14.5 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalTestul Cartonașelor pentru evaluarea factorilor de risc cardiovascular

Testul Cartonașelor pentru evaluarea factorilor de risc cardiovascular

Campania Educaţională SOS Cardio este lansată de Fundaţia Română a Inimii cu sprijinul Ministerului Sănătăţii și își propune evaluarea factorilor de risc cardiovascular. România ocupă un loc fruntaş în topul deceselor din cauza unor boli cardiovasculare. Doi din trei români mor din cauza unor boli cardiovasculare, multe persoane suferă de hipertensiune arterială, iar accidentul vascular cerebral este o afecţiune frecventă. Factorii de risc în viaţa omului modern sunt întâlniţi permanent, fiindcă mulţi fumează, duc o viaţă sedentară ca să nu mai vorbim de stres. Nu trebuie uitat nici factorul genetic sau faptul că mulţi dintre noi avem o tensiune arterială crescută sau valori ale colesterolului mari. Aceşti factori de risc cumulaţi cresc riscul cardiovascular. Bărbaţii sunt mult mai predispuşi la boli cardiovasculare după vârsta de 45 de ani, în timp ce femeile după vârsta de 55 de ani, adică după instalarea menopauzei.
Evaluarea periodică a riscului cardiovasculare este importantă, numai că oamenii ajung la medic numai în cazuri extreme şi ignoră prevenţia. Tocmai această campanie pune la dispoziţia populaţiei un instrument simplu şi uşor de înţeles şi de folosit pentru evaluarea riscului cardiovascular, Testul Cartonaşelor.
Acesta poate fi făcut pe site-ul www.soscardio.ro sau sunând la numărul de telefon gratuit, 0-800-070-777, unde un cadru medical oferă informaţii despre factorii de risc şi îl ajută pe cel care sună să îşi facă Testul Cartonaşelor.
• Maria Cernătescu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS