17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBuluceală la impozite

Buluceală la impozite

Craiovenii conştiincioşi au dat fuga să-şi plătească taxele şi impozitele pe clădiri, terenuri şi maşini, pentru a beneficia de 10% reducere

Sute de cetăţeni au dat ieri buzna la ghişeele Direcţiei de Impozite şi Taxe a Primăriei Craiova pentru a-şi plăti dările pe anul în curs.
Persoane interesate să-şi plătească aceste impozite şi taxe veniseră la ghişeu încă de pe 3 ianuarie – prima zi lucrătoare din an – dar au fost rugate să revină începând cu 9 ianuarie, întrucât trebuia făcute modificări în baza de date şi era necesară actualizarea softului la noile valori din acest an ale taxelor şi impozitelor, mai mici cu circa 5% faţă de anul trecut. Aşa se face că ieri s-au format cozi la ghişeele Direcţiei de Impozite şi Taxe din Piaţa Centrală a Craiovei.

Credit pentru impozit

„Am venit de săptămâna trecută să-mi plătesc impozitul la casă, dar mi-au zis să mai aştept o săptămână, aşa că am revenit azi (ieri – n.r.). E cam coadă – parcă e mai multă lume ca anul trecut – dar o să stau ca să scap“, a povestit pensionarul Marin Croitoru.
De fapt, cei mai mulţi dintre cetăţenii conştiincioşi veniţi să-şi plătească impozitele erau pensionari.
„Acum o să creadă lumea că am cine ştie ce pensie şi, cu toate cheltuielile de sărbători, mi-au rămas suficienţi bani să-mi plătesc şi impozitul… Nu! Mi-am păstrat bani încă de astă-toamnă pentru impozite şi pentru întreţinerea mai mare din iarnă. Am zis că, dacă plătesc acum, primesc şi o reducere, care pentru mine contează“, a precizat Croitoru.
Nu toţi au fost însă aşa de strângători. O femeie aflată la aceeaşi coadă luase un împrumut de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor ca să facă rost de bani pentru impozit.
„Reducerea pe care mi-o dau aici dacă plătesc impozitul e cam cât dobânda de la CAR, aşa că nu pierd nimic“, a explicat pensionara Lenuţa Enea.

11.000 de „bulgăroaice“ şi „englezoaice“

Prima sută de mii de lei se adunase ieri, din taxele şi impozitele contribuabililor, înainte de ora 10.00, iar spre sfârşitul programului de lucru încasările se apropiau de 400.000 de lei.
„Pe noi ne-ar bucura să se menţină un asemenea ritm al încasărilor de la cetăţeni. Persoanele fizice şi juridice care achită înainte de 31 martie taxele şi impozitele pe clădiri, terenuri şi autovehicule primesc şi o bonificaţie de 10%“, a declarat Sorin Marcu, directorul Direcţiei de Impozite şi Taxe Craiova.
Tot ieri a început şi încasarea taxei de parcare aferente anului 2012, care a rămas la nivelul din 2011, şi anume 40 lei/an/autovehicul. Menţionăm că taxa de parcare trebuie achitată până la 31 martie. După această dată, persoanele care nu au vinieta pe 2012 lipită în parbriz riscă până la 500 de lei amendă.
Introducerea vinietelor de parcare în cursul anului trecut a adus o sumă deloc de neglijat la bugetul local. „În Craiova, sunt înregistrate circa 100.000 de autovehicule. Pe lângă acestea, care aveau oricum obligaţia de a achita taxa de parcare, am încasat în plus la bugetul local circa 450.000 de lei drept taxă de parcare aferentă autovehiculelor care circulă în Craiova, dar sunt înregistrate în alte localităţi sau chiar în alte ţări. Sunt bani care n-ar fi intrat niciodată la bugetul local dacă nu s-ar fi introdus vinieta de parcare“, a menţionat directorul Marcu.
Obligativitatea vinietei din parbriz a „scos la suprafaţă“ încă circa 11.000 de maşini care circulau în Craiova, însă erau înregistrate fie în alte localităţi, fie chiar prin Bulgaria, Anglia sau Italia.                               

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS