11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjLegionarul roman şi nobilul dac

Legionarul roman şi nobilul dac

Colecţia de exponate a Muzeului Judeţean Gorj s-a îmbogăţit cu două personaje foarte interesante: un dac tarabostes şi un legionar roman

Două manechine înalte de 2,5 metri, reprezentând un dac şi un roman, au fost aduse la Târgu Jiu, la Muzeul Judeţean Gorj, devenind atracţia principalei expoziţii a instituţiei. Dumitru Hortopan, directorul muzeului, spune că cele două manechine au fost create de un important artist craiovean. Emil Paşcalău este un bun prieten al Muzeului Judeţean Gorj, directorul instituţiei de cultură sperând la multe alte colaborări. „Cele două manechine au costat 10.000 de lei cu TVA şi abia ce au fost aduse. Acum, ele tronează peste cele două săli unde au fost expuse. Cu siguranţă, vor deveni atracţia muzeului. Le-am adus tocmai pentru a creşte atractivitatea expoziţiilor noastre. Cu siguranţă, vizitatorii le vor admira şi vor fi încântaţi atât de legionarul roman, cât şi de nobilul dac“, a declarat directorul muzeului.

Muzeu la sanatoriul Dobriţa

În curând, la sanatoriul Dobriţa va fi relansat muzeul din cadrul instituţiei medicale. Cu ajutorul reprezentanţilor Muzeului Judeţean Gorj, Tiberiu Tătaru, directorul sanatoriului TBC Dobriţa, a reamenajat clădirea în care a fost inaugurat în aprilie 2011. Acum, potrivit lui Dumitru Hortopan, noul muzeu a fost recompartimentat şi va avea două secţiuni: o cameră dedicată tradiţiilor şi meşteşugurilor din zona comunei Runcu, a satelor Dobriţa, Suseni, Pârvuleşti, şi o secţiune dedicată sanatoriului de la Dobriţa. „Ideea muzeului i-a aparţinut domnului Tătaru. Noi am ajutat la reamenajarea celor două săli ale muzeului de la Dobriţa. Angajaţii şi sătenii au adus obiecte vechi, folosite în gospodărie, precum vase din ceramică, linguri şi alte ustensile din lemn, costume populare, obiecte folosite la pregătirea vinului, alte lucruri din gospodărie. Iar în cealaltă cameră sunt fotografii, obiecte sanitare, lucruri care ţin de spital. Va fi foarte frumos. Zece zile a durat reamenajarea“, a explicat Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean Gorj.
Mihaela Floroiu
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS