vă temeți și nu vă rușinați că nu știți ce aveți de făcut, nimeni nu se naște cu abilități de părinte. Aveți nevoie doar de dorința de a vă implica în creșterea copilului, în educare, în oferirea unui model de viață. Găsiți în voi disponibilitatea de a vă forma copiii prin cuvinte simple, călăuzitoare, care să ofere răspunsuri ce-i ajută să crească emoțional. Evitați situațiile limită-severitate exagerată sau lejeritate, toleranță totală, pentru că ele debusolează copilul care nu mai știe ce are de făcut.
Întregul cere două părți. Așa cum mama este exponentul feminității, delicateței și armoniei, tatăl este la polul opus, el îndeamnă la curaj, la atitudine, la asumări de risc și ambele abordări sunt importante și de neînlocuit.
Unul dintre cele mai bune lucruri pe care un tată îl poate face pentru copiii săi este să o iubească pe mama lor. Părinții care se respectă reciproc, exprimând acest sentiment prin gesturi și comportamente pline de afecțiune, împărtășindu-l celor mici creează implicit un climat de siguranță și, în același timp, consolidează încrederea în ei ca persoane dorite și apreciate.
Chiar dacă au plecat la școală, dacă și-au găsit un loc de muncă sau dacă s-au căsătorit, copiii vor căuta mereu un sfat sau o încurajare din partea tatălui. Așa că, îndatoririle tatălui nu se sfârșesc niciodată.
Copiii noștri sunt neprețuiți și merită tot ce e mai bun. Copiii sunt ca un burete care absoarbe dragoste, tandrețe și afecțiune. Și le va oferi înapoi în cele mai frumoase și neașteptate moduri, așa cum numai copiii știu s-o facă.

 Ai nevoie de sfaturi cu privire la relaţia de cuplu sau creşterea copiilor? Eu sunt Carmen: psiholog, soţie și mamă a patru copii minunaţi. Orice întrebări ai avea, scrie-mi și voi încerca să te ajut. Pentru că, indiferent de vârstă, cu toţii avem nevoie de sfaturi. Îmi poţi scrie la [email protected] sau pe adresa redacţiei: Gazeta de Sud, Craiova, str. Câmpia Islaz, 97A. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS