8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalCapodopere din argint

Capodopere din argint

Muzeul Olteniei găzduieşte, începând de joi, fascinanta expoziţie a tezaurelor de orfevrărie a Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu

Pentru omul simplu, orfevrăria nu spune multe. În termeni accesibili, ea înseamnă meşteşugul creării obiectelor de artă aplicată din metale preţioase. Definiţia, însă, nu poate fi înţeleasă dacă nu ai, măcar o dată în viaţă, ocazia de a vedea de aproape aceste minunăţii de patrimoniu.
Ei bine, acest impediment a fost rezolvat de Muzeul Olteniei şi de Muzeul Brukenthal din Sibiu, cu sprijinul Consiliului Judeţean Dolj. Craiovenii pot admira, începând de joi şi până pe 22 iunie, obiectele din expoziţia desfăşurată sub genericul „Capodopere din argint“. Vernisajul acesteia a avut loc în sala „Ştefan Ciuceanu“ a Secţiei de Istorie şi Arheologie a Muzeualui Olteniei. Alături de directorul instituţiei, Mihai Fifor, au mai fost prezenţi şeful Corpului de Control al Ministrului Culturii, Mihai Gorgoi, directorul Muzeului Ţăranului Român, Virgil Niţulescu, dar şi restauratorul Simona Gheorghe.

Patrimoniu la îndemâna craiovenilor

Directorul Muzeului Olteniei, Mihai Fifor, a mărturisit că „suntem mereu interesaţi să venim în sprijinul craiovenilor cu astfel de expoziţii. Nu toţi au posibilitatea să meargă în alte oraşe mari ale ţării, în muzee mari ale ţării, şi să vadă patrimoniul pe care aceste muzee îl adăpostesc“. Acesta este un lucru cât se poate de adevărat şi o problemă care, se pare, încet-încet, începe să fie remediată în Bănie.
Dacă acum o lună am primit în sânul oraşului „Florile de mină“ ale Muzeului de Mineralogie din Baia Mare, iată că acum a venit vremea acestor obiecte de colecţie ale Muzeului Brukenthal din Sibiu. Sala de expoziţie este mare, iar atmosfera intimă e completată cu succes de muzica clasică de pe fundal. Este, după cum a recunoscut chiar directorul Mihai Fifor, o expoziţie la care merită să vii singur, o expoziţie care trebuie savurată în linişte. Găsim, adăpostite în vitrine, pocale, cristelniţe, pahare, bomboniere, sfeşnice sau zaharniţe, vechi de sute de ani şi lăsate moştenire de meşteri precum Sebastian Hann, Johann Hermann sau Melchior Hermann.
Toate aceste obiecte au fost restaurate de „oamenii cu mâini de dantelăreasă“, aşa cum i-a numit Mihai Fifor. Ele sunt protejate, pe perioada şederii lor în Craiova, de „cei care nu se văd“, şi anume de Jandarmerie şi de Inspectoratul Judeţean de Poliţie, dată fiind valoarea lor inestimabilă. 

Unde puteţi vedea expoziţia

Expoziţia este găzduită de Muzeul Olteniei – Secţia de Istorie şi Arheologie (str. Madona Dudu, nr. 14), în perioada 29 martie – 22 iunie. Ea poate fi vizitată de marţi până duminică, în intervalul orar 9.00 – 17.00. Preţul unui bilet de intrare este de 1,82 lei pentru copii, elevi şi studenţi şi de 3,64 lei pentru adulţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS