14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDurerosul joc de-a mama şi de-a tata

Durerosul joc de-a mama şi de-a tata

Din peste 3.000 de naşteri înregistrate în 2011 la cel mai mare spital din Craiova, în 213 cazuri mamele sunt minore, 38 dintre ele cu vârsta sub 15 ani. Acestora li se adaugă alte 66 de minore, între 14 şi 16 ani, care au născut la Spitalul „Filantropia“. Naşterile în rândul minorelor au ajuns de la an la an tot mai numeroase, după cum spun medicii şi asistenţii sociali. Vinovaţi de problemele legate de contracepţie pe care le au tinerii sunt, înainte de toate, părinţii şi şcoala.

Auzim tot mai des că fete cu vârste fragede devin mame. Că aceşti copii, care nici măcar nu au carte de identitate, devin peste noapte părinţi şi se înhamă la o corvoadă de neimaginat pentru ei. Şi, mult mai grav, nou-născuţii sunt rodul unor relaţii între colegi de clasă de 14 – 15 ani și ajung să fie abandonaţi, uitaţi prin spitale sau prin centre de asistenţă socială. Două exemple care se încadrează perfect în aceste tipare sunt minorele care la început de an au adus pe lume în Craiova două fetiţe. Fetele de 14 şi 16 ani au rămas însărcinate în urma unor relaţii pe care le-au avut tot cu minori de aceeaşi vârstă cu ele. Şi ştirile de acest gen nu se opresc aici, fiindcă fenomenul este prezent la nivelul întregii ţări. În 2009, o tânără din comuna brăileană Romanu a rămas însărcinată la doar 13 ani cu vărul ei de 24 de ani, în anul 2010 o fetiţă de 11 ani din Sibiu a adus pe lume un copil, în 2011 o fetiţă de 12 ani a născut la Spitalul de Urgenţă din Bucureşti. Ultimele date de acest fel sunt despre o fetiţă de 11 ani care a rămas însărcinată cu un bărbat de 21 de ani.

Fete bune de măritat

În Craiova, numărul copiilor care aduc pe lume copii în urma unor relaţii întâmplătoare a crescut de un an la altul. Îngrijorător este faptul că aceşti minori nu provin din familii de romi, unde se ştie că naşterea şi căsătoriile la vârste fragede fac parte din tradiţie. „În 2011, la Spitalul Clinic din Craiova, din cele peste 3.000 de naşteri înregistrate, 213 sunt cu mame minore. Într-adevăr, numărul este din ce în ce mai mare, dar nu putem spune că sunt neapărat cazuri sociale“, a declarat Ileana Ştefan, asistent social în cadrul spitalului. Acestora li se adaugă alte 66 de minore care au născut pe parcursul anului trecut la Spitalul „Filantropia“ din Craiova (dintr-un total de 1.756 de naşteri în 2011), după cum arată statistica furnizată de Margareta Stănescu, director de îngrijiri în cadrul respectivei unităţi spitaliceşti. Din ce cauze se ajunge aici, la copii cu copii? Specialiştii declară ferm că sunt situaţii complexe, fiecare caz având particularitatea lui. Cine este de vină: familia, şcoala, anturajul, faptul că educaţia pe care o primesc minorii despre viaţa sexuală nu prea există, subiectul fiind tabu?
„În familiile de la ţară nu se vorbeşte de viaţă sexuală. Părinţii consideră că este ruşinos să-i faci copilului educaţie sexuală, să-l pregăteşti pentru viitor. Concepţia lor este că fata, dacă i-a venit menstruația, este bună de măritat. Minimul de informaţii îl mai primesc la şcoală, când dirigintele apelează la un specialist – medicul de familie, în cazul unei comunităţi din mediul rural. Dar și la cabinetul medicului ajung foarte rar. Dacă rămân însărcinate, nu vin nici să le iau în evidenţă. Ajung să le trag eu de mânecă. Atunci când sunt invitată la astfel de cursuri, elevii mă întreabă la ce vârstă este bine să aibă primul contact sexual, iar fetele sunt interesate cum să procedeze dacă au probleme cu menstruația. Din păcate, majoritatea sunt dezinteresaţi şi nu vorbesc nici cu părinţii“, este de părere Marcela Borcan, medic de familie în comuna Sălcuţa.

Când familia şi şcoala îşi pasează responsabilităţile

 Pentru a nu se ajunge aici, adolescenţii au nevoie de o mai bună informare chiar de la părinţii și de la profesorii lor. Dar, având în vedere că în multe familii din România nici nu se pronunţă în prezenţa copiilor cuvântul sex, ce să mai vorbim de educaţie? Tinerii care ajung să aducă pe lume copii provin din familii destrămate, în care cel puţin un părinte este plecat la muncă în altă ţară, din familii în care părinţii ignoră comportamentul copiilor și îi lipsesc de afecţiune. „Observăm că fete de vârste fragede au relaţii pe care le putem numi bolnăvicioase cu bărbaţi, ajungând să procreeze. Aici cu siguranţă se întâmplă ceva în familiile din care provin. Ele sunt lipsite de afecţiune și au impresia că o găsesc într-o astfel de relaţie. Putem vorbi de factorul imitativ, când fetiţa îşi ia un model poate din familie, poate dintre prieteni. Factorul social precar influenţează şi el aceste tinere. Este o situaţie complexă. În fiecare caz vorbim de o istorie de viaţă“, a precizat psihologul Geanina Turbatu.
Printre temele pe care le discută la clasă cu elevii săi, profesorul diriginte are obligativitatea să vorbească și despre igiena sexuală sau despre metode contraceptive. „Dirigintele are posibilitatea să invite un specialist în clasă pentru susţinerea acestor lecţii. În plus, elevii pot afla mai multe despre sistemul reproducător la orele de biologie şi anatomie. Nu excludem că tinerii din ziua de azi au foarte multe posibilităţi de informare chiar şi pe această temă“, a afirmat Carmen Călugăru, inspector specialitate biologie în cadrul ISJ Dolj.

Cinci posibile abandonuri

Sarcinile nedorite atrag după sine creşterea numărului de copii abandonați. În 2011, Direcţia pentru Protecţia Copilului Dolj a înregistrat 150 de bebeluși abandonaţi imediat după naştere, mulţi cu părinţi minori. În nici 15 zile de la începutul anului 2012 există deja cinci cazuri de posibile abandonuri, din câte susţine Florin Stancu, directorul DGASPC Dolj.

Minorele nu renunţă la copii

Cele două minore, una de 14 ani, din Craiova, iar cea de-a doua de 16 ani, din comuna doljeană Sălcuţa, care la începutul acestui an au adus pe lume două fetiţe în urma unor relaţii pe care le-au avut cu tineri de aceeaşi vârstă cu ele, sunt încă internate în spital. Medicii şi asistenţii sociali care le supraveghează spun că acestea împreună cu familiile lor şi-au exprimat dorinţa de a-şi lua bebeluşii acasă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS