22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalMecanismul şantajului CEZ

Mecanismul şantajului CEZ

GdS vă prezintă mecanismul din spatele scandalului taxei radio-tv. Abuzând de poziţia de monopol pe piaţa locală, CEZ invocă un contract de mandat secret pentru a şantaja cu deconectarea clienţii care au restanţe la taxa radio-tv. CEZ invocă şi prevederi discutabile din noul Cod Civil, încălcând însă legislaţia în domeniul energiei şi contractul de mandat cu TVR.

Revenim la scandalul şantajului practicat de compania CEZ, care deconectează de la reţeaua electrică clienţii care înregistrează restanţe la taxa radio-tv. Avem din nou nenumărate cazuri venite pe adresa redacţiei. În baza sesizărilor făcute de cititori, am reluat demersurile pe lângă Societatea Română de Televiziune (SRTV), pentru a ne preciza temeiul legal în baza căruia CEZ încasează taxa radio-tv.
După cum bine ştiţi, taxele radio şi tv au fost instituite prin HG nr. 977/2003, respectiv HG nr. 978/2003. Potrivit art. 5 alin (1), taxa se încasează de către filialele SDFEE Electrica SA, odată cu plata energiei electrice consumate, în baza unui contract de mandat. De la 1 ianuarie 2012, taxa radio-tv apare pe factura de energie electrică. Vom vedea în cele de mai jos cum reuşeşte CEZ să colecteze taxa, prin şantaj şi păcălirea propriilor clienţi. Şmecheria este simplă: virând banii într-un cont unic, clienţii nu pot controla ordinea stingerii datoriilor. Strategia CEZ se bazează pe prevederile noului Cod Civil. Art. 1507 – Imputaţia făcută de debitor prevede că „debitorul mai multor datorii care au ca obiect bunuri de acelaşi fel are dreptul să indice, atunci când plăteşte, datoria pe care înţelege să o execute“ (alin.1). „În cazul plăţii efectuate prin virament bancar, debitorul face imputaţia prin menţiunile corespunzătoare consemnate de el pe ordinul de plată“ (alin. 3). Prin urmare, CEZ a blocat tehnic posibilitatea ca debitorii să achite doar contravaloarea curentului electric: a cumulat factura de curent cu taxa radio-tv şi a atribuit clienţilor conturi unice. Chitanţele oferite de Poşta Română şi roboţelul de la BRD nu precizează tipul datoriilor achitate: curent sau taxa radio-tv.  În contul de clienţi (411), angajaţii CEZ fac ce vor cu banii oamenilor. Potrivit art. 1508 din Codul Civil – Imputaţia făcută de creditor, „în lipsa unei indicaţii din partea debitorului, creditorul poate, într-un termen rezonabil după ce a primit plata, să indice debitorului datoria asupra căreia aceasta se va imputa“ (alin. 1). Codul Civil prevede şi o altă situaţie, pe care CEZ o ignoră, pentru că nu este în interesul său. Art. 1506 – Imputaţia plăţii făcute prin acordul părţilor, prevede la alin. (1) că „plata efectuată de debitorul mai multor datorii faţă de acelaşi creditor, care au acelaşi obiect, se impută acestora conform acordului părţilor“. În lipsa acestui acord, sunt aplicate cele menţionate anterior. Evident, este de discutat dacă energia electrică şi taxa radio-tv sunt bunuri de acelaşi fel, având acelaşi obiect. Nu mai spunem că CEZ nu şi-a informat clienţii despre posibilităţile sus-menţionate.

Şantaj pentru comisioane

Deconectarea clienţilor care înregistrează restanţe la taxa radio-tv este, fără îndoială, un abuz. HG nr. 978/2003 prevede la art. 6 alin. (1) că „pentru neplata la termen a taxei lunare pentru serviciul public de televiziune, plătitorii achită penalităţi pentru fiecare zi de întârziere“. Pe de altă parte, art. 2017 din Codul Civil alin. (1) stipulează că „mandatarul nu poate să depăşească limitele stabilite prin mandat“. Aşadar, legislaţia nu prevede decât penalităţi, în consecinţă, TVR nu poate mandata CEZ să facă altceva. Mai mult decât atât, art. 152 din Regulamentul de furnizare a energiei electrice la consumatori, aprobat prin HG nr. 1007/2004, prevede sancţiunea deconectării doar pentru restanţe la energia electrică. Taxa radio-tv nu face parte din contractul dintre CEZ şi consumatori. Pe de altă parte, potrivit art. 2052 alin. (1) din Codul Civil, „comisionarul nu răspunde faţă de comitent în cazul în care terţul nu îşi execută obligaţiile decurgând din act“. Adică CEZ nu răspunde în faţa TVR dacă noi nu plătim taxa. Şi atunci de ce acest circ? Aflăm din HG nr. 978/2003, art. 10: CEZ încasează un comision, deocamdată secret. În plus, potrivit Codului Civil, art. 2052 alin. (2) „el îşi poate lua expres obligaţia de a garanta pe comitent de executarea obligaţiilor terţului. În acest caz, în lipsă de stipulaţie contrară, comitentul va plăti comisionarului un comision special „pentru garanţie“ sau „pentru credit“ ori un alt asemenea comision stabilit prin convenţia lor sau, în lipsă, de către instanţă, care va ţine cont de împrejurări şi de valoarea obligaţiei garantate“. Cu alte cuvinte, dacă CEZ garantează că scoate banii de taxă de la noi, primeşte un supracomision, pe lângă cel obişnuit. Misterul planează în privinţa acestui „contract de mandat“ încheiat între CEZ şi TVR. Televiziunea publică susţine că aceste contracte sunt exceptate liberului acces, deoarece au legătură cu activitatea financiară a instituţiei. Numai comisiile permanente din Parlamentul României ar avea dreptul la aceste informaţii. Vom cere acestor comisii să le facă publice. Trebuie amintit însă că, potrivit Codului Comercial (art. 384) „mandatarul este dator să-şi arate mandatul persoanelor cu care tratează, când i se cere. El nu poate opune celor de-al treilea instrucţiunile deosebite ce i s-ar fi dat de către mandant, afară numai dacă nu probează că aceştia aveau cunoştinţă de ele în momentul în care obligaţiunea a fost contractată“.  

Jecmăniţi cu deconectarea

Metoda de păcălire a clienţilor este simplă: banii viraţi în contul unic merg către taxa radio-tv, după schema prezentată în articol, iar clienţii sunt deconectaţi pentru că nu au achitat integral facturile la energie electrică. Ulterior, ei trebuie să plătească taxe de deconectare/reconectare cuprinse între 265 şi 545 de lei. Plătesc, pentru că nu au altă variantă: CEZ are monopolul pe piaţa regională de energie electrică. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS