6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDirectorul Drăgancea, patru ani de puşcărie

Directorul Drăgancea, patru ani de puşcărie

Fostul director executiv al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Dolj, Răducu Sergiu Gelu Drăgancea, a fost condamnat ieri de judecătorii Tribunalului Dolj la patru ani de închisoare pentru comiterea infracţiunii de luare de mită

Răducu Sergiu Gelu Drăgancea, directorul executiv suspendat al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Dolj, a fost trimis în judecată la începutul lunii octombrie, fiind acuzat de procurorii DNA de comiterea infracţiunii de luare de mită în formă continuată. Drăgancea a fost prins în flagrant pe 9 septembrie, în timp ce primea 10.000 de euro de la patronul unei firme, Laurenţiu Gagiu, căruia îi promisese că îl va ajuta să obţină subvenţiile pentru suprafeţele de teren agricol cultivate. Procurorii DNA au menţionat în rechizitoriul prin care l-au trimis în judecată pe inculpat că acesta, în luna decembrie 2010, în calitatea de director executiv al APIA Dolj, a pretins de la reprezentantul unei societăţi comerciale cu activitate în agricultură suma de 25.000 de euro pentru a autoriza mai repede plata celei de-a doua tranşe de subvenţii pentru suprafeţele de teren agricol cultivate.

A recunoscut că a cerut 25.000 de euro

În faţa judecătorilor de la Tribunalul Dolj, Drăgancea a povestit cum a ajuns să-i ceară 25.000 de euro lui Gagiu şi a spus că regretă că a primit banii. Directorul Drăgancea a explicat că s-a întâlnit cu fraţii Gagiu în ianuarie 2011, în SUA, la un târg agricol, unde, la un şpriţ, au început să vorbească de mită. „La o cârciumă, faţă de mai mulţi fermieri, mi-am asumat meritul pentru plata subvenţiilor în Dolj. M-am lăudat în faţa lor. Atunci, unul dintre fraţii Gagiu a spus că îmi dă 15.000 de euro dacă va primi mai repede subvenţia. Eu am spus că vreau 25.000 de euro, pentru că primiseră deja o parte din bani“, a declarat Drăgancea în faţa instanţei. După această discuţie, când erau încă în SUA, fraţii Gagiu au aflat că între timp primiseră şi restul subvenţiei şi l-au anunţat pe Drăgancea că nu îi mai dau nici un ban din cei 25.000 de euro ceruţi. „Afacerea“ a fost reluată abia în septembrie, când Drăgancea s-a întâlnit cu Laurenţiu Gagiu. Pe 4 septembrie, cei doi s-au înţeles pentru 25.000 de euro în trei tranşe – 10.000 de euro în septembrie, 5.000 în octombrie şi alţi 10.000 după primirea subvenţiei.
Flagrantul a fost făcut de procurorii DNA atunci când Drăgancea primea prima tranşă, cea de 10.000 de euro. Denunţătorul le-a explicat judecătorilor că s-a hotărât să îl denunţe pe directorul APIA pentru că îi trimitea mereu vorbă că va primi controale, riscând să-i fie blocată subvenţia pe suprafaţa cultivată. În plus, APIA i-a întârziat eliberarea unei adeverinţe, motiv pentru care a pierdut posibilitatea să obţină un credit.

Patru ani cu executare

Ieri, la două luni şi jumătate după trimiterea în judecată a inculpatului, Tribunalul Dolj s-a pronunţat. Judecătorii l-au găsit vinovat pe Drăgancea pentru comiterea infracţiunii de luare de mită (faptă pedepsită cu închisoarea de la 3 la 15 ani) şi l-au condamnat la patru ani de închisoare cu executare. Instanţa a menţinut arestul preventiv al inculpatului şi a consemnat că suma de 10.000 de euro primită de inculpat cu titlul de mită a fost restituită denunţătorului. În plus, Sergiu Drăgancea trebuie să achite 5.300 de lei statului drept cheltuieli de judecată. Hotărârea de ieri a Tribunalului Dolj poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.

 Interdicţii

Pe lângă pedeapsa cu închisoarea, instanţa i-a interzis lui Drăgancea, timp de doi ani, dreptul de a alege şi de a fi ales în autorităţile publice, de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII