5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Scurte ştirti

TNC: Concurs de proiecte pentru tinerii regizori
Teatrul Naţional din Craiova organizează un concurs de proiecte pentru tinerii regizori. El constă în prezentarea unei concepţii regizoral-scenografice, pentru montarea unui spectacol la naţionalul craiovean. Textul va fi bazat pe o piesă românească scrisă după 2006, cu maximum opt personaje, şi conceput pentru sala „Ion D. Sîrbu“. Regizorul şi scenograful piesei trebuie să fie absolvenţi de studii superioare de specialitate în ultimii şase ani. CV-ul și lista de creații artistice ale candidatului vor fi anexate la proiect. Premierele absolute au prioritate, iar numărul de pagini şi forma proiectului sunt la latitudinea candidatului. Data-limită de depunere a proiectelor este 31 ianuarie 2012 (prin poştă, la sediul teatrului, e-mail – [email protected], fax – 0251.414.150). Rezultatul va fi anunţat pe 15 februarie 2012, iar piesele se vor monta între 1 martie şi 25 aprilie 2012.

Cristian Tudor Popescu lansează o nouă carte la Gaudeamus
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu lansează sâmbătă, 26 noiembrie, la ora 16.00, la Târgul de Carte Gaudeamus din Bucureşti, volumul „Filmul surd în România mută. Politică şi propagandă în filmul românesc de ficţiune (1912-1989)“. Cartea este un studiu minuţios documentat despre filmul autohton, apărută în colecţia „Cinema“ a editurii Polirom. Ea prezintă filmul românesc de ficţiune – de la peliculele interbelice, până la cele ale epocii comuniste. Acestea din urmă sunt diferenţiate în funcţie de perioadele în care au fost produse, de evoluţiile politice, şi sunt urmate de numeroase studii de caz, dintre care „Directorul nostru“ (1955), „Puterea şi Adevărul“ (1972) sau „Reconstituirea“ (1970). La eveniment vor participa Eugenia Vodă, Emil Hurezeanu şi Adrian Şerban.

„Film for fun“, la ediţia a treia
Cinema Eforie din Capitală găzduieşte, în perioada 2-4 decembrie, a treia ediţie a festivalului „Film for fun“, o manifestare ce-şi propune să destindă spectatorii prin porţii generoase de râs şi invitaţi de marcă. Sloganul prin care organizatorii vor da startul acestei ediţii este „Într-o lume plină de conflicte, noi am ales să ne amuzăm!“. Fundaţia Cineremember, în colaborare cu Hifi Production, a lansat festivalul la Bucureşti, în 2009. Un an mai târziu, festivalul şi-a mutat sediul pe plajă la Vama Veche, iar acum revine la început de iarnă în Capitală, cu un buget aproape inexistent, dar cu foarte mult entuziasm. Potrivit organizatorilor, ediţia din acest an a „Film for Fun“ aduce cinefililor filme de scurt, mediu şi lungmetraj, spoturi publicitare, stand-up comedy şi două workshopuri.

Marea Britanie, fruntaşă la premiile Emmy
Marea Britanie este marea câştigătoare de la Gala Emmy International, fiindu-i decernate cinci dintre distincţiile care răsplătesc cele mai bune producţii TV din afara Statelor Unite. Printre trofeele care le-au revenit britanicilor se numără cele pentru cea mai bună actriţă (Julie Walters) şi cel mai bun actor (Christopher Eccleston). Producţia „Accused“ de la BBC One a fost declarată câştigătoare la categoria Cel mai bun serial – dramă. Cel mai bun documentar a fost declarat filmul canadian „Life with Murder“. Gala Emmy International a avut loc luni, 21 noiembrie, la hotelul Hilton din New York. Evenimentul a fost prezentat de actorul american Jason Priestley. Anul trecut, documentarul „Lumea văzută de Ion B“, regizat de Alexandru Nănău, a câştigat premiul Emmy Internaţional pentru Arts Programming.
* Grupaj realizat de Anca Ungurenuş

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS