7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRomânii din Serbia au sărbătorit Crăciunul pe rit vechi

Românii din Serbia au sărbătorit Crăciunul pe rit vechi

Moş Crăciun a ajuns şi la copiii din comunităţile de români stabiliţi în Serbia, care au sărbătorit în weekendul trecut Crăciunul pe rit vechi. Cadourile au venit din România, din iniţiativa unei organizaţii nonguvernamentale din Drobeta Turnu Severin, care a pregătit o mulţime de jucării şi dulciuri pentru copiii românilor din Kladovo.
Credincioşii slavi păstrează şi acum tradiţiile legate de Naşterea Domnului. După ce au ieşit din biserici, vlahii de la sud de Dunăre au petrecut Ajunul cu vin, ţuică fiartă, bucate alese, dar şi cu muzică românească.
Sârbii, dar şi românii de dincolo de Dunăre au sărbătorit Crăciunul pe rit vechi în localităţile Kladovo, Mala Vrbica (Vârbiţa Mică) sau Kostol, iar petrecerea a început încă de sâmbătă seară.
După ce au colindat toată ziua, ca după datină, seara de Ajun i-a găsit pe localnici la biserică. Cât timp femeile şi copiii au ascultat liturghia, bărbaţii au încins focul sub ceaune cu ţuică, vin şi ceai. Au aprins apoi, în curte, crengi de stejar, simbolizând focul făcut pentru a încălzi ieslea Mântuitorului.
De la Crăciun şi până la Botezul Domnului, sârbii se salută cu urarea „Hristos S-a Născut!“, răspunsul fiind „Adevărat S-a Născut!“. „Suntem foarte bucuroşi că prietenii noştri, vecinii din România, au venit la noi de Crăciun şi ne-au adus cadouri pentru copii. Nu poate decât să ne încânte că la această mare sărbătoare vecinii din România au fost alături de noi“, a spus un reprezentant al comunităţilor de români din Serbia.
Legătura de prietenie care s-a format între românii stabiliţi în Kladovo şi românii din Drobeta Turnu Severin se consolidează în fiecare an. După împărţirea cadourilor, sârbii au petrecut Crăciunul alături de fraţii români.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS