11.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalÎmpreună împotriva diabetului

Împreună împotriva diabetului

Ziua Mondială a Diabetului va fi marcată în Craiova printr-o serie de manifestări care au drept scop informarea în ceea ce privește importanţa prevenirii diabetului, dar şi cunoaşterea factorilor de risc care determină apariţia bolii
Pe parcursul a trei zile, în Bănie vor avea loc evenimente menite să tragă, pentru încă o dată, un semnal de alarmă asupra pericolului pe care îl reprezintă diabetul.
Diabetul zaharat este o boală metabolică, ce evoluează în timp şi care se manifestă prin creşterea glicemiei şi apariţia zaharurilor în urină. Din această cauză, pacientul simte nevoia să bea multe lichide și are o poftă de mâncare exagerată. Totodată, acesta are frecvent abcese, infecţii urinare şi paradontoză.
Diabetul zaharat este cea mai frecventă boală endocrină şi se caracterizează prin complicaţii care se dezvoltă în timp şi afectează ochii, rinichii, nervii şi vasele de sânge. Aceste semne pot debuta brusc la pacienţii cu vârstă mai mică de 40 de ani, şi care, de obicei, nu sunt obezi. La persoanele supraponderale, simptomele apar gradat în a doua jumătate a vieții.
Evenimentele care vor avea loc în oraşul nostru se vor desfăşura în perioada 12 – 14 noiembrie și vor cuprinde întâlniri între specialişti în domeniu – medici diabetologi, nefrologi, internişti şi medici de familie din întreaga ţară, dar şi activităţi destinate publicului larg. Pe 13 şi 14 noiembrie, între orele 10.00 – 17.00, craiovenii vor putea să-şi testeze gratuit glicemia şi hemoglobina glicozilată, într-un cort amenajat special în acest sens în Piaţa „Mihai Viteazul“.  Pentru a spori nivelul de conştientizare a problematicii diabetului în rândul adolescenţilor din întreg judeţul, se va organiza un flash mob cu mesajul „Controlează-ţi diabetul“.
Pe parcursul celor trei zile, clădirea prefecturii va fi iluminată, în intervalul 18.00 – 19.00, în albastru, aceasta fiind culoarea simbolică a diabetului la nivel internaţional. În acelaşi timp, se va aprinde un cerc format din lumânări.
În ultima zi a manifestărilor, pe 14 noiembrie, craiovenii pot participa la un marş al bicicliştilor, care se va desfăşura între orele 13.00 – 14.00, pe traseul Sala Polivalentă – Parcul Tineretului și care se numește „Sănătate pe două roţi. Împreună împotriva diabetului“. Marșul este dedicat combaterii sedentarismului şi evidențiază importanța exerciţiului fizic în prevenirea diabetului.
Evenimentul Ziua Mondială a Diabetului face parte din cadrul campaniei „Controlează-ţi diabetul“, manifestare iniţiată de prof. univ. dr. Maria Moţa, preşedinte al Asociaţiei Române de Educaţie în Diabet şi preşedinte ales al Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice şi Sănătatea Press Group. Aceasta declara cu privire la acest eveniment: „Ca preşedinte ales al Societăţii Române de Diabet, am considerat că este de datoria mea să demarez o amplă campanie, care să se desfăşoare la nivel naţional, în fiecare an şi în care să fie implicaţi toţi factorii care pot contribui la sănătatea populaţiei cu privire la prevenţia şi diagnosticarea precoce a diabetului: medici diabetologi, medici de familie şi autorităţi“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII