11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjBibliotecara duce cititorilor cărţile cu maşina

Bibliotecara duce cititorilor cărţile cu maşina

Ioana Roşu este bibliotecară de mai bine de 15 ani, iar în tot acest timp i-a învăţat pe semenii ei să iubească lectura. Dacă abonaţii bibliotecii nu se pot deplasa la sediu, Ioana Roşu le duce acasă cărţile dorite.
Comuna gorjeană Bărbăteşti se mândreşte, printre altele, cu biblioteca şi Muzeul Satului. Acestea au fost amenajate în satul Petreşti, în clădirea unei şcoli vechi de 100 de ani în care s-au făcut lucrări de reabilitare. Pasionată de literatură, bibliotecara Ioana Roşu a făcut tot posibilul ca şi semenii ei să iubească lectura. Astfel, dacă în urmă cu un deceniu avea20 de abonaţi, în prezent, Biblioteca Bărbăteşti are peste 600 de cititori activi. Dintre aceştia, aproximativ 50 nu se pot deplasa la sediul bibliotecii, astfel că Ioana Roşu merge lunar la ei acasă pentru a le duce cărţile dorite. „Abonaţilor care nu pot să vină la bibliotecă, pentru că sunt bătrâni, bolnavi sau imobilizaţi la pat, le duc cu mașina acasă cărţile dorite. Sunt 12 persoane imobilizate la pat. Îmi trimit prin poştăriţa satului lista cu cărţile pe care doresc să le citească, iar eu, o dată pe lună, merg la dumnealor acasă, le duc cărţile şi le iau pe cele pe care deja le-au citit. Cum să îi refuz unui om dreptul de a citi? Printre cititori sunt şi oameni bătrâni, cărora le trece timpul mai uşor citind, oameni care iubesc lectura“, a spus bibliotecara din Bărbăteşti.

Cultura, importantă pentru autorităţile din Bărbăteşti

Pentru a avea cititori, Ioana Roşu spune că este nevoie de implicare. Astfel, după ce biblioteca s-a mutat în sediul reabilitat, Ioana Roşu a încheiat protocoale de colaborare cu numeroase şcoli, unele chiar şi din comunele învecinate, dar şi cu alte instituţii. Biblioteca din Bărbăteşti a fost prinsă în Programul Biblionet, iar utilizatorii de aici au acces la calculatoare. „Biblioteca şi muzeul funcționează într-o şcoală în care nu se mai făceau ore. Era dezafectată şi am obţinut, pe parcursul ultimilor cinci ani, bani de la Primăria Bărbăteşti, astfel încât să putem moderniza clădirea. Avem şi internet, rafturi metalice noi, parchet, gresie, mobilier nou. Sunt chiar şi convectoare ca să avem căldură, pentru că înainte era o problemă cu încălzirea. În fiecare an am primit 10.000 sau 20.000 de lei de la Primăria Bărbăteşti, astfel încât acum avem cam tot ce ne trebuie. Preotul Iulian Mărgineanu ne-a ajutat și ne-a dat spre utilizare colecţia de cărţi a parohiei, astfel încât cei interesaţi să le poată citi“, a spus bibliotecara Ioana Roşu.

Implicare şi devotament

Ioana Roşu lucrează din 1994 la Biblioteca Bărbăteşti. Ea face zilnic naveta, cu maşina personală, din comuna învecinată, Aninoasa. Ioana Roşu a încheiat parteneriate de colaborare cu şcoli, cu biserica din comună şi alte instituţii. Ea se ocupă de căminul cultural al comunei Bărbăteşti, de bibliotecă şi de Muzeul Satului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS