10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCu mita la ginecolog

Cu mita la ginecolog

http:http://www.youtube.com/watch?v=_86sSOzLktM

Procurorii doljeni l-au reţinut ieri, la mai bine de o lună după organizarea unui flagrant, pe Khalil Barham, medic ginecolog la Spitalul Orăşenesc Segarcea, cercetat pentru comiterea a şase infracţiuni de luare de mită

Ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Dolj organizau, pe 22 martie, două acţiuni de prindere în flagrant a doi medici ginecologi – Khalil Haney, de la Spitalul Municipal Calafat, şi Khalil Barham, angajat al Spitalului din Segarcea, în urma a două denunţuri făcute de două paciente.
În cazul ginecologului Khalil Haney de la Spitalul din Calafat, o femeie a sesizat faptul că acesta i-a cerut 200 de lei pentru o întrerupere de sarcină, „condiţionând astfel actul medical de primirea banilor“. În baza plângerii, ofiţerii anticorupţie au început cercetările în acest caz sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, care a hotărât folosirea unui investigator sub acoperire. Joi, 22 martie, investigatorul s-a prezentat la Spitalul Municipal Calafat, Secţia obstetrică – ginecologie, la medicul Khalil Haney, pe care l-a rugat să-i facă amantei sale o întrerupere de sarcină „discretă“. Poliţistul a explicat că este nevoie de discreţie pentru că atât el, cât şi amanta sa sunt căsătoriţi şi au copii, motiv pentru care au ales Spitalul din Calafat şi nu un spital sau o clinică din Craiova. Poliţistul sub acoperire şi medicul s-au înţeles pentru suma de 500 de lei, bani care fuseseră însă marcaţi de către criminalişti. După cum au precizat anchetatorii, „cu ocazia realizării flagrantului, medicul a pretins şi primit banii în incinta unităţii spitaliceşti, numărându-i în faţa investigatorului pentru a se asigura că sunt toţi şi garantându-i că va efectua întreruperea de sarcină fără a o menţiona în registrele de evidenţă, pentru a asigura discreţia acestei situaţii“. După flagrant, Khalil Haney a fost dus la Craiova pentru audieri, iar procurorul de caz a dispus reţinerea lui pentru 24 de ore. O zi mai târziu, ginecologul a fost dus la Tribunalul Dolj cu propunere de arestare preventivă, însă judecătorii au dispus ca medicul să nu părăsească ţara timp de 30 de zile, în prezent acesta fiind cercetat în stare de libertate pentru luare de mită.

„Discreţie“ şi la Segarcea

În aceeaşi zi, un ofiţer DGA a apelat cu aceeaşi problemă „discretă“ la Khalil Barham, medic ginecolog la Spitalul din Segarcea. Şi în acest caz, ofiţerii DGA au început cercetările după ce o femeie a reclamat că doctorul i-a cerut 1.000 de lei pentru o cezariană. Investigatorul sub acoperire se dusese la medicul Barham cu două zile înainte de organizarea flagrantului, când i-a povestit despre amanta sa care a rămas însărcinată şi care are nevoie de un chiuretaj „discret“. Poliţistul s-a întors pe 22 martie şi, pentru că trebuia să plece urgent în Italia, i-a lăsat medicului Barham un plic în care erau 200 de euro pentru când va veni amanta să rezolve „problema“. Imediat au intrat ofiţerii DGA şi procurorul de caz, care l-au luat pe Khalil Barham la întrebări. Medicul a fost audiat, însă procurorii nu au dispus nici o măsură faţă de acesta, hotărând să îl cerceteze în continuare în stare de libertate pentru comiterea infracţiunii de luare de mită. Khalil Barham a declarat pentru GdS că, într-adevăr, a venit la el un tânăr cu o problemă, însă el nu a pus mâna pe nici un ban. „Eu nu am luat nimic. A zis că trebuie să plece în două-trei ore în Italia şi i-am zis: Nimic la mine, pui banii pe dulap pentru când vine tânăra. Ei oricum îi trebuiau bani pentru taxă, consultaţie şi poate pentru materiale sanitare. A lăsat banii acolo şi imediat au intrat procurorii“, a spus medicul Barham.

Cafea şi coniac pentru cezariană

După mai bine de o lună de cercetări în acest dosar şi după ce mai multe persoane au depus plângeri, ieri, procurorii au hotărât să-l reţină pentru 24 de ore pe Khalil Barham. „Pe 22 martie, medicul am fost prins în flagrant după ce pretinsese şi primise 200 de euro. Cercetările au continuat cu bărbatul în stare de libertate, timp în care alte cinci femei au depus plângeri împotriva acestuia. S-a mai stabilit că, în ianuarie şi februarie 2010, precum şi pe 1, 3 şi 6 ianuarie 2012, medicul respectiv le-a cerut părţilor vătămate sume cuprinse între 100 de euro şi 1.000 de lei, dar şi cafea şi băuturi alcoolice, în speţă, coniac pentru operaţii de cezariană sau întreruperi de sarcină. Procurorul de caz a luat, astăzi (ieri – n.r.), decizia de reţinere a medicului pentru 24 de ore pentru comiterea a şase infracţiuni de luare de mită“, a declarat procurora Magda Bădescu, purtătoarea de cuvânt a Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj. Procurorii au mai precizat că, astăzi, medicul Barham va fi prezentat Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă.

Luarea de mită

Potrivit art. 254 din Codul Penal, luarea de mită este fapta funcţionarului care, direct sau indirect, pretinde ori primeşte bani sau alte foloase cu scopul de a îndeplini, a nu îndeplini ori a întârzia îndeplinirea unui act privitor la îndatoririle sale de serviciu sau cu scopul de a face un act contrar acestor îndatoriri. Luarea de mită se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 12 ani şi interzicerea unor drepturi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS