12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

Scurte ştiri

Expoziție viticolă la Muzeul „Câmpiei Boianului“ din Drăgănești-Olt
La Muzeul Câmpiei Boianului din Drăgăneşti-Olt a fost amenajată de curând o expoziţie viticolă. Potrivit directorului muzeului, Traian Zorzoliu, nu s-a făcut o inaugurare oficială, deoarece mai este mult de lucru la acest obiectiv. Această expoziție este unică în judeţul Olt şi printre puţinele din ţară. „Oamenii trebuie să ştie că la Drăgăneşti-Olt, viticultura este una dintre cele mai vechi îndeletniciri pe care le-au avut locuitorii oraşului“, a declarat Traian Zorzoliu. Intenţia este de a omologa vinul de la Drăgăneşti și se speră ca aceia care vor dezvolta viticultura să devină sponsorii muzeului. Zorzoliu spune că oltenii trebuie să fie mândri de lucrurile pe care le au, iar cu ceea ce există la Muzeul Boianului „putem face o lecţie de istorie la cote înalte“.
• Maria Oporan

25.000 de condamnări la moarte pentru câinii comunitari din judeţul Olt
Acţiunea de strângere de semnături în vederea sprijinirii adoptării  legii privind eutanasierea câinilor comunitari, acţiune declanşată în urmă cu circa o săptămână de organizaţia PDL Olt, s-a încheiat vineri, după cum a declarat viceprimarul Slatinei, Dan Bălăşescu, în cadrul unei conferinţe de presă. „Sperăm ca prin cele 25.000 de semnături strânse de la cetăţeni să dăm o şi mai mare greutate acestei iniţiative, iar eu sunt unul dintre susţinătorii acestui demers“, a spus Dan Bălăşescu, precizând că semnăturile vor fi trimise luni la Secretariatul Camerei Deputaţilor pentru centralizare.
Viceprimarul Slatinei a explicat şi finalitatea acestei iniţiative: „Dacă legea va fi adoptată, se vor face şi mari economii la bugetele locale, nu s-ar mai cheltui 500.000 de lei cu întreţinerea câinilor, deoarece nu ne putem permite să cheltuim cu întreţinerea unui câine mai mult decât cu întreţinerea unui copil“.
• Costel Drejoi

A sărit din tren
Un bărbat, de 43 de ani, s-a urcat joi seară din greșelă în alt tren, iar în momentul în care și-a dat seama a încercat să coboare. Din păcate însă, trenul era deja în mişcare, iar, în momentul în care a sărit, bărbatul s-a rănit. Totul s-a întâmplat pe peronul gării din Caracal. La faţa locului s-a deplasat un echipaj SMURD, care i-a acordat primul ajutor lui Marin R. Bărbatul a fost transportat la Spitalul din Caracal, ulterior fiind transferat la Unitatea de Primiri Urgenţe Craiova.
• Maria Oporan

Planul urbanistic al Caracalului, coordonat de arhitectul Sergiu Nistor

Municipiul Caracal va dispune, începând de anul viitor, de un nou plan urbanistic general (PUG). Acesta se află în lucru la Institutul de Arhitectură „Ion Mincu“ din Bucureşti, echipa care lucrează la elaborarea lui fiind coordonată de arhitectul Sergiu Nistor, fost comisar guvernamental pentru Programul „Sibiu – capitală culturală europeană 2007“.
La Corabia, însă, situaţia este diametral opusă. Expirat din 2007, PUG – ul oraşului de la Dunăre n-a fost finalizat nici până în prezent, acest aspect dând multe bătăi de cap atât cetăţenilor şi autorităţilor locale, cât şi specialiştilor. „Nefiind elaborat un plan urbanistic general, toate lucrările de restaurare şi reabilitare a monumentelor istorice revin, la avizare, în sarcina Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice. În acest sens, pot spune că au existat situaţii când primarul a trimis la noi oameni care să ne întrebe în ce culori pot vopsi casele-monumente istorice“, a declarat inspectorul de specialitate din cadrul Direcţiei pentru Cultură a judeţului Olt, Gheorghe Iorga.
• Costel Drejoi

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS