24.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAlro Slatina s-ar putea închide

Alro Slatina s-ar putea închide

Alro Slatina, cel mai mare producător de aluminiu din sud-estul Europei, s-ar putea închide  Sindicaliştii de la combinat spun că au aflat acest lucru în cadrul întâlnirilor pe care le-au avut cu conducerea. Ei susţin că motivul închiderii este „forţa majoră“, pe care a declarat-o Hidroelectrica începând cu 30 septembrie 2011. Discuţiile privind închiderea Alro vin în contextul în care Hidroelectrica a anunţat că vrea să renegocieze contractele privind livrarea de energie electrică, combinatul de la Slatina fiind cel mai mare consumator de energie din România şi, totodată, unul dintre cei care în ultimii ani au beneficiat de energie mai ieftină, în urma unui contract semnat în 2005 cu Hidroelectrica, care a fost prelungit în 2010 până în 2018.
Potrivit lui Tiberiu Nagy, vicepreşedintele Cartel Alfa Olt, Hidroelectrica a tăiat însă în ultima parte a anului trecut livrările de energie ieftină, invocând „forţa majoră“, ca urmare a secetei, iar Alro a intrat atunci în pierdere. „În ultimele trei luni ale anului 2011, au fost înregistrate pierderi, nici unui patron nu îi convine să aibă pierderi. Situaţia este foarte delicată din cauza deficitului de apă de la Hidroelectrica. Noi plătim un preţ pe megawatt de două ori mai mare decât ar trebui. Hidroelectrica vrea să rezilieze contractul, apoi să renegocieze“, a mai declarat Nagy.
Într-o scrisoare deschisă a sindicaliştilor adresată Ministerului Economiei, Comerţului României şi Mediului de Afaceri, Guvernului şi Prefecturii Olt se arată că „Sindicatul Liber Alro, Sindicatul Aluministul, Sindicatul Alroproduct şi Sindicatul Prelucrare Aluminiu, toate afiliate la Confederaţia Cartel Alfa, însumând 2.500 de membri, semnalează o situaţie deosebit de gravă asupra economiei naţionale, apărută ca urmare a intenţiei de a opri activitatea la Alro Slatina, din cauza aşa-zisului „deficit de energie electrică“. Confederaţia Naţională Sindicală Cartel ALFA consideră că „oprirea producţiei de aluminiu electrolitic la Alro ar avea consecinţe grave pentru economia naţională prin diminuarea încasărilor bugetare, a investiţiilor străine şi a exporturilor, precum şi că această hotărâre de a închide Alro este soluţia facilă şi ineficientă care ar dovedi lipsa de interes a autorităţilor faţă de economia reală a României“.
„Din uzina de aluminiu trăieşte toată lumea, dacă se închide moare oraşul“, a declarat un muncitor al uzinei. Fondat în 1965, Alro este singurul producător de aluminiu primar şi aliaje din aluminiu din România şi cel mai mare producător de aluminiu din sud-estul Europei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS