10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPanait Istrati, la SIC Paris 2012

Panait Istrati, la SIC Paris 2012

România este prezentă în cadrul Salonului Internaţional de Carte de la Paris, care se desfăşoară în perioada 16-19 martie 2012. Acesta este cel mai amplu eveniment al pieţei editoriale din Franţa, care reuneşte anual peste o mie de expozanţi.
Anul acesta, evenimentele sunt centrate pe scriitorul Panait Istrati. Ţara noastră are, în cadrul Salonului, un stand organizat de Centrul Naţional al Cărţii şi ICR Paris, în colaborare cu Librăriile Humanitas, anunţă HotNews. Aici au şi vor avea loc lansări de carte, prezentări ale programelor de traduceri derulate de ICR, precum şi inaugurarea unei librării de carte românească.

Panait Istrati, vedeta românească a Salonului

Tot în cadrul Salonului sunt programate o masă rotundă, un concert şi o expoziţie, având ca temă „vagabondajul literar“ şi figura scriitorului Panait Istrati. Scriitori români şi francezi vor participa la un dialog despre valențele „vagabondajului literar“, eveniment organizat în sala Nota Bene din cadrul Salonului. Gabriela Adameșteanu, Ioana Bot, Letiția Ilea, Ion Manolescu și Răzvan Rădulescu se vor întâlni cu Maylis de Kerangal, Bertrand Badiou, Michel Le Bris și Matei Vișniec în cadrul mesei rotunde „Vagabondajul literar“, organizată sâmbătă, 17 martie, între orele 13.30 – 18.00. Printre temele abordate: „vagabondul literar“ Panait Istrati, autor român cunoscut și iubit de publicul francez, călătoria ca experiență care naște ficțiune, peregrinările poetului Paul Celan, experiența literară a emigrării, călătoriile imaginare sau spiritul nomad în banda desenată. Cele două sesiuni ale mesei rotunde vor fi moderate de criticul literar Valerie Cadet și de scriitorul Jean Mattern.
Pe toată durata Salonului, sala Nota Bene va găzdui expoziția „Panaït Istrati, vagabond de génie“, organizată de ICR Paris în parteneriat cu Biblioteca Panait Istrati din Brăila și cu Arhivele Naționale. Vor fi prezentate în premieră publicului francez imagini ale unor piese din corespondența scriitorului și fotografii inedite din peregrinările sale.
Inspirați de personalitatea şi opera lui Panait Istrati, scriitor fascinant pentru mediul literar şi cititorii din Franța prin setea sa de libertate şi savoarea limbii, Institutul Cultural Român de la Paris lansează, cu ocazia Salonului Cărții, concursul literar „Premiul vagabondajului. Note despre România/Le Prix du vagabondage. Noter la Roumanie“. Textele selecţionate vor fi publicate într‑un volum care va fi lansat la ediția de anul viitor a Salonului Internaţional de Carte.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS