8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTânăra de la Severin a născut normal la Craiova

Tânăra de la Severin a născut normal la Craiova

Plecată cu scandal de la Maternitatea din Drobeta Turnu Severin, gravida cu un făt mort a născut pe cale naturală la Spitalul Judeţean din Craiova

Scandalul iscat la Maternitatea din Drobeta Turnu Severin, unde familia unei gravide l-a acuzat pe medicul ginecolog de rea-voinţă, pe motiv că a refuzat să intervină chirurgical pentru scoaterea fătului mort, a fost aplanat de medicii de la Craiova. Tânăra de 24 de ani s-a internat miercuri după-amiază la Spitalul Judeţean din Bănie, noaptea a născut fătul mort, iar dimineaţa a şi fost externată, starea sa de sănătate fiind bună.
Şeful Secţiei obstetrică-ginecologie de la Spitalul Judeţean din Craiova, conf. dr. Nicolae Cernea, a explicat cazul gravidei de la Severin care „s-a internat din proprie iniţiativă la Secţia de obstetrică a Spitalului de Urgență Craiova“. „Pacienta a venit miercuri la noi, i s-au făcut investigaţii preliminare. În cursul nopţii a născut un făt mort, probabil prin circulară strânsă de cordon. Evoluţia mamei fiind bună, ea a fost externată dimineaţa. Familia a fost informată despre toate datele privind situaţia tinerei, fără să aibă nici un fel de obiecţii“, a declarat Nicolae Cernea.

 „Medicii au greşit că nu au ştiut să explice“ 

Internată de pe 2 ianuarie la Maternitatea de la Severin, gravidei i s-a transmis că, medical, nu se poate face nimic, şi că trebuie să aştepte declanşarea naşterii normale, o intervenţie chirurgicală cezariană în cazul său putând scădea probabilitatea unei sarcini viitoare. Nemulţumită de răspuns, familia tinerei a făcut scandal, a depus plângere la Colegiul Medicilor împotriva ginecologului din Drobeta Turnu Severin şi a cerut aducerea acesteia la Craiova pentru rezolvarea situaţiei. Aici, situaţia s-a rezolvat de la sine, pentru că pacienta de 24 de ani a născut normal.
Doctorul Nicolae Cernea le-a dat dreptate medicilor mehedinţeni, însă le-a găsit şi o vină în acest caz: nu au ştiut cum să discute cu tânăra pentru a o face să înţeleagă exact situaţia în care se afla. „În astfel de cazuri, să discuţi cu o mamă care află că fătul său e mort e mai dificil. Când ştie că trebuie să nască, iar copilul este bine, vede altfel lucrurile decât atunci când copilul este mort. Aşteptarea o chinuiește, intră în panică, iar discuţiile pot degenera. Aici nu au procedat corect medicii de la Severin, nu au ştiu să discute cu pacienta. Naşterea prin cezariană nu era indicată, pacienta mai trebuia să aştepte câteva zile până la declanşarea normală a naşterii. Lucru care s-a întâmplat la Craiova. Dacă ar fi avut răbdare şi ar fi rămas la Severin, ar fi născut şi acolo. Noi, aici, nu am făcut nimic în plus. Probabil suntem şi mai obişnuiţi cu astfel de cazuri“, a precizat șeful Secţiei obstetrică-ginecologie de la Spitalul Judeţean din Craiova. „Dacă fătul moare, o mamă poate să-şi dea seama cam după două săptămâni, însă asta nu-i poate afecta organismul. La tânăra de la Severin, cea mai bună variantă era naşterea normală“, a adăugat acesta.
Nicolae Cernea a mai menţionat că sunt situaţii în care fătul se naşte mort, fie din cauza unei boli a mamei despre care nu s-a ştiut, fie prin strangulare. „În cazul pacientei de la Severin, la făt a apărut marca de strangulare şi probabil că asta a fost cauza morţii, pentru că mama nu ne-a sugerat că ar fi suferit de vreo boală. Noi ne-am asigurat să nu fie ceva repetibil şi să apară probleme la următoarea naştere“, a spus medicul craiovean.
• Marian Apipie

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS