22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDonaţiile primite de spitale, un real ajutor

Donaţiile primite de spitale, un real ajutor

Buna funcţionare a unor secţii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova a depins şi de diversele donaţii şi sponsorizări primite de la firme private sau persoane fizice

În sistemul sanitar de stat, spitalele supravieţuiesc cu greu. Banii alocaţi nu ajung niciodată pentru a acoperi toate nevoile, condiţiile nu sunt cele mai bune, în comparaţie cu unităţile private, iar cei care au cel mai mult de suferit sunt pacienţii. În astfel de cazuri, orice donaţie sau sponsorizare făcută spitalului vine ca un balon în plus de oxigen.
La Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova, cea mai mare unitate medicală din Oltenia, şefii de secţii se zbat pentru a obţine donaţii şi sponsorizări care să creeze condiţii mai bune în saloane sau să ajute pacienţii. Şi se bucură pentru fiecare lucru primit, fie el şi neînsemnat la prima vedere, de la biberoane pentru nou-născuţi, până la mobilier pentru saloane, aparatură medicală sau instalaţii sanitare. Donaţiile vin în special de la firme private, de la furnizori de servicii medicale sau chiar de la persoane fizice care au fost internate în spital sau au avut internate rude. 
Situaţia donaţiilor de la Spitalul Judeţean este centralizată de directorul financiar-contabil al instituţiei, Gabriela Ionescu. Aceasta susţine că orice fel de ajutor este binevenit, dar că donaţiile nu vin decât la secţiile ai căror şefi se zbat pentru a le atrage.
„Nu poţi să impui unde să se ducă donaţiile. Cei care le fac îşi rezervă dreptul privind destinaţia lor. Donaţiile depind însă şi de felul în care se implică şefii de secţii“, a afirmat Gabriela Ionescu. Spre exemplu, în 2011, cele mai multe donaţii oferite Spitalului Judeţean de Urgenţă s-au îndreptat spre cabinetele de epidemiologie, anatomie patologică, pediatrie II, medicală II, dar şi spre secretariat şi departamentul de resurse umane. „Am primit de la diverse firme, prin contracte de donaţie, un nebulizator, un monitor pentru funcţii vitale, un infuzomat, un calculator, un copiator. Toate au fost noi şi ne sunt de mare ajutor, mai ales că noi nu putem face achiziţii“, a precizat Gabriela Ionescu.      

Donaţiile de medicamente, cele mai frecvente

Dintre donaţiile primite de SJU Craiova, cele mai des întâlnite sunt cele de medicamente, oferite de diverse firme furnizoare sau producătoare.
„Am primit medicamente de la mai multe firme, dar cea mai mare donaţie, ca valoare, a fost a celor de la Glaxo. În rest, donaţiile sunt de tot felul. De exemplu, anul trecut la Urgenţă şi la Ortopedie s-au primit saltele, paturi metalice şi pijamale pentru pacienţi“, a mai spus directorul financiar-contabil al Spitalului Judeţean. Maternitatea este şi ea una dintre secţiile care îi sensibilizează pe oameni, drept dovadă şi donaţiile care ajung aici.
„În acest an, la etajul opt al spitalului s-au donat biberoane, cântare pentru nou-născuţi, iar mămicile au primit la externare câte un pachet cu produse pentru copii“, a menţionat Gabriela Ionescu.
Aceasta a povestit şi cum ajunge spitalul să se folosească de bunurile aduse de diferite persoane fizice. „Majoritatea celor care fac donaţii sunt persoane care au fost internate în spital. Dacă omul vine de acasă cu un dulăpior, de exemplu, nu-l mai ia la externare. Au fost şi cazuri când chiuveta era spartă, rudele pacientului internat au schimbat-o şi au lăsat-o apoi spre folosinţă spitalului. Toate aceste bunuri sunt trecute pe inventar“, a spus Gabriela Ionescu.
Conform acesteia, Secţia de Ortopedie s-a mişcat cel mai bine, cu ajutorul donaţiilor aici modernizându-se diverse saloane. Acestea s-au ales cu televizoare, gresie, faianţă şi instalaţii sanitare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS