21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalSpeologia - aventură şi istorie

Speologia – aventură şi istorie

Clubul de Speologie Vulcan din Craiova, care mai numără în prezent doar opt membri,
se poate mândri cu 26 de ani de aventură în peşterile din România 

Miercuri seară, la ora 19.00, în amfiteatrul „Ioan Safta“ din cadrul Facultăţii de Agronomie, cei opt speologi rămaşi în club şi-au dat întâlnire. Alături de prietenii lor şi de curioşi, ei au continuat frumoasa călătorie începută săptămâna trecută: aceea care îi ajută pe cei interesați şi care le reaminteşte celor experimentaţi ce înseamnă speologia.
Clubul Vulcan a fost înființat în anul 1985. Membrii săi au descoperit zeci de peşteri noi de-a lungul vremii şi colaborează constant cu alte grupuri din ţară. Sub îndrumarea Federaţiei Române de Speologie, ei realizează turism cultural, fac rafting şi au deja un membru care şi-a obţinut brevetul în scufundări speologice.
Întâlnirea de miercuri a pus accentul pe ilustrarea unei realităţi – ce-i drept, uşor distorsionată – legată de pericolele întâlnite într-o astfel de expediţie speologică. Cei prezenţi au putut viziona filmul „Sanctum“ (2011), o producţie a regizorului James Cameron, cel care a dat cinematografiei celebrele „Titanic“ şi „Avatar“. Pelicula nu a fost văzută însă ca o creaţie artistică, ci ca o lecţie despre frumuseţea, dar şi despre pericolele speologiei, care pot apărea mai ales atunci când nu sunt respectate „regulile peşterii“.

Cum să devii membru

Iubitorii de aventură, de munte, de sport şi, de ce nu, de istorie, se pot înscrie în Clubul de Speologie Vulcan. Ei trebuie să fie majori şi să fie conştienţi că speologia nu înseamnă doar plimbări liniştite, focuri de tabără şi socializare, ci şi pericole care trebuie tratate cu maximă seriozitate. Cei care doresc să se înscrie pot lua legătura cu Georgiana Busuioceanu, membră a clubului, la numărul de telefon 0727.763.644. Tot Georgiana a mărturisit că majoritatea membrilor s-au retras atunci când a fost vorba să înceapă explorarea peşterilor. Aşadar, acesta nu e un sport pentru cei slabi de înger.
Următoarea întâlnire a speologilor din Craiova va avea loc miercuri, 9 noiembrie, la ora 19.00, tot în amfiteatrul „Ioan Safta“. Atunci, membrii clubului vor vorbi despre cum se organizează o tură de speologie, urmând să stabilească şi o ieşire cu cei interesaţi, în care să pună în practică lucrurile învăţate.
Membrii Clubului de Speologie Vulcan îi aşteaptă pe cei dornici să li se alăture şi să calce împreună – poate pentru prima dată – în locurile săpate de timp şi istorie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU