24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalTomograf nou, defect după două luni

Tomograf nou, defect după două luni

Bolnavii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova nu mai pot fi investigaţi cu ajutorul noului computer tomograf, care a costat peste două milioane de lei. Primit în noiembrie 2011 şi pus în funcţiune la începutul lunii februarie, aparatul care a atras la spital o sumă importantă de bani de la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj pe servicii de radiologie – imagistică medicală de înaltă performanţă în sistem ambulatoriu s-a defectat după nici două luni.
Defecţiunea a apărut în urmă cu trei zile, la masa pe care se pune pacientul, şi a fost raportată de Serviciul de radiologie. „Problema ni s-a comunicat de la Serviciul de radiologie. Este o defecţiune la masa pe care stă bolnavul, care s-a blocat şi nu mai poate fi mişcată. A fost înştiinţată firma care a adus aparatul, iar aceasta urmează să remedieze situaţia în cel mai scurt timp posibil. Aparatul are o garanţie de doi ani, iar firma producătoare este cea care suportă reparaţiile şi asigură piesele de schimb în această perioadă“, a precizat managerul SJU Craiova, conf. dr. Florin Petrescu.

Spitalul aşteaptă piesa de schimb

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgență nu a putut preciza când va fi reparat computerul tomograf. „Consultanţa a fost acordată prin internet, s-a constatat o defecţiune la o placă, piesa a fost deja comandată de firmă şi va fi schimbată în momentul în care va ajunge. Noi sperăm cât mai repede, pentru că este vorba de o urgenţă. Nu ne permitem să stăm şi să nu lucrăm“, a spus dr. Florin Petrescu.
Acesta a mai menţionat că nu se ştie cât va dura operaţiunea de schimbare a plăcii defecte, iar până atunci pacienţii care au nevoie de investigaţii medicale complexe sunt redirecţionaţi către cele două firme private din Bănie care le oferă, în contract cu CAS. La spital mai există un tomograf, mai vechi, dar nici acesta nu funcţionează. Aparatul s-a defectat în decembrie, iar până acum nu s-a putut finaliza licitaţia pentru reparaţii şi piese de schimb.
Spitalul Judeţean de Urgență Craiova are încheiat cu CAS Dolj, până la sfârşitul anului, un contract pe servicii de înaltă performanţă în sistem ambulatoriu cu un plafon lunar de 40.000 de lei, însă banii se termină de regulă în primele zece zile ale lunii. Dacă luna trecută plafonul s-a epuizat în data de 20, în martie, fondurile pentru investigaţiile în sistem ambulatoriu s-au terminat după şapte zile. „Plafonul pentru investigaţiile medicale complexe în sistem ambulatoriu se epuizează în general după primele zece zile. Pentru urgenţe şi spital se lucra toată luna“, a explicat managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS