10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCraiova are ecograf performant pentru depistarea cancerului

Craiova are ecograf performant pentru depistarea cancerului

În condiţiile în care incidenţa cancerului la sân este tot mai mare, iar vârsta pacientelor care suferă de această boală este din ce în ce mai mică, începând de săptămâna aceasta, în Craiova există unul dintre cele mai performante aparate de diagnosticare a cancerului din lume

Centrul de Oncologie Craiova a inaugurat ieri ecograful Toshiba Aplio XG, a cărui achiziţie a fost posibilă printr-o donaţie de 115.000 de dolari din partea companiei Avon România, în cadrul campaniei „Află că eşti bine!“, susţinută atât de Asociația OncoHope, cât şi de Centrul pentru Jurnalism Independent. „Scopul nostru este ca tot mai multe cazuri de cancer la sân să fie depistate într-o fază incipientă, pentru că orice cancer depistat în această fază are şanse mult mai mari să fie tratat şi în felul acesta să reducem incidenţa cancerului la sân“, a declarat Raluca Kişescu, Senior Manager Commercial Marketing Avon Cosmetics România și Moldova.
„În Dolj, sunt luate anual în evidenţă peste 2.000 de cazuri de noi pacienţi cu afecţiuni maligne“, a adăugat Kişescu.
Avantajul acestui aparat de ultimă generaţie este că permite, printre altele, medicilor oncologi să stabilească un diagnostic precoce şi să evalueze corect extinderea bolii. Este un aparat care depistează dacă este vorba despre o tumoră de tip benign sau de tip malign, fără să fie o metodă invazivă sau iradiantă. Aparatul este binevenit în zona Olteniei, mai ales că, anual, tot mai multe persoane sunt depistate că suferă de această boală. „În ultima perioadă, vârsta de debut a bolii a scăzut, iar agresivitatea ei şi numărul de pacienţi au crescut. Numai în Dolj, sunt luate anual în evidenţă peste 2.000 de cazuri de noi pacienţi cu afecţiuni maligne“, a declarat Dan Lungulescu, medic primar în oncologie medicală şi preşedintele Asociaţiei OncoHope, care a explicat că este în beneficiul pacientului ca boala oncologică să fie depistată într-un stadiu incipient. Este extrem de important ca femeile să conştientizeze faptul că trebuie să meargă la controale periodice.

Consultaţii gratuite pentru depistarea cancerului pentru 150 de femei

Pe parcursul lunii octombrie, 150 de femei din Oltenia vor beneficia de consult gratuit la acest aparat. „Asociația OncoHope va oferi acestor femei un pachet de consultaţii gratuite care cuprinde un consult clinic, un marker tumoral la sân şi o ecografie performantă făcută cu aparatul ce ne-a fost donat de către Avon. Aceste campanii de screening le vom continua în viitor la intervale regulate, pentru ca în zona Oltenia să nu se mai întâmple ca femeile să descopere această afecţiune în stadii tardive, când medicaţia şi vindecarea sunt mult mai dificile“, a declarat Marga Cuţarov, manager de proiecte Asociaţia OncoHope. Vor beneficia de această facilitate 150 de femei care vor fi prezente mâine, în Piaţa „Mihai Viteazul“, la evenimentul „La Vie en Rose“, care se va desfăşura începând cu ora 16.00. „Respectivele persoane vor primi un fluturaş, vor suna la un număr de telefon şi îşi vor face programare, urmând ca apoi să se prezinte la consult“, a adăugat Marga Cuţarov. Aceasta a explicat că femeile care vor beneficia de gratuitate la control în lunile viitoare vor proveni din categoria persoanelor defavorizate, femei din mediul rural, şomere, femei cu venituri reduse. „În afara acestor campanii, consultul pentru bolnavii de cancer cuprinşi în Programul Naţional de Cancer va fi gratuit. Pentru pacientele care nu sunt bolnave, dar vor să facă astfel de ecografii vom avea costuri modice, astfel încât să acoperim cheltuielile de întreţinere a aparatului“, a spus Marga Cuţarov.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

13 COMENTARII