21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalAmbulanţe moderne cu deficit de personal

Ambulanţe moderne cu deficit de personal

Serviciul Judeţean de Ambulanţă (SJA) Dolj a primit, la sfârşitul anului, de la Ministerul Sănătăţii, patru autospeciale de ultimă generaţie, a căror valoare totală se apropie de 300.000 de euro. Cea mai importantă achiziţie este ambulanţa de tip C2 – destinată intervenţiei medicale de urgenţă la cel mai înalt nivel şi transportului medical asistat al pacientului critic, celelalte trei fiind de tip B1 şi B2 – destinate intervenţiei de urgenţă şi transportului medical asistat al pacienţilor. Ambulanţele vor fi operative de la jumătatea acestei luni, conducerea SJA aşteptând să fie perfectate actele de predare-primire şi de înmatriculare, sarcină care le revine celor de la minister. „Ambulanţele au venit, dar nu le putem încă folosi. Pentru că ele au fost achiziţionate de Ministerul Sănătăţii, de acte se ocupă tot cei de la Bucureşti. Aşteptăm să le înmatriculeze, apoi o să le punem în circulaţie. Probabil după 15 ianuarie ne vom putea folosi de cele patru noi ambulanţe“, a precizat Iulia Stănculescu, director medical interimar la Serviciul de Ambulanţă Craiova.
Pentru aceste autospeciale este nevoie şi de personal calificat, iar aici ar fi marea problemă. Iulia Stănculescu susţine că la Serviciul de Ambulanţă ar exista personal calificat pentru acest tip de autospeciale, „pentru că altfel ministerul nu le-ar fi achiziţionat“, însă unitatea se confruntă cu un deficit de personal medical. „Problema la noi, ca în mai toate unităţile medicale din România, este cea a deficitului de personal. Ambulanţele primite nu vor rămâne nefolosite, are cine să se urce în ele, dar personalul medical nu este conform cu organigrama“, a explicat directorul medical interimar al SJA Dolj.

Ce dotări au ambulanţele primite

 Pentru ambulanţa de tip C2 este nevoie de un echipaj complet, format obligatoriu din medic specialist, ca şef de echipă, asistent şi ambulanţier. Aceasta este folosită pentru asistenţa medicală de urgenţă şi transportul medical asistat şi este dotată cu aparatură modernă. În celula medicală se află, printre altele, un defibrilator Corpulse 3 (manual/semiautomat), un aparat pentru ventilaţie mecanică Drager, dispozitiv de administrat perfuzii sub presiune, dispozitive de imobilizare, două truse de resuscitare adulţi, trusă de resuscitare pediatrică, trusă de naştere, trusă pentru arşi, tuburi de oxigen fixe şi portabile, două tărgi de coloană sau un scaun cu rotile.
Pentru ambulanţele de tip B1 şi B2, folosite pentru intervenţiile de urgenţă şi transportul medical asistat al pacienţilor, dotarea minimă cuprinde echipamentul pentru manevrarea, imobilizarea şi transportul pacientului, aparatura / echipamentele pentru resuscitare-respiraţie, aparatura de monitorizare-defibrilare-evaluare – administrare medicamente şi materialele sanitare. Aceste autospeciale medicalizate sunt folosite şi pentru acordarea primului ajutor calificat şi pot avea un echipaj format doar din asistent şi ambulanţier.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS