21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGruparea lui Lale, 44 de ani de puşcărie

Gruparea lui Lale, 44 de ani de puşcărie

Tribunalul Dolj s-a pronunţat în cazul grupării de carderi conduse de Cosmin Camen, zis Lale, condamnându-i pe opt inculpaţi la pedepse ce însumează 44 de ani şi şase luni de închisoare. Numai doi membri ai grupării, Ilie Pară şi Narcis Cîţă, au primit pedepse cu suspendare.

La sfârşitul lunii august 2011, ofiţerii BCCO Craiova, coordonaţi de procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, în urma unei acţiuni de amploare, reţineau mai multe persoane implicate în infracţiuni cu carduri de credit. După încheierea cercetărilor, la sfârşitul lunii octombrie, procurorii au dispus trimiterea în judecată a zece inculpaţi – Cosmin Camen, zis Lale, Ilie Pară, poreclit Elvis, Gabriel Vanghelie, Marcel Petrovici, zis Cântar, Nicolae Stănescu, poreclit Boabă, Ionel Gherganu, Narcis Cîţă, Cosmin Ionescu, zis Beni, Ştefăniţă Mandă, zis Pepa, şi Emil Vladu. Toţi au fost acuzaţi de constituirea unui grup infracţional organizat, falsificarea unor instrumente de plată electronică, deţinere de echipamente pentru falsificarea instrumentelor de plată electronică sau efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos.

Infracţiuni comise în 2009

Pe 26 octombrie 2009, Alpha Bank – Agenţia Craioviţa Nouă sesiza ofiţerii BCCO din Craiova despre faptul că au fost efectuate 86 de tranzacţii, în valoare de 28.800 de lei cu 63 de carduri falsificate. O zi mai târziu, poliţiştii au supravegheat zona, iar la acelaşi bancomat a fost prins Ştefăniţă Mandă, care efectua retrageri frauduloase de numerar folosind carduri falsificate. Tânărul era însoţit de Emil Vladu, iar în maşina cu care circulau, oamenii legii au găsit zece carduri false, coduri pin şi suma de 11.600 de lei. În apropiere a fost depistat şi Ilie Pară, care a încercat să fugă de poliţişti cu un Audi A6, însă a fost prins. Asupra lui Pară au fost găsite carduri contrafăcute sau alte probe, însă oamenii legii bănuiau că este implicat în retragerile frauduloase. Ulterior, Mandă şi Vladu au fost trimişi în judecată şi condamnaţi, iar procurorii DIICOT au continuat cercetările faţă de Ilie Pară. S-a stabilit că, încă din anul 2009, Cosmin Camen a format un grup cu scopul de a copia datele cărţilor de credit în Italia, clonarea lor şi efectuarea de retrageri frauduloase. În activitatea de „tras“ cu cardul au intrat, pe rând, şi ceilalţi inculpaţi, fiecare având roluri clar determinate. De montarea aparaturii pe POS-uri din diferite magazine din Italia s-a ocupat Beni, care se ascundea în magazine înainte de terminarea programului. Cu datele obţinute au fost clonate 115 carduri, cu care au fost făcute retrageri între 25 octombrie şi 7 noiembrie 2009 din bancomate din Craiova şi Bucureşti.

Puşcărie pentru opt din zece

Anchetatorii au mai stabilit că, în total, membrii grupului au „tras“ aproape 50.000 de euro de pe cele 115 carduri clonate. În rechizitoriul prin care cei zece inculpaţi au fost trimişi în judecată, procurorii DIICOT au mai consemnat că, „coroborând întreg materialul probator, s-a constatat că liderul grupului este inculpatul Camen Cosmin, acesta fiind persoana care a încredinţat cardurile în vederea efectuării tranzacţiilor frauduloase, fiind totodată şi beneficiarul final al sumelor ridicate. În baza probelor puse la dispoziţie de procurori, luni, judecătorii de la Tribunalul Dolj i-au găsit vinovaţi pe cei zece inculpaţi. Lale a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru infracţiunile comise, la care s-a adăugat o pedeapsă mai veche de un an, inculpatul urmând să facă șase ani de puşcărie. Vanghelie, Petrovici, Stănescu, Ionescu, Mandă şi Vladu au primit câte cinci ani de închisoare. Gherganu a fost condamnat tot la cinci ani, însă acesta mai avea o „coadă“ de trei ani şi şase luni, astfel că va trebui să facă opt ani şi șase luni de puşcărie. Cel mai uşor au scăpat Pară şi Cîţă, aceştia fiind condamnaţi la trei, respectiv doi ani de închisoare cu suspendare. Hotărârea Tribunalului Dolj poate fi atacată cu apel la instanţa superioară, respectiv Curtea de Apel Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

41 COMENTARII