17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024

Eugen Ionescu

Eugen Ionescu, născut la 26 noiembrie 1909 în Slatina, cunoscut şi sub numele Eugène Ionesco, a fost un scriitor de limbă franceză originar din România, promotor al teatrului absurdului și membru al Academiei Franceze. Obișnuia să declare că s-a născut în anul 1912, din pură cochetărie ori din dorința de a crea o legătură între nașterea sa și moartea precursorului său, I.L. Caragiale.
Opera sa a constituit obiectul multor discuţii şi scrieri. Criticii disting, în general, două perioade ale teatrului ionescian. Prima cuprinde piese scurte, cu personaje elementare și mecanice, cu limbaj aberant și caracter comic predominant: „Cântăreața cheală“, „Lecția“ sau „Scaunele“. A doua încadrează piese ca „Ucigaș fără simbrie“ sau „Regele moare“, în care apare un personaj principal, un mic funcționar modest sau rege visător. În aceste piese, acțiunea și decorul capătă importanță, limbajul este mai puțin derutant și comicul este înlocuit cu tragicul. Obsesia morții este marea forță motrice a operei lui Eugen Ionescu, de la moartea gândirii, la moartea neînţeleasă a individului.
Ionesco a încetat din viaţă pe 28 martie 1994, la Paris. Cu ocazia centenarului nașterii scriitorului, în 2009, el a fost celebrat la propunerea criticului literar Nicolae Manolescu. Autorului i-au fost dedicate numeroase manifestări în țară, dar mai ales în străinătate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU