12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljConcurs de cadre didactice în Dolj

Concurs de cadre didactice în Dolj

Nici nu a început bine anul şcolar că şcolile doljene fac deja angajări de cadre didactice pentru posturi care rămân libere de la o lună la alta

Fie pentru că au ieşit la pensie şi refuză să mai rămână la catedră, fie pentru că şi-au dat demisia din motive personale sau din cauza navetei grele, începând din septembrie şi până în prezent, în Dolj au rămas libere mai multe catedre didactice. Vineri, a fost pentru prima oară când la nivelul judeţului a fost organizat concurs pentru ocuparea acestor locuri, în conformitate cu noua legislaţie. „Astăzi (vineri, 14 octombie – n.r.) s-a organizat concurs în zece unităţi şcolare. De regulă, fiecare unitate a organizat concurs strict pentru posturile pe care le avea. Excepție face Grupul Şcolar de Transporturi Auto, unde s-a organizat concursul pentru şase posturi de limba romani disponibile în mai multe unități de învățământ. S-a luat această decizie pentru că în respectiva specializare nu există personal suficient, astfel că a trebuit să fie într-un centru“, a declarat Alexandrina Năstase, inspector şcolar general adjunct la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj. Vineri, concursuri similare au mai avut loc la Liceul Teoretic „Tudor Arghezi“ Craiova şi la unităţile de învăţământ din Cetate, Calopăr, Orodel, Seaca de Pădure, Segarcea, Vela, Gubaucea, Daneţi şi Dioşti. Posturile scoase la concurs au fost de profesori de chimie, de română, de educaţie fizică şi sport şi de ştiinţe sociale, de învăţători şi de educatori. Au mai fost 15 ore pentru un profesor de chimie şi opt ore pentru un profesor de limba franceză.

De ce rămân posturi libere

Motivele pentru care aceste ore au rămas libere sunt dintre cele mai variate. „Pentru o parte dintre ele nu au mai existat persoane cu notă peste 5.00 la examenele de titularizare/suplinire care să le poată ocupa. La altele, sunt situaţii din cele mai diverse. Postul de la «Arghezi»a apărut prin demisia profesorului, iar cel de la Calopăr pentru că persoana care fusese repartizată acolo pentru suplinire a renunţat. Situaţii similare sunt şi la Orodel, unde naveta e foarte grea, din Craiova până acolo transportul costă 350 de lei/lună şi nu se decontează, astfel că nu le-a convenit şi nu au rămas“, a explicat Alexandrina Năstase. Mai sunt şi situaţii în care profesorii au împlinit vârsta de pensionare şi au decis să părăsească sistemul.

Pentru săptămâna viitoare sunt anunţate două posturi disponibile

Conform reglementărilor în vigoare, posturile care se vacantează în cursul anului şcolar, dacă nu sunt solicitate de persoane care au dreptul (prin detaşare sau suplinire cu notă la concurs valabilă), pot fi ocupate prin concurs realizat la nivelul unităţilor şcolare. „S-a făcut o procedură. De exemplu, posturile anunţate săptămâna aceasta (săptămâna trecută – n.r.) se afişează luni (azi – n.r.). Până miercuri, primim solicitări şi anunţăm persoanele pe care le avem în baza de date şi care ar avea dreptul să le ocupe ca şi calificaţi pentru a vedea dacă vor sau nu să ocupe posturile respective“, a explicat Alexandrina Năstase. Dacă până miercuri, la ora 12.00, postul rămâne neocupat, este anunțată şcoala care vineri organizează concursul de ocupare a postului. Acesta poate fi atât pentru personal calificat, cât și pentru personal necalificat. „Pentru săptămâna viitoare, până în acest moment, există anunţate cu adresă oficială doar un post de învăţător la Sadova, care rămâne liber în urma faptului că doamna de acolo se detaşează pe un post liber în învăţământul special, şi un post de profesor de educaţie fizică la Braloştiţa, unde nu s-a prezentat titularul“, a adăugat Năstase.

Dascălii evită localităţile greu accesibile

Cu toate că se organizează astfel de concursuri, localităţile din zone greu accesibile riscă să rămână în continuare fără dascăli. „Posturi nesolicitate sau puţin solicitate rămân în comune unde nu se decontează naveta sau unde se face naveta foarte greu“, a declarat Alexandrina Năstase. Potrivit informaţiilor primite de la ISJ Dolj, personalul calificat care se prezintă la acest concurs este reprezentat de cadre didactice care fie nu au susţinut concurs din 2008 până 2011, fie au luat notă mai mică de 5.00 şi se prezintă acum în speranţa că vor lua mai mult ca să ocupe postul respectiv.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII