17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDeținutul Dinel, transformat în victimă a sistemului

Deținutul Dinel, transformat în victimă a sistemului

Sentinţa suspectă dată de judecătorii Curţii de Apel Bucureşti prin care Dinel Nuţu, fost Staicu, a scăpat de condamnarea la şapte ani de puşcărie a agitat spiritele în rândul procurorilor şi al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).  Dinel pare „conectat“ la magistraţii din Bucureşti, care i-au întins de două ori o mână de ajutor.

Ca să nu pară că stă degeaba, CSM a anunţat vineri că va face o anchetă. Inspecţia Judiciară din cadrul Consiliului s-a sesizat din oficiu cu privire la aspectele apărute în mass-media în legătură cu decizia Curţii de Apel Bucureşti. Potrivit CSM, „în raport de conţinutul articolelor de presă, Serviciul de inspecţie judiciară pentru judecători urmează a efectua verificări prealabile“. Anchetele Inspecţiei Judiciare nu sperie pe nimeni însă. La fel a procedat CSM şi în cazul judecătoarei Carmen-Constanţa Balaci, de la Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti, care l-a lăsat pe Dinel să fugă din ţară. Practic, judecătoarea a respins în 2011 cererea DNA de a-i interzice lui Dinel să părăsească ţara, dar i-a suflat acestuia vânt în pupă şi Dinel nu a stat mult pe gânduri. Cu câteva zile înainte de condamnarea definitivă, probabil ştiind că va primi ani grei de puşcărie, Dinel a fugit din ţară. A fost dat în urmărire internaţională şi a fost prins în parcarea unui supermarket din Ungaria. Ce a păţit judecătoarea Balaci din cauza căreia a fost pus pe jar Interpolul? Nimic. Şi asta pentru că Inspecţia judiciară nu a finalizat raportul de control, deşi au trecut aproape nouă luni de atunci. Iată ce a declarat Monica Prejmereanu, purtătorul de cuvânt al CSM: „Rapoartele făcute de Inspecţia judiciară sunt aprobate în plenul CSM. Din câte îmi aduc aminte, nu am avut până acum vreun raport în cazul judecătoarei Carmen-Constanţa Balaci. Nu există o perioadă de timp în care Inspecţia judiciară este obligată să finalizeze cercetările“.

Trei doamne….

Dacă judecătoarea Balaci l-a ajutat indirect pe Dinel, completul de miercuri l-a scăpat de o povară. Potrivit site-ului www.adevarul.ro, completul a fost format din trei judecătoare:  Veronica Cîrstoiu (preşedinte), Liliana Bădescu şi Dumitriţa Piciarcă. Cele trei doamne s-au remarcat printr-o altă decizie controversată, dar nu la fel de uluitoare ca în cazul lui Dinel. Ele l-au eliberat din arestul preventiv pe Andrei Plăcintă, fiul senatoarei Sorina Plăcintă. Deși în sarcina lui Andrei Plăcintă au fost reținute cinci infracțiuni comise cu violență și intenție, judecătoarele au ajuns la concluzia că, după numai o lună de arest preventiv, Andrei Plăcintă nu mai reprezintă un pericol social concret și poate fi cercetat în stare de libertate, cu interdicția de a părăsi țara și de a purta arme. Andrei Plăcintă fusese arestat preventiv în urma unui incident petrecut pe o stradă din Bucureşti, în timpul căruia și-a lovit și tâlhărit prietena și a lovit cu mașina un martor, fiind acuzat de comiterea infracțiunilor de tentativă de omor calificat, tâlhărie, loviri sau alte violențe, distrugere, ultraj contra bunelor moravuri și tulburarea ordinii și liniștii publice.

La un mandat distanţă de libertate

Scăpat de condamnarea de şapte ani în dosarul fraudării Băncii Internaţionale a Religiilor, singura grijă a lui Dinel este acum cum să desfiinţeze arestul preventiv în celălalt dosar, Transgaz, în care este acuzat că a prejudiciat compania cu 11 milioane de euro. Motivul pentru care Dinel nu este încă în libertate este existenţa unui mandat de arestare preventivă în acest dosar, mandat prelungit la solicitarea procurorilor. Deşi nimeni nu se gândea că Dinel va termina de executat pedeapsa de şapte ani din dosarul BIR înainte de finalizarea dosarului Transgaz, iată că arestul preventiv, căruia nimeni nu îi mai vedea o utilitate practică, este singurul obstacol între Dinel şi punerea lui în libertate. Ofiţerul responsabil cu informaţiile de interes public al Penitenciarului Rahova din Bucureşti, acolo unde este încarcerat Dinel, a declarat pentru GdS că acesta nu va fi eliberat în perioada imediat următoare. „De la Curtea de Apel Bucureşti a venit documentul prin care suntem anunţaţi de hotărârea instanţei, care dispune punerea de îndată în libertate, dacă nu este arestat în altă cauză. Au fost făcute verificări în baza de date şi există un mandat de arestare preventivă. La ora actuală, el este în custodia noastră“, a  spus Adrian Alexandru Blidaru.  
 Întrebarea care se pune acum este cât timp va mai putea DNA să-l ţină pe Dinel după gratii prin mandatul de arest preventiv? Teoretic, până la finalizarea procesului. Codul de Procedură Penală prevede la articolul 149 că „durata arestării inculpatului nu poate depăşi 30 de zile, afară de cazul când ea este prelungită în condiţiile legii. Termenul curge de la data emiterii mandatului, când arestarea a fost dispusă după ascultarea inculpatului, iar în cazul când arestarea a fost dispusă în lipsa inculpatului, termenul curge de la prezentarea acestuia la organul judiciar care a emis mandatul (…) Arestarea inculpatului în cursul judecăţii durează până la soluţionarea definitivă a cauzei, afară de cazul când instanţa dispune revocarea ei“. La rândul ei, Constituţia României prevede la articolul 23, alineatul 5 că „în cursul urmăririi penale arestarea preventivă se poate dispune pentru cel mult 30 de zile şi se poate prelungi cu câte cel mult 30 de zile, fără ca durata totală să depăşească un termen rezonabil, şi nu mai mult de 180 de zile“. La alineatul 6, Constituţia prevede că „în faza de judecată instanţa este obligată, în condiţiile legii, să verifice periodic, şi nu mai târziu de 60 de zile, legalitatea şi temeinicia arestării preventive şi să dispună, de îndată, punerea în libertate a inculpatului, dacă temeiurile care au determinat arestarea preventivă au încetat sau dacă instanţa constată că nu există temeiuri noi care să justifice menţinerea privării de libertate“. Norocul procurorilor DNA este că au apucat să-l trimită pe Dinel în judecată, deci nu poate fi vorba de faza urmăririi penale şi de un termen de încarcerare de maximum 180 de zile.

Scurtă istorie  „aventurii“ lui Dinel
Pe 4 aprilie 2011, Dinel Nuţu a fost condamnat la șapte ani de închisoare în dosarul fraudării BIR, însă nu a fost încarcerat imediat, pentru că plecase din ţară cu o zi înainte de pronunţarea sentinţei. Înainte de a pleca, Dinel a luat numele soţiei, în prezent numindu-se Dinel Nuţu, fost Staicu. Ulterior, pe numele lui Dinel Nuţu a fost emis un mandat european de arestare.
Pe 13 aprilile 2011, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a cerut şi obţinut la Judecătoria Sector 2 Bucureşti, instanţa care judecă în prezent dosarul „Tranzgaz“, arestarea preventivă în lipsă a lui Nuţu. În acest dosar, Dinel Nuţu este acuzat că a prejudiciat compania de stat Transgaz Mediaş cu aproape 11 milioane de euro.
Condamnatul şi inculpatul Dinel Nuţu a fost prins pe 19 aprilie 2011 în Ungaria, adus în ţară şi încarcerat la Penitenciarul Rahova în baza celor două mandate: unul de executare a pedepsei de șapte ani de închisoare şi cel de arestare preventivă în lipsă. Ulterior, Judecătoria Sector 2 Bucureşti a prelungit madatul de arestare preventivă emis pe numele inculpatului Nuţu, care a atacat de fiecare dată cu recurs la Tribunalul Bucureşti hotărârea instanţei. Tribunalul Bucureşti a respins pe rând recursurile, astfel că mandatul de arestare emis pe 13 aprilile 2011 de Judecătoria Sector 2 Bucureşti este valabil şi în acest moment.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS