8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFlorica Bejinaru nu poate concura pentru şefia Tribunalului Mehedinţi

Florica Bejinaru nu poate concura pentru şefia Tribunalului Mehedinţi

Secţia pentru judecători a CSM a decis, ieri, că judecătoarea Florica Bejinaru nu poate participa la concursul pentru şefia Tribunalului Mehedinţi, după ce a admis o sesizare a lui Horaţius Dumbravă, şeful CSM, care a invocat faptul că Bejinaru a colaborat cu fosta Securitate.
Secţia pentru judecători CSM a decis, ieri, revocarea Deciziei Comisiei de organizare a concursului sau examenului pentru numirea în funcţii de conducere a judecătorilor la Curţi de Apel, Tribunale şi Judecătorii, organizat în perioada 23 septembrie – 14 decembrie 2011, prin care s-a admis participarea judecătoarei Florica Bejinaru la respectivul concurs. Fostul membru şi preşedinte al Consiliului şi-a depus candidatura pentru şefia Tribunalului Mehedinţi.
Anterior, Plenul CSM a decis, pe 11 octombrie, aprobarea listei cu candidaţii pentru posturile de conducere vacante din sistem, pe care se afla şi numele Floricăi Bejinaru.
Secţia a luat în discuţie, ieri, candidatura fostului preşedinte al CSM după o solicitare făcută de actual şef al Consiliului, Horaţius Dumbravă.
În propunerea de revocare a deciziei comisiei de organizare a concursului pentru funcţiile de conducere de la Tribunale, înaintată de Dumbravă, sunt invocate considerentele deciziei ÎCCJ din luna mai 2009, în care „se indică faptul că Florica Bejinaru a avut dosar de reţea (cu nr. R 12122) al fostelor organe de securitate, că a dat un angajament olograf pe 05.05.1987 prin care a acceptat recrutarea Domniei sale pentru a asigura supravegherea informativă a personalului din întreprinderea de confecţii «Porţile de Fier» din Drobeta Turnu Severin, cu numele conspirativ «Alexandra Ştefănescu»“.
Totodată, citând aceeaşi decizie a ÎCCJ, Dumbravă arată că Bejinaru ar fi colaborat, ca informator al fostei Securităţi, în perioada 1987 – 1988, „acest lucru rezultând din note informative, note, rapoarte scrise, relatări verbale consemnate de lucrătorii operativi, precum şi faptul că a fost recompensată pentru această activitate cu suma de 500 de lei“.
„Este adevărat că prin decizia ÎCCJ, aşa cum se arată mai sus, a rămas irevocabilă soluţia dată de Curtea de Apel Constanţa prin sentinţa civilă nr. 971/CA/11.12.2008, însă situaţia de fapt şi de drept analizată de instanţe s-a referit strict la dispoziţiile Legii nr. 187/1999, şi anume dacă doamna judecător a fost colaborator al Securităţii ca poliţie politică“, mai spune Dumbravă, în propunerea sa.
Şeful CSM susţine că prevederile legale în vigoare arată că nu pot fi numiţi în funcţii de conducere judecătorii care au făcut parte din serviciul de informaţii înainte de anul 1990 sau au colaborat cu acesta.
„Este evident că în cazul numirii în funcţii de conducere nu pot accede la aceste funcţii cei care au colaborat cu organele de securitate, necerându-se şi condiţia suplimentară a poliţiei politice ca modalitate de colaborare – adică atingerea unor drepturi fundamentale ale unor persoane prin această colaborare“, se mai arată în propunerea lui Dumbravă.
Acesta a susţinut că „simpla colaborare cu fostele organe de securitate exclude, ca şi condiţie de legalitate, de la participarea doamnei judecător Florica Bejinaru la concursul pentru numiri în funcţia de preşedinte al Tribunalului Mehedinţi“.
În opinia lui Dumbravă, Secţia de judecători avea dreptul de a revoca actul administrativ întocmit de comisia de organizare a concursului pentru funcţia de preşedinte al Tribunalului Mehedinţi privind pe Florica Bejinaru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU