12.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalElevii de excepţie pleacă în afara ţării

Elevii de excepţie pleacă în afara ţării

Sunt în ultimul an de liceu şi se pregătesc deja pentru facultate. Din păcate, elevii foarte buni din Mehedinţi aleg universități din străinătate. 12 liceeni de la Colegiul Naţional „Traian“ din Drobeta Turnu Severin, cu rezultate excepţionale, şi-au făcut dosarele şi unii au fost deja acceptaţi pentru a studia în America.

România continuă să piardă anual mii de elevi foarte buni, care aleg să-şi continue studiile peste hotare, pentru că în ţară nu sunt apreciaţi la adevărata lor valoare, iar posibilităţile de a avea o carieră de succes sunt limitate. Odată ce primesc răspunsul că au fost acceptați, elevii trebuie doar să se concentreze să ia examenul de bacalaureat cu o notă bună, dar şi să promoveze examenele specifice admiterii la înaltele universităţi.
„Tendinţa de a studia în străinătate se accentuează, astfel că, de la un an la altul, tot mai mulţi absolvenţi de liceu aleg acest drum. În general, olimpicii au plecat să studieze în străinătate.  În ultima perioadă se pleacă masiv. Eu sunt mândră că liceul nostru a contribuit la formarea unor elevi eminenţi, care studiază în străinătate, şi m-aş bucura dacă s-ar şi întoarce să profeseze aici“, a declarat Ileana Vischet, profesoară de limba engleză la Colegiul Naţional „Traian“.
Elevii sunt interesaţi de universităţi care le pot asigura o poziţie privilegiată pe piaţa muncii şi aplică la mai multe facultăţi, iar dacă răspunsul primit este favorabil la toate, le aleg pe cele mai bune, mai ales că, de la un an la altul, candidaţii sunt din ce în ce mai bine informaţi cu privire la oportunităţile pe care le au la o facultate sau alta.
„Am depus mai multe dosare, însă mi-aş dori să fiu acceptată la Universitatea din Londra. Dacă nu se va putea, voi merge acolo unde voi fi acceptată. Învăț cam șase ore pe zi la limba engleză împreună cu doamna profesoară, dar studiez şi limba arabă şi tot ce ţine de cultura lor pentru că îmi doresc să ajung translator în turism sau să lucrez la o ambasadă de prestigiu“, a spus Alexandra Iliescu, elevă care va merge la studii în străinătate.

„Îmi doresc să pot să schimb aici tot ce nu îmi place acum“

Odată admişi la facultăţile de renume din străinătate, singurul lucru care-i mai poate reţine în ţară pe absolvenţii de liceu cu rezultate deosebite ar fi poate lipsa banilor. Chiar şi aşa, ei tot nu renunţă la ideea de a pleca în străinătate şi se mulţumesc cu sprijinul pe care statul american, de exemplu, îl oferă celor cu rezultate foarte bune. Dar şi părinţii reprezintă un sprijin foarte important.
„Eu îmi doresc ca după ce voi termina studiile să mă întorc şi să pot să schimb aici tot ce nu îmi place acum, să pot să fac ceva pentru ţară cu informaţiile din străinătate. Am optat să studiez în altă ţară şi nu în România pentru că eu consider că aici nu este ceea ce îmi doresc. Sigur că şi costurile sunt mult mai mari, însă m-am informat bine şi ştiu că statul american, de exemplu, în cazul meu, oferă un împrumut care te ajută să îţi faci studiile. Bineînţeles că şi părinţii mă ajută şi de mult au pus bani deoparte ca eu să pot face o facultate bună“, a spus Rozalia Zugravu, elevă.
Profesorii care îi formează pe viitorii studenţi în străinătate spun că toți cei care au plecat au ajuns deja nume importante.
Fie că aleg să urmeze facultatea, masterul sau doctoratul în străinătate, foarte puțini dintre cei plecaţi se mai întorc. Cei care totuși o fac reuşesc cu greu să-şi găsească în România un loc de muncă plătit în conformitate cu pregătirea lor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS