8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAcordul de înfiinţare a CEO a fost semnat

Acordul de înfiinţare a CEO a fost semnat

Reprezentanţii celor patru mari companii care vor face parte din Complexul Energetic Oltenia (CEO) au semnat vineri, la Târgu Jiu, acordul de fuziune. Din CEO vor face parte Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO), Complexul Energetic Turceni, CE Rovinari şi CE Craiova.

În Sala Maură a Prefecturii Gorj a fost organizat vineri un simpozion pe tema „Complexul Energetic Oltenia – viitor sigur al energeticii româneşti“. La eveniment au participat Claudiu Stafie, secretar de stat în Ministerul Economiei, Victor Cazana, şef oficiu OPSPI Bucureşti, Marin Condescu, şeful sindicatelor miniere din Oltenia, şefii celor patru entităţi care vor forma CEO, lideri de sindicat, reprezentanţii autorităţilor locale şi judeţene şi mai mulţi parlamentari de Gorj.
Primul pas în reorganizarea companiilor din domeniul energetic a fost făcut în şedinţa executivului din 12 octombrie, când, potrivit secretarului de stat Claudiu Stafie, a fost aprobată hotărârea de guvern pentru înfiinţarea Complexului Energetic Oltenia prin fuziunea Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, Complexului Energetic Turceni, Complexului Energetic Craiova şi Complexului Energetic Rovinari. „CEO este soluţia optimă de reorganizare a sistemului energetic românesc şi este un mod eficient de funcţionare a acestor patru companii mari care vor face parte din el. După Hidroelectrica, CEO va fi cel de-al doilea mare producător de energie electrică. Va avea o cifră de afaceri anuală de 900 de milioane de euro. Semnarea acordului de fuziune este un moment fericit şi foarte important. Sunt convins că noua societate va avea un cuvânt greu de spus în ceea ce se va întâmpla în sistemul energetic românesc.
Fuziunea a fost deja dezbătută în consiliile de administraţie ale celor patru companii şi acum sunt discuţii pe marginea managementului“, a declarat Claudiu Stafie, secretar de stat. Acesta a mai anunţat că încă nu s-a stabilit unde va fi sediul noului Complex Energetic Oltenia, deşi autorităţile din Gorj şi-au manifestat dorinţa ca acesta să fie la Târgu Jiu. „Este un simpozion în care se prezintă ce va însemna înfiinţarea CEO. Deocamdată, nu s-a discutat unde va fi sediul noii societăţi. Noi ne dorim să se înfiinţeze această entitate, să funcţioneze şi vom vedea apoi ce va fi şi cu sediul. Evident că ne dorim cu toţii ca el să fie la Târgu Jiu“, a spus Daniel Burlan, directorul SNLO. Strategia noului complex energetic prevede creşterea cifrei de afaceri la 900 de milioane de euro, realizarea de economii anuale, realizarea de investiţii pentru creşterea eficienţei energetice, optimizarea funcţiunii de mentenanţă, atât la nivelul activităţii miniere, cât şi al celei energetice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS