14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCorul consilierilor județeni către ANI: Noi nu suntem incompatibili

Corul consilierilor județeni către ANI: Noi nu suntem incompatibili

Purgatoriul consilierilor judeţeni din Dolj declanşat de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a întâmpinat un prim obstacol. Curtea de Apel Craiova a dat un prim verdict împotriva ANI într-un proces în care directorul Direcţiei Silvice Dolj, Daniel Drîgnei, a contestat decizia de incompatibilitate pe care ANI i-a lipit-o de fotoliu.

ANI s-a poticnit în primul proces pe care îl are cu un consilier judeţean din Dolj pe care l-a declarat incompatibil cu funcţia de director al unei instituţii a statului. Agenţia a considerat anul trecut că Daniel Drîgnei a încălcat legislaţia privind regimul juridic al incompatibilităţilor, deoarece, în calitate de consilier judeţean de Dolj, a ocupat şi funcţia de director al Direcţiei Silvice  începând cu anul 2009. Drîgnei a contestat raportul ANI la Curtea de Apel Craiova, instanţă care, după trei amânări, i-a dat câştig de cauză. În dosarul 1689/54/2011, Curtea a admis acţiunea directorului şi consilierului judeţean şi a anulat raportul de evaluare al ANI. Decizia este cu recurs. De partea lui Drîgnei a fost şi Consiliul Judeţean Dolj, ca intervenient în dosar. „Cei de la ANI au spus că sunt incompatibil, deoarece legea interzice unui consilier judeţean să ocupe funcţia de director la regiile autonome şi societăţile comerciale de interes naţional care îşi au sediul sau care deţin filiale în unitatea administrativ-teritorială respectivă. Or Direcţia Silvică Dolj nu are personalitate juridică şi nu este filială, iar eu nu sunt funcţionar public, ci personal contractual“, a declarat Drîgnei.
Pe lista neagră de la ANI mai figurează consilierii judeţeni Ştefan Stoica şi Ileana Şerban, primul director la Direcţia Regională de Drumuri  şi Poduri Craiova, iar celălalt comisar-şef la Garda de Mediu Dolj. Şerban a declarat acum câteva zile că va contesta raportul ANI şi că nu înţelege de ce a fost declarată incompatibilă atâta timp cât ea a întrebat ANI, înainte de a prelua funcţia de la Garda de Mediu, dacă este sau nu incompatibilă, dar nu a primit nici un răspuns. La rândul lui, Ştefan Stoica este de părere că ANI nu a analizat bine situaţia lui.
„Înainte de a prelua funcţia, eu am întrebat la consiliul judeţean dacă este vreo problemă de incompatibilitate şi mi s-a spus că nu. În cazul meu, ANI s-a sesizat dintr-un articol de presă, ceea ce înseamnă că au fost foarte mulţi angajaţi care au timp liber să citească ziarele. Ei au vrut să interpreteze că Direcţia de Drumuri şi Poduri Dolj are sediul în Craiova, dar le‑am spus că normal că are sediu, pentru că ne trebuie o clădire în care să funcţionăm. Evident, nu este vorba despre sediul social, ca la societăţile comerciale“, a declarat Stoica.

Marcea: Cu această doamnă ANI nu pot fi decât respectuos

Chiar dacă până acum nu au primit nici o „veste“ de la ANI, ceea ce li se întâmplă celor trei consilieri judeţeni le poate da emoţii şi altora. Alexandru Gîdăr, consilier local la Craiova şi inspector general adjunct la Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, crede că el nu poate fi declarat incompatibil, deoarece nu este funcţionar public, ci personal contractual. Dorin Mărgărit, consilier local şi director al Casei Studenţilor, speră că nu va avea probleme de acest gen. „Ştiu, pe site-ul Prefecturii Dolj noi figurăm ca instituţie deconcentrată, dar nu este aşa. Eu mă duc la şedinţele Colegiului Prefectural la invitaţia prefectului pentru că îmi este jenă să nu mă duc. Noi suntem în subordinea Autorităţii Naţionale pentru Sport şi suntem personal contractual“, a spus Mărgărit. Pe lista consilierilor judeţeni care deţin şi funcţii de execuţie la diferite instituţii mai sunt Călin Cosmin, director la Direcţia Apelor Jiu, Veta Păsculescu, director la Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare Dolj, Marcel Marcea, director la Inspectoratul în Construcţii, şi Oana Dincă, director la Oficiul Registrului Comerţului. „Eu sunt personal contractual. Când am optat pentru această funcţie, m-am orientat în aşa fel încât să pot face politică şi să am o funcţie. Ştiam că nu puteam face acest lucru ca funcţionar public“, a spus Oana Dincă. „Eu sunt personal contractual. Ghinioanele vin şi trec. Toate vin la timpul lor şi poate vine ANI şi îmi spune: «Da, bă, micuţule, ești incompatibil». Ştiţi, eu sunt mai mic de statură. Viaţa este o luptă. Cu această doamnă ANI nu pot fi decât respectuos“, a spus Marcea. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS