14.5 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalStrada Fulger lasă primăria fără imagine

Strada Fulger lasă primăria fără imagine

Consiliul Local Craiova, format ieri doar din membrii PDL, după ce reprezentanţii USL au părăsit sala, a votat rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli într-o altă formă decât cea din proiectul iniţial. Motivul a fost legat de investiţiile urgente care trebuie făcute pentru reabilitarea străzii Fulger, cea care va prelua la anul traficul de pe Brestei, după ce aici vor începe lucrările de modernizare. Valoarea totală a investiţiei de pe strada Fulger a fost de 4.569.160 de lei, iar consilierii s-au declarat nemulţumiţi că în buget erau prevăzuţi pentru acest obiectiv mai puţin de jumătate din bani. „Pentru strada Fulger ar trebui prevăzută întreaga sumă, nu doar 2.059.000 de lei. Nu putem să facem numai jumătate din stradă, iar unii cetăţeni să rămână nemulţumiţi“, a spus Radu Ţui.
Soluţia pentru a se face rost de toţi banii a fost oferită de viceprimarul Mărinică Dincă. Acesta a propus să se ia bani de la imagine şi din contul de bunuri şi servicii pentru a se acoperi întreaga sumă necesară reabilitării arterei în cauză. „Anul trecut am avut la imagine 1,5 milioane de lei. Să votăm ca cei 600.000 de lei rămaşi să-i punem la strada Fulger, să acoperim o parte din suma necesară investiţiei, iar restul să-i luăm din acelaşi cont de unde s-au luat şi cei 2.059.000 de lei, adică de la bunuri şi servicii pe străzi. Aici aveam o economie de un milion de euro şi propun să transferăm de la acest capitol banii, până la suma de patru milioane de lei, iar diferenţa până la 4.569.000 de lei să o acoperim de la imagine“, a spus Dincă. Proiectul de rectificare a fost respins şi votat apoi în unanimitate în varianta propusă de viceprimar. Consilierii au aprobat şi documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţie pe strada Fulger, iar reabilitarea şi modernizarea acesteia pot începe.

A început montarea bordurilor

Pe strada Fulger însă, lucrările au demarat de mai bine de o săptămână. Chiar şi ieri, în timp ce consilierii votau avizarea intervenţiei, aici se lucra de zor.  „Până se votează în consiliu am trimis un excavator să mai lucreze pe acolo“, susţinea zilele trecute primarul Antonie Solomon. Având în vedere că investiţia ajunge la un milion de euro, pentru aproape 1.500 de metri de stradă reabilitată, ar rezulta un cost de circa 700.000 de euro / kilometru, dublu faţă de costul standard de reabilitare a unui kilometru de drum judeţean, spre exemplu. Primarul susţine că aici este vorba şi de partea de canalizare. „În proiectul iniţial se vorbea chiar de şapte milioane de lei. Acum sunt patru milioane, dar strada va avea şi canalizare pluvială şi menajeră“, a spus Solomon.  
Strada Fulger are 1.460 de metri şi, conform expertizei tehnice, prezintă degradări pe toată lungimea ei. În plus, strada nu permite o bună scurgere a apelor pluviale, nu are guri de scurgere, iar bordurile sunt deteriorate. Consilierul Gheorghe Albăstroiu a atras atenţia că pe o porţiune din Fulger se vor scurge apele pluviale de pe 25 de străzi şi că pe o lungime de circa 150 de metri, strada era din piatră cubică din granit, aceasta dispărând după anumite lucrări efectuate în zonă.   

13 milioane de lei pentru 2.650 de metri de stradă

 În şedinţa de ieri s-a aprobat şi documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţie pentru reabilitarea şi modernizarea a încă două străzi importante din Craiova şi care nu sunt prinse în proiectele cu foduri europene, Constantin Brâncuşi şi Brazda lui Novac. În cazul primei artere de circulaţie, valoarea totală a investiţiei estimată de primărie este de 1.417.067 de lei (cu trei luni termen de finalizare), pentru cea de-a doua stradă urmând să fie cheltuiţi de la bugetul local 11.500.750 de lei (cu şase luni termen de finalizare). Lucrările nu vor demara anul acesta, însă viceprimarul Mărinică Dincă a anunţat în şedinţă că proiectele nu s-ar fi aprobat „decât dacă suntem siguri că avem toată suma necesară investiţiei, pentru a nu le lăsa făcute pe jumătate“. Conform expertizei tehnice, pe strada Constantin Brâncuşi, cu o lungime de 600 de metri, trotuarele sunt în stare avansată de degradare, bordurile sunt sparte, degradate sau lipsesc, iar spaţii de parcare nu există. Strada Brazda lui Novac va fi reabilitată pe întreaga sa suprafaţă de circa 2.050 de metri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

14 COMENTARII