27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFord lucrează patru zile pe săptămână

Ford lucrează patru zile pe săptămână

Timp de două luni, majoritatea angajaţilor companiei vor avea liber în fiecare zi de vineri, deoarece în fabrică nu mai este foarte mult de lucru, după oprirea producţiei autoutilitarei Transit Connect.
Începând de mâine, angajaţii Ford din Craiova sunt trimişi acasă în fiecare zi de vineri, astfel că săptămâna de lucru în fabrică s-a redus la patru zile. Liberele nu le afectează salariile muncitorilor fabricii auto din Craiova. Pe viitor, atunci când uzina va trece la producţia de masă a modelului Ford B-Max, angajaţii vor sta peste program pentru a recupera liberele acordate acum. Weekendurile prelungite ale companiei se extind pe durata a două luni. Informaţia a fost confirmată de unul dintre liderii sindicali din cadrul Ford, Ovidiu Cioroianu. „Legislaţia muncii permite aşa ceva. Noi avem şi o prevedere în Contractul Colectiv de Muncă, potrivit căreia, în perioada în care activitatea este mai scăzută, se pot lua libere plătite, în contul unor ore suplimentare viitoare. Adică, pentru o zi pe care o stăm acasă şi suntem plătiţi normal, să lucrăm suplimentar patru ore în viitor, fără a mai fi plătiţi suplimentar“, a explicat liderul sindical. El a mai spus că orele suplimentare vor fi lucrate în partea a doua a anului, conducerea fabricii fiind obligată să anunţe angajaţii cu 15 zile înainte. Cei mai mulţi dintre angajaţii Ford vor sta acasă în fiecare zi de vineri, în martie şi aprilie. În această categorie sunt incluşi muncitorii de la linia de producţie şi personalul TESA.  Excepţie fac angajaţii de la Fabrica de Motoare, care beneficiază de liberele respective doar în luna aprilie. Salariul mediu brut la Ford este de 2.700 de lei pe lună, iar prima de Paşte stabilită prin Contractul Colectiv este de 935 de lei, brut.
În luna octombrie a anului trecut, Ford a oprit producţia autoutilitarei Transit Connect pentru a pregăti producţia noului model Ford B-Max, care va intra în producţia de masă la mijlocul acestui an. Până acum, la Craiova s-au produs câteva zeci de prototipuri din gama B-Max, inclusiv maşinile care vor fi expuse săptămâna viitoare la Salonul Auto de la Geneva.
• Ramona Olaru

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS