13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCăldura, subvenţionată parțial

Căldura, subvenţionată parțial

Craiovenii care depun cereri de obţinere a ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei cu energie termică vor primi şi subvenţii de la primărie. Chiar Antonie Solomon a confirmat ieri că Primăria Craiova va subvenţiona, în următorul sezon rece, căldura pentru 14.000 de familii. „Ne-am gândit la populaţie şi vom acorda subvenţii pentru 14.000 de familii, ceea ce înseamnă că vom aloca de la bugetul local circa 18.000.000 de lei“, a declarat Antonie Solomon, primarul municipiului.
Prin urmare, craiovenii care primesc ajutor de la stat, în speţă de la Ministerul Muncii, vor primi ajutor de căldură şi de la primărie cu condiţia să se încadreze în prevederile OUG nr. 70/2011.
„Pentru sprijinirea populaţiei în perioada sezonului rece, autorităţile administraţiei publice locale pot stabili, prin hotărâre a consiliului local, măsuri de protecţie socială din bugetele locale, după cum urmează: a) subvenţii lunare pentru acoperirea diferenţei dintre preţul de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice livrate populaţiei şi preţul local al energiei termice facturate populaţiei; b) ajutoare lunare pentru încălzirea locuinţei cu energie termică, în completarea celor acordate de la bugetul de stat; c) atât subvenţii lunare prevăzute la litera «a», cât şi ajutoare lunare prevăzute la lit. «b», art. 7, alin 2./ OUG nr. 70/2011“. Reprezentanţii primăriei spun că varianta cea mai indicată ar fi ultima, adică şi ajutor, şi subvenţie.
„Consumatorii vulnerabili care îşi încălzesc locuinţa cu energie termică din sistemul centralizat vor fi ajutaţi de la bugetul local să-şi susţină plata facturilor în iarna aceasta. Ajutorul se va acorda pe bază de cerere şi declaraţie pe proprie răspundere plus acte doveditoare. Dosarele complete se vor depune prin asociaţiile de proprietari, care, la rândul lor, le vor aduce la Direcţia de Protecţie şi Asistenţă Socială până la data de 28 a fiecărei luni. Cei care vor să beneficieze de ajutor în luna noiembrie trebuie să depună documentele doveditoare până pe 28 octombrie“, a precizat Carmen Licu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova.

Preţ dublu pentru cei cu venituri mari

Din această iarnă, craiovenii vor plăti un preţ diferenţiat pentru gigacalorie. În schimb, cei care au venituri mai mari de 786 de lei pe membru de familie, în cazul familiilor, şi mai mari de 1.082 de lei, în cazul persoanelor singure, vor plăti preţul nesubvenţionat, adică, 280 lei/gigacalorie. Preţul cu care Termoficarea cumpără de la Complexul Energetic Craiova gigacaloria este de 153 de lei. Şi cum reprezentanţii Termoficării spun că furnizează căldură pentru 65.000 de apartamente, iar primăria nu va sprijini cu ajutor de încălzire decât 14.000 de familii, foarte mulţi craioveni vor plăti un preţ aproape dublu la căldură.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

20 COMENTARII