16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSecţia ATI, mărul discordiei la Spitalul de Neuropsihiatrie

Secţia ATI, mărul discordiei la Spitalul de Neuropsihiatrie

Şefa de la Terapie Intensivă, dr. Elena Albu, acuză conducerea unităţii medicale craiovene că vrea să transforme compartimentul în Terapie Acută Neurologică pentru a arăta „ineficienţa compartimentului“, cu scopul declasificării spitalului

Compartimentul de Terapie Intensivă (TI) de la Spitalul Clinic de Neuropsihiatrie Craiova a devenit subiect de dispută între dr. Elena Albu, şefa compartimentului, şi conducerea unităţii medicale, după ce în Consiliul de Administraţie s-a propus transformarea Terapiei Intensive în Terapie Acută Neurologică. Conducerea spitalului susţine că are la bază Ordinul Ministrului Sănătăţii nr. 1500/2009, art. 18, şi că „această propunere nu afectează gradul de competenţă al spitalului, personalul din Compartimentul TI urmând a fi absorbit în Terapia Acută Neurologică şi/sau în alte secţii ale spitalului în care s-au vacantat posturi“.
Dr. Elena Albu consideră însă că „s-a dorit în mod deliberat desfiinţarea activităţii de terapie intensivă de la spital, motiv pentru care managerul unităţii a refuzat dotarea minimă prevăzută de lege în toată perioada în care a deţinut această funcţie de conducere“. „Vrea să arate că acest compartiment nu este eficient şi că nu este nevoie de el“, a completat dr. Elena Albu, care a făcut şi o adresă către Consiliul de Administraţie (CA) al spitalului, în care şi-a expus punctul de vedere referitor la intenţia conducerii.

„Se doreşte declasificarea spitalului“

Şefă la Terapie Intensivă de peste 20 de ani, dr. Albu şi-a arătat nemulţumirea legată de dispoziţia de evacuare a compartimentului din „spaţiul în care era autorizat să funcţioneze“, de reducerea numărului de paturi de la zece la cinci, care au fost „amplasate în condiţii improprii într-un salon de la parterul clădirii“, şi de faptul că restul echipamentelor au fost mutate în beciul de la morgă sau în subsolul clădirii principale, toate acestea în perioada în care s-a aflat în concediu (noiembrie 2011). „Când am revenit, am constatat că activitatea de TI nu se mai putea desfăşura corespunzător prescripiţiilor şi procedurilor medicale“, susţine dr. Elena Albu în adresa către CA, acuzând şi faptul că o parte din personal a fost „dirijat“ către cele două clinici de neurologie.
„Managerul nu avea dreptul să dispună evacuarea compartimentului de TI şi redistribuirea personalului fără ordinul ministrului. A încălcat Codul Muncii când a dirijat personalul de la TI în celelalte clinici de neurologie, fără a emite o dispoziţie“, mai spune dr. Albu, care acuză managerul spitalului, dr. Luiza Popa, că „a dat dispoziţii să nu mai fie trimişi bolnavii la terapie intensivă, încălcând deontologia, perceptele şi etica medicală“ şi că „a prezentat în mod fals starea reală de fapt, când a susţinut neîndeplinirea condiţiilor de funcţionare a compartimentului de Terapie Intensivă“. Scopul măsurilor ar fi, în opinia dr. Elena Albu, „declasificarea spitalului, cu intenția privatizării, în perspectiva adoptării unei legi permisive“.

Nu sunt bani pentru un compartiment modern de TI

Conducerea Spitalului Clinic de Neuropsihiatrie are însă altă variantă. Într-un răspuns scris oferit GdS, unitatea a specificat care ar fi argumentele luate în calcul la intenţia privind transformarea Terapiei Intensive în Terapie Acută Neurologică. „În Terapia Acută Neurologică se vor acorda aceleaşi tipuri de îngrijiri medicale cu cele care sunt asigurate acum în Compartimentul TI. Pentru transferul pacienţilor agravaţi (aproximativ 50 de cazuri pe an, reprezentând 0,4% din numărul pacienţilor internaţi), cu afecţiuni severe, către eşaloane medicale superioare de competenţă, există posibilitatea încheierii unui protocol cu Secţia ATI din Spitalul Clinic de Urgenţă Craiova. Pacienţii internaţi în Compartimentul TI prezintă aceleaşi diagnostice şi beneficiază de acelaşi tratament ca şi pacienţii internaţi în Clinicile de Neurologie ale spitalului, iar personalul medical mediu şi auxiliar din TI are aceeaşi pregătire profesională ca şi cel din Neurologie“, se arată în răspunsul conducerii spitalului.
„Organizarea unui Compartiment de Terapie Intensivă, cu respectarea standardelor actuale privind acreditarea spitalelor, necesită îndeplinirea unor condiții nesustenabile în acest moment“, mai susţine conducerea, principalul motiv invocat fiind lipsa banilor. Din condiţiile care nu pot fi îndeplinite în acest moment, conducerea spitalului a menţionat trei: un spaţiu cel puţin dublu faţă de cel existent, echivalent cu reducerea a 32 de paturi din Clinicile de Neurologie (25% din capacitate), „ceea ce ar avea drept consecinţă reducerea proporțională a finanțării spitalului şi supraaglomerarea paturilor existente, în condiţiile creşterii incidenței accidentelor vasculare“; cheltuieli ridicate de personal pentru asigurarea serviciului de gardă cu medici specialişti TI; o investiţie considerabilă în aparatura de specialitate şi în amenajarea spaţiului conform normelor, „în condiţiile în care bugetul spitalului nu permite acest lucru“.

Decizia ţine de primărie şi Ministerul Sănătăţii

În respingerea acuzaţiilor aduse de dr. Albu, conducerea de la Neuropsihiatrie susţine că mutarea Compartimentul TI s-a făcut „deoarece se impunea separarea serviciului de primiri urgenţe de calea de acces a personalului şi a aparţinătorilor, conform normelor care trebuie respectate în vederea acreditării spitalului“ şi că „personalul medical din Compartimentul TI nu a fost redistribuit, ci a fost solicitat pentru asigurarea îngrijirilor medicale pentru pacienţii din Clinicile de Neurologie, în perioadele în care personalul acestor clinici era insuficient“. Conducerea mai susţine că „în prezent, pacienţii din Compartimentul TI beneficiază de un spaţiu mai mare decât cel anterior“, lucru considerat neadevărat de dr. Albu. Referitor la scopul final al acestei iniţiative menţionat de dr. Elena Albu, „privatizarea spitalului“, conducerea susţine că „actualul cadru legislativ privind organizarea și funcționarea sistemului sanitar din România nu face nici o referire la «privatizarea» spitalelor publice“.
Pentru a se forma secţia de Terapie Acută Neurologică, spitalul trebuie să obţină şi acordul autorităţilor publice locale, iar apoi să ia avizul Ministerului Sănătății, ca orice schimbare la nivel organizatoric, conform Legii nr. 95/2006 privind Reforma în domeniul sănătăţii (art. 174). Tot aceeaşi Lege menţionează însă, la art. 186, că în cadrul spitalului public funcţionează un consiliu consultativ, care are rolul de a dezbate principalele probleme de strategie şi de organizare şi funcţionare a spitalului şi de a face recomandări managerilor în urma dezbaterilor. Or, în situaţia de faţă, propunerea de transformare a Terapiei Intensive în Terapie Acută Neurologică a venit direct de la conducere către Consiliul de Administraţie al spitalului.

De ce abia acum?

Dr. Elena Albu se mai întreabă de ce abia acum se invocă Ordinul Ministrului Sănătăţii nr. 1500/2009, „în condiţiile în care termenul de conformare era de 90 de zile de la data intrării lui în vigoare“. În acest act normativ, la art. 18, alin. (2), se precizează că „acele compartimente de terapie intensivă, aprobate în structura organizatorică a unităţilor sanitare cu paturi, care îngrijesc pacienţi cu o singură disfuncţie/insuficienţă viscerală, legată de o singură specialitate şi care nu îndeplinesc condiţiile prevăzute în prezentul ordin (în această situaţie se încadrează în prezent şi Spitalul de Neuropsihiatrie Craiova – n.r.), nu au competenţa să desfăşoare activitate specifică de terapie intensivă şi nu mai pot purta denumirea de terapie intensivă“.
„Unităţile sanitare care au în structură compartimentele prevăzute la alin. (2) sunt obligate ca în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a dispoziţiilor prezentului ordin să solicite Ministerului Sănătăţii modificarea structurii organizatorice, unitatea putând nominaliza un număr de paturi destinate terapiei acute în specialitatea respectivă (cardiologie, neurologie, gastroenterologie, nefrologie, diabet etc.)“, se specifică în OMS nr. 1500/2009, la alin. 3. La următorul alineat de la art. 18 se menţionează obligativitatea compartimentelor „de a încheia protocoale cu o secţie ATI care să preia pacienţii în situaţia în care suferinţa acestora se agravează“, posibilitate pe care o ia în calcul şi conducerea Spitalului de Neuropsihiatrie, care susţine că „există posibilitatea încheierii unui protocol cu Secţia ATI din Spitalul Clinic de Urgenţă Craiova“. „Problema este că la data când a apărut acest Ordin (1500/2009 – n.r.), Compartimentul TI îndeplinea condiţiile de menţinere a denumirii, însă, ulterior, s-a făcut orice pentru a nu fi dotat. Mai mult, l-au şi distrus în momentul în care s-au făcut acele demolări şi nu ştiu în ce bază, pentru că de la minister nu s-a dat vreo aprobare în acest sens“, a conchis dr. Elena Albu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS