20.9 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBugetul Craiovei, ultima rectificare

Bugetul Craiovei, ultima rectificare

Trei sferturi din bani sunt daţi pentru reparaţiile de drumuri efectuate până la 1 decembrie

Consiliul Local Municipal Craiova urmează să ia în dezbatere, în şedinţa de joi, mai multe proiecte de hotărâre care vizează rectificările bugetare la nivel local. Practic, întregul buget municipal se va suplimenta atât la capitolul de venituri, cât şi la cheltuieli, cu suma de 4.480.000 de lei (puţin peste un milion de euro).

Bani pentru Delta ACM

Marea majoritate a banilor în plus vin din creşterea încasărilor la buget. Practic, mai mult de jumătate din bani provin dintr-o singură sursă – „cote defalcate din impozitul pe venit“, capitol bugetar la care Direcţia de Impozite şi Taxe a Primăriei Craiova a încasat în plus peste 2,8 milioane de lei.
Şi dacă avem o sursă principală de venituri, trebuie să vorbim şi de principala cheltuială. Cei mai mulţi bani vor fi daţi cu ocazia acestei rectificări bugetare către Serviciul „Investiţii, administrare şi întreţinere drumuri“, care a propus suplimentarea cheltuielilor cu reparaţii curente şi întreţinere străzi cu suma de 3.447.000 de lei (peste un milion de dolari). Aceşti bani reprezintă datoriile pe care le are municipalitatea pentru lucrările de reparare a drumurilor efectuate de diverse firme – a se citi Delta ACM – în cursul acestui an.

Mai puţini bani pentru salariile profesorilor

Cum Direcţia Generală a Finanţelor Publice Dolj a comunicat Primăriei Craiova diminuarea sumelor defalcate din TVA pe trimestrul IV, municipalitatea reduce la rândul ei cu 3,8 milioane de lei suma destinată salariilor cadrelor didactice din unităţile de învăţământ craiovene. Pe de altă parte, o importantă sumă de bani e redistribuită tot învăţământului, dar nu pentru cheltuieli de personal. „Având în vedere numeroasele solicitări ale unor unităţi de învăţământ care înregistrează restanţe la plata utilităţilor şi a reparaţiilor curente, se suplimentează cheltuielile cu bunuri şi servicii cu suma de 1.976.000 de lei“, se arată însă în raportul justificativ al municipalităţii.
Primăria mai propune alocarea a 500.000 de lei Spitalului „Filantropia“, aflat în mari dificultăţi financiare, în schimb ia din banii instituţiilor de cultură. Bugetul Ansamblului Folcloric „Maria Tănase“ se diminuează cu 29.000 de lei, al Casei de Cultură „Traian Demetrescu“ cu 9.000 de lei, iar al Filarmonicii „Oltenia“ cu 187.000 de lei, în schimb se majorează cu 7.000 de lei sumele alocate Teatrului „Colibri“.
Alte instituţii vizate de reduceri bugetare pe final de an sunt Căminul pentru Bătrâni (162.000 de lei) şi Serviciul Public Creşe, Cabinete medicale şi de Medicină dentară din unităţile de învăţământ (380.000 de lei).

Bani în plus la iluminat public şi spaţii verzi

Din banii obţinuţi prin economii în alte sectoare, o mare parte – nu mai puţin de 1.275.000 de lei – urmează a fi alocaţi pentru ajutoarele de încălzire acordate persoanelor cu venituri reduse racordate la sistemul centralizat de încălzire. Pe lângă aceşti bani se mai dau 300.000 de lei Termoficării, pentru acoperirea diferenţelor de preţ şi tarif la energia termică livrată populaţiei.
RAADPFL a solicitat suplimentarea cu 1.250.000 de lei a fondurilor pentru activitatea de întreţinere zone verzi şi pentru grădina zoologică, cheltuieli aferente lunii noiembrie.
Se mai suplimentează cu 1.000.000 de lei cheltuielile pentru activitatea de salubritate şi cu 300.000 de lei cele pentru iluminatul public. Primăria mai vrea o suplimentare a fondurilor cu 134.000 de lei şi pentru achitarea unor datorii către Compania de Apă „Oltenia“ – este vorba de 115.000 de lei pentru preluarea în reţeaua de canalizare a oraşului a apelor provenite din ploi şi de 19.000 de lei reprezentând contravaloarea apei de băut de la ţâşnitorile publice şi a apei utilizate de fântânile arteziene în cursul lunii noiembrie.
Primăria vrea să dea şi Poliţiei Locale Craiova, cu ocazia acestei rectificări de buget, suma de 185.000 de lei, pentru plata drepturilor salariale aferente perioadei de la data eliberării din funcţie şi până la data reintegrării personalului disponibilizat, urmare a hotărârilor judecătoreşti definitive şi executorii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII