10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalNivel scăzut de colectare a impozitelor

Nivel scăzut de colectare a impozitelor

Încasările din taxe şi impozite la bugetul local din Târgu Jiu vor fi anul acesta sub cele de anul trecut. Reprezentanţii Direcţiei Publice de Venituri Târgu Jiu au declarat că în momentul de faţă realizările la încăsări nu depăşesc 73%, în condiţiile în care în 2010 nivelul de realizare a veniturilor din taxe şi impozite a depăşit 90%. Mariana Budulan, directoarea Direcţiei Publice de Venituri Târgu Jiu, a menţionat că cea mai optimistă analiză făcută la nivelul instituţiei arată că anul acesta colectarea taxelor şi impozitelor locale va fi realizată în procent de 80-85%. Conducerea Direcţiei pune nivelul scăzut al încasărilor pe seama numărului foarte mare de firme intrate în insolvenţă. Din acest motiv, societăţile comerciale nu şi-au mai achitat impozitele pe terenuri, clădiri şi maşini, iar acest lucru s-a reflectat în procentul slab înregistrat în apropiere de jumătatea lunii decembrie, respectiv 73%.
Reduceri de taxe
de anul viitor

Mariana Budulan a declarat că ghişeele instituţiei vor fi deschise până în penultima zi a anului pentru a putea încasa impozitele şi taxele datorate de persoanele fizice şi juridice.
Totodată, de anul viitor, atât cetăţenii, cât şi societăţile comerciale vor beneficia de o serie de reduceri şi scutiri de la plata impozitelor: „Vom prezenta în ultima şedinţă a consiliului local din acest an propunerile noastre legate de scutirile şi reducerile la plata impozitelor pentru cei care şi-au reabilitat termic locuinţele. Vor beneficia de o scutire de şapte ani de la plata impozitului pe locuinţă cetăţenii care şi-au reabilitat locuinţele pe propria cheltuială. Sigur că trebuie să prezinte toate documentele necesare pentru a fi scutiţi de impozit. Se va mai aplica o reducere de impozit de 20% pe o perioadă de şapte ani celor care şi-au reabilitat termic locuinţele în cadrul programului guvernamental. O reducere de 50 la sută la impozitul pe locuinţă se va aplica şi persoanelor cu venituri sub 500 de lei şi de sută la sută cetăţenilor cu venituri sub 100 de lei pe membru de familie. Condiţia este să deţină o singură locuinţă“, a precizat Budulan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS